La sfarsitul celei de-a douazecea zile de la izbucnirea incendiului la sonda de gaz de la Moftinu Mare, judetul Satu Mare, interventia pentru captarea in siguranta a gazului si inchiderea sondei a fost finalizata, relateaza News.ro. Aproape trei sute de pompieri din opt judete au intervenit in zona pe durata interventiei.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), interventia de la sonda din judetul Satu Mare s-a incheiat.

"Aceasta misiune de amploare a presupus, pe tot parcursul ei, coordonarea a doua componente - cea de interventie in vederea inchiderii sondei, pe de o parte si cea de asigurare a protectiei personalului si utilajelor care au actionat la fata locului, pe de alta parte", anunta IGSU.

Pe parcursul celor douazeci de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au actionat aproape trei sute de pompieri din 8 inspectorate judetene. ISU Bihor a intervenit cu 77 de pompieri, ISU Bistrita Nasaud cu 15 pompieri, ISU Cluj cu 5 pompieri, ISU Maramures cu 44 pompieri, ISU Mures cu 7 pompieri, ISU Salaj cu 60 pompieri, ISU Timis cu 42 pompieri, iar ISU Satu Mare cu o medie zilnica de 45 de pompieri.

Zilnic, la fata locului, pe intreaga durata a desfasurarii operatiunilor, au fost prezente echipaje medicale cu doua ambulante SMURD. De asemenea, pe tot parcursul interventiei, zona a fost asigurata prin rotatie, de echipaje din cadrul Detasamentului de Pompieri Carei cu o autospeciala de stingere cu apa si spuma si un APIC Duster.

Incendiul la sonda de gaze din zona localitatii Moftinu Mare din judetul Satu Mare a fost anuntat in 18 decembrie, la ora 1:35.

Pompierii mobilizati atunci pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii dupa lichidarea flacarilor, pe fondul presiunii gazelor subterane.

Perimetrul pe care se afla sonda Moftinu 1001 este concesionat unei firme canadiene care a adus propriii specialisti pentru interventia la sonda.