Despagubirile totale pe care Chevron trebuie sa le plateasca Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), in procesul castigat de statul roman in urma rezilierii de catre companie a trei acorduri petroliere de concesiune, se ridica la aproximativ 97,2 milioane de dolari, spune casa de avocatura care a reprezentat ANRM in instanta, potrivit news.ro.

Pe langa suma de 73.450.000 de dolari pe care trebuie sa o achite drept despaguri statului roman, prin decizia Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert (ICC Paris), compania petroliera Chevron trebuie sa achite si dobanda la nivelul ratei de referinta a BNR + 8%, calculata incepand cu data de 23 octombrie 2014 si pana la data platii integrale, astfel ca suma totala de plata, incluzand dobanda calculata pana la data de 1 februarie 2018, este de aproximativ 97,2 milioane de dolari, precum si cheltuieli de judecata, potrivit Casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners, care a reprezentat ANRM in instanta.

"In arbitrajul international, in general, si in domeniul energiei, in special, sunt extrem de rare situatiile in care pretentiile unei parti sunt admise in integralitate. Satisfactia noastra este cu atat mai mare cu cat ne gasim intr-o astfel de situatie in care pretentiile partii romane au fost admise in intregime iar pretentiile partii adverse au fost respinse in totalitate. Solutia obtinuta este importanta si prin prisma dezlegarii problemei de drept deduse judecatii, respectiv a confirmarii legitimitatii si temeiniciei pozitiei ANRM privitoare la interpretarea dispozitiilor contractuale si legale referitoare la obligatiile minime de explorare si consecinta renuntarii la acordul petrolier, fara indeplinirea obligatiilor financiare.

Desi grefat pe o problema juridica principiala punctuala, litigiul a acoperit o gama larga de chestiuni disputate referitoare la Legea petrolului, acordurile petroliere de concesiune in vederea explorarii si exploatarii resurselor de petrol (inclusiv resursele neconventionale precum gazele de sist), numeroase detalii faptice legate de modalitatea concreta de indeplinire a obligatiilor contractuale in perioada 2012 - 2014, precum si aspecte tehnice referitoare la operatiunile petroliere asumate de catre concesionar", a declarat dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator Zamfirescu Racoti & Partners, citat intr-un comunicat.

Diferendul a aparut in legatura cu modalitatea de indeplinire a obligatiilor rezultate din trei acorduri petroliere de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare incheiate intre ANRM si Chevron in martie 2011. Mai exact, elementul central al disputei a fost concentrat in jurul obligatiilor cuprinse in Programul Minim de Explorare si necesitatea punerii la dispozitia ANRM a contravalorii lucrarilor prevazute in acest program, neexecutate la data renuntarii la acordul petrolier.

Guvernul a anuntat, sambata, ca statul roman a castigat procesul cu Chevron, fiind obligata sa plateasca despagubiri de 73.450.000 de dolari, in urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fara respectarea obligatiilor financiare prevazute de Legea petrolului. Decizia apartine Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris, care a fost solicitata sa se pronunte in litigiul dintre Chevron si ANRM.