Dezbaterea, de catre Consiliul National de Combatere a Discriminarii, a sesizarii care ii vizeaza pe presedintele Klaus Iohannis si pe procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a fost amanata luni pentru data de 26 martie pentru a oferi dreptul petentilor de a studia punctele de vedere ale reclamatilor, a declarat marti presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba.

"Deocamdata, am transmis tuturor partilor punctele de vedere care s-au depus la dosar pentru a le oferi posibilitatea sa le studieze si sa-si formuleze apararile si am stabilit un nou termen de audiere pe 26 martie. Atunci se va dezbate dosarul, ulterior se realizeaza un raport asupra acestei spete de titularul de dosar. Raportul va fi transmis Colegiului Director al CNCD si se va dezbate in sedinta de colegiu in care se solutioneaza plangerile. Suntem in procedura. Au depus puncte de vedere domnul presedinte si doamna procuror sef al DNA. Le-am inmanat petentului. Este vorba de o societate comerciala. (...) Avem o completare la petitie (...) si o plangere depusa de doamna Andreea Cosma. Aceste acte le vom transmite domnului presedinte si doamnei procuror si vor fi discutate in aceeasi sedinta. Ele vor fi conexate. Dupa acest moment al procedurii vom analiza plangerea. Motivul (n.r. - amanarii de luni) a fost ca petentul are dreptul la un termen, adica cei care au depus plangerea, pentru a studia punctele de vedere depuse de partile reclamate", a afirmat marti Asztalos Csaba, la Parlament, potrivit Agerpres.

El a precizat ca plangeri similare pentru folosirea termenului 'penali' nu au existat pana in prezent la CNCD.

Sesizarea a fost facuta de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei) si vizeaza folosirea termenului 'penali' de catre presedintele Klaus Iohannis si a celui de 'inculpati' de catre procurorul sef al DNA. Sesizarea a fost inregistrata la CNCD pe 19 februarie, potrivit site-ului Lumea Justitiei.

In petitie se face referire la conferinta de presa de la Palatul Cotroceni din 15 februarie, in care Iohannis a afirmat, printre altele, ca: 'Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA', precum si la conferinta de presa de la sediul DNA din 14 februarie, in care Laura Codruta Kovesi a vorbit, printre altele, despre 'inculpati care fac acuzatii nereale' si despre 'un festival disperat al inculpatilor'.

'Nu se poate accepta ca, preluandu-se si perpetuandu-se asemenea mesaje, sa ne adresam cu totii in societate cu apelative de 'penal', 'inculpat', 'infractor', 'puscarias', care in lumea civilizata - in principal in spatiul UE - sunt considerate forme de discriminare, care pot naste pana la reactii de ura si violenta', se arata in sesizarea publicata de luju.ro.

Ulterior, si deputatul PSD Andreea Cosma a sesizat CNCD in acest sens.