Sute de camioane asteaptau, miercuri dimineata, sa iasa din tara prin Vama Bors, coloana formata fiind de aproximativ sase kilometri potrivit soferilor. Asta, dupa ce ministrul de Interne, Carmen Dan, le cerea, vineri, ungarilor sa se mobilizeze la frontiera cu Ungaria de la Nadlac II.

Soferii de camionae au scris pe pagina de Facebook a Vamei Bors ca la iesirea din tara coloana este de sase kilometri, pe cat timp pentru masinile de dimensiuni mici, potrivit aplicatiei Trafic online a Politiei de Frontiera, timpul de asteptare este in medie de 20 de minute.

Marti, 18 aprilie, timpul de asteptare era de doua ore pentru autoturisme in timp ce la camioane era mult mai mare, coada de masini depasind 10 kilometri.

Reamintim ca vinerea trecuta a fost implementat noul sistem de control la frontiere impus de Uniunea Europeanã, potrivit caruia toate persoanele care intrã sau ies din România sunt verificate în Sistemul de Informații Schengen, în baza Interpol, dar și în bazele de date române și maghiare.

Pe 14 aprilie, ministrul de Interne, Carmen Dan, a dat vina pe vamesii maghiari pentru cozile de la Vama Nadlac II si le-ar fi cerut “sa se mobilizeze”.

“Am avut perioade în care din punctul meu de vedere, nu vreau să spun mai multe, comunicarea (cu autorităţile ungare – n.r.) nu a fost foarte bună. Acum două zile, vă dau un exemplu, în acest punct de trecere (Nădlac II – n.r.) noi aveam poliţişti în toate cele zece tonete de la intrarea în ţară, colegii din Ungaria aveau doar trei. Am insistat să găsim înţelegere şi să se mobilizeze pentru că, aşa cum cunoaşteţi, controlul este exercitat în comun, nu putem să preluăm doar partea română activităţile de verificare. Înţeleg că de două zile lucrurile funcţionează bine”, a declarat Carmen Dan vinerea trecuta.