Act de gratiere mascata, va creste criminalitatea - Sorin Dumitrascu despre propunerea ministrului Raluca Pruna de a acorda detinutilor 3 zile castig la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 7 noiembrie 2016, 17:36 Actualitate | Esenţial

Sorin Dumitrascu
Foto: Facebook
Masura propusa de ministerul justitiei este un act de gratiere mascata, care va genera mii de procese intre detinuti si statul roman care vor dori sa se eliberze mai repede din inchisori si in plus va genera pe termen lung o crestere a infractionalitatii, sustine intr-un interviu pentru HotNews.ro Sorin Dumitrascu, fost director al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in prezent expert in penitenciare in programe europene. Ministerul Justitiei a lansat recent in dezbatere publica un proiect de lege care prevede acordarea de trei zile castig la 30 de zile executate in conditii improprii. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a explicat, luni, ca Romania trebuie sa adopte masuri pentru a evita o decizie-pilot si a declarat ca spera ca societatea sa fie mai toleranta.


Dan Tapalaga: Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, intre altele, o masura prin care spera sa descongestioneze penitenciarele: la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, 3 zile castig. Vi se pare corecta?
Sorin Dumitrascu: Trebuie să fim realiști. Această măsură poate fi utilă pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare doar pe termen scurt și este, de fapt, un act de gratiere mascată. Din punct de vedere tehnic, propunerea nu este corectă nefiind absolut deloc fundamentată. Nu există nicio justitificare pentru alegerea arbitrară a nivelului de la care condițiile de detenție sunt considerate improprii (mai puțin de 3 mp) și nici a numărului de zile câștig (3 pentru fiecare perioadă de 30 de zile), sau a perioadei de aplicare. În plus, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor nu au niciun fel de estimare a impactului acestui act normativ asupra criminalității sau îmbunătățirii condițiilor de detenție.

DT: Ministrul Raluca Pruna a explicat ca masura este necesara pentru a evita o eventuala decizie pilot a Curtii Europene pentru Drepturile Omului si o eventuala amenda. Cum comentati?
SD:
Afirmația ministrului Raluca Prună este una inexactă. CEDO a cerut îmbunătățirea condițiilor de detenție, iar statul român s-a angajat să facă asta în următorii 8 ani și alocând un buget de aproximativ 800 de milioane de Euro pentru acest program național. Au fost chiar identificate obiective de investiții, numărul de locuri de detenție care trebuie modernizate și cate penitenciare ar urma să fie construite. Niciodată însă CEDO nu a solicitat acordarea unei forme de compensare în zile câștig sau bani tuturor deținuților pentru condițiile de detenție. În realitate CEDO nu aplică amenzi statelor, ci stabilește despăgubiri pentru justițiabili, iar explicația ministrului este una care nu are o justificare normativă sau instituțională.

Singurul efect concret al unei hotărâri pilot este acela că toate cauzele similare referitoare la conditiile de detenție nu se mai judeca la CEDO pana cand statul român nu remediază problema condițiilor din penitenciare. Un exemplu relativ recent fiind hotărârea pilot pronunțată împotriva României în cazul retrocedărilor. CEDO nu a mai judecat astfel de cauze până când statul român nu a pus la punct sistemul de despăgubire și retrocedare însă nu a aplicat vreo amendă. Așadar, ministrul justiției va trebui probabil să-și revizuiască motivele pentru care susține că acest act de clemență este obligatoriu. Este nevoie de investiții în penitenciare, dar nu pentru că riscăm o așazisă amendă din partea CEDO, ci pentru că așa este normal și firesc.

DT: Ce efecte estimati ca ar putea avea masura propusa pe termen scurt si pe termen lung?
SD:
Așa cum s-a întâmplat la precedentele acte de clemența numărul de deținuți va crește în medie cu aprox. 4000 în următorii 5 ani. S-a întâmplat în 1991, s-a întâmplat în 1997. Statisticile dovedesc eșecul măsurilor de grațiere de masă, indiferent de forma sub care acestea sunt mascate. Pentru penitenciare calculul acestor zile câștig va fi un efort administrativ imens având în vedere că va trebui identificat exact numărul de zile câștig pentru deținuții care au fost în diverse camere și diverse penitenciare, fiecare cu suprafețe diferite. Estimez, în plus, că ne așteptăm la mii de procese referitoare la calculul acestor zile, potențialii beneficiari încercând să obțină cât mai multe zile câștig. De asemenea, este de așteptat ca deținuții, sub diverse pretexte desigur, să ceară să fie cazați în camere care presupun câștigul de 3 zile la 30 de zile executate.

Așadar, dacă pe termen scurt putem discuta de un număr greu de estimat de deținuți care vor fi liberați mai devreme, este evident că pe termen mediu și lung această propunere creează mai multe probleme decât rezolvă. Pentru acest motiv consider că prioritatea acestui ministru și a celor ce-i vor urma este  îmbunătățirea condițiilor de detenție și întărirea cadrului instituțional care să permită punerea în practică a măsurilor alternative unei pedepse privative de libertate care sunt identificate legal ca posibilitate însă extrem de rar aplicate în realitate.

DT: Cati detinuti ar putea beneficia de aceasta masura, se poate estima numarul lor?
SD:
Administrația Națională a Penitenciarelor nu poate estima un număr al potențialilor beneficiari. Nici Ministerul Justiției, după cum se vede din nota de fundamentare, nu poate estima un număr al potențialilor beneficiari ai acestei grațieri mascate. Motivul este unul simplu: fiecare deținut trebuie evaluat individual, și pentru fiecare trebuie făcut un astfel de calcul pentru fiecare loc de deținere în care acesta a fost încarcerat începând cu periaoda petrecută în arest. Acest proces poate dura până la 6 luni dat fiind deficitul de personal și nevoia de a coresponda cu diverse alte autorități pentru a efectua acest calcul în mod corect.

Aceste zile câștig, în anumite cazuri, (de regulă deținuți pedepse mici) vor duce la propunerea de liberare condiționată imediată  sau la devansarea termenului de propunere pentru liberarea condiționată însă numărul deținuților care beneficiază rămâne necunoscut, deși aceste situații vor fi în mod evident de natură a bloca pe termen lung activitatea penitenciarelor și a instanțelor care se pronunță pentru aprobarea liberării condiționate. Mii de cereri de liberare condiționată se vor adăuga miilor de cereri de recalculare a zilelor câștig.

DT: “Sper că în acest an în care am tot vorbit despre condiţii precare şi despre sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă şi să înţeleagă că aceştia sunt semenii noştri şi statul român are faţă de ei o obligaţie. Plus de asta, statul român mai are obligaţia, care este cuprinsă într-o strategie care premerge mandatului meu, de reintegrare socială a acestor persoane. Sper ca societatea să îi primească bine şi fără prejudecăţi pe aceşti oameni”, a declarat doamna ministru Pruna citata de Mediafax. Care credeti ca va fi reactia societatii fata de o astfel de masura care va scoate din penitenciare un numar de infractori.
SD:
Reacția societății va fi cea naturală. Când statul decide liberarea, ca experiment în acest caz, a posibil mii de infractori din penitenciare înainte de a-și fi ispășit pedeapsa, crește nivelul de nesiguranță. Pe măsură ce statul adopta măsuri de clemență nejustificată, criminalitatea va fi încurajată. Este nevoie așadar de înțelepciune și de o abordare pe termen lung a politicii execuțional penale. Ministrul justiției nu are dreptul să ceară societății înțelegere pentru incapacitatea guvernaților. Guvernații trebuie să ceară înțelegere societății pentru a aplica măsuri bine fundamentate și care să aibă drept efect reducerea criminalității.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

2130 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  Are dreptate Dumitrascu. (Luni, 7 noiembrie 2016, 17:51)

  tirolez [utilizator]

  Adica eventual nenorocesti un om dar mai vrei sa stai si in lux?! Cum a ramas fata aia fara un ochi. Suntem bolnavi, toata societatea e bolnava.
  1 in camera de 20mp e bine? Regim dietetic , sala de fitness?
  • +3 (7 voturi)    
   nu e chiar asa (Marţi, 8 noiembrie 2016, 8:53)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   sunt impotriva hotiei si criminalitatii de orice fel dar inchisoarea trebuie sa fie o institutie de reeducare si trebuie sa aiba conditii minime de trai (nu vorbesc de lux ci de apa curenta si toaleta). Nu cred ca e o fericire sa stai intr-o camera alba goala cu un wc si o chiuveta. Totul curat si decent. Nu vorbim de camera imensa, sala de fitnes si alte cele ci doar de minima decenta.
  • 0 (2 voturi)    
   Evul mediu (Marţi, 8 noiembrie 2016, 11:46)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Inchisori demne de evul mediu nu sunt solutia. Sunt numeroase studii care arata ca inchisori cu conditii decent COMBINAT cu programe de reabilitare si pregatire profesionala reduc drastic recidiva. In final asta e scopul, nu ?

   Tari care au un sistem modern de penitenciare ca tarile scandinave, Japonia ca sa enumar doar cateva au o rata de recidiva foarte mica, pe cand detinutii eliberati in US din Riker Island Prison recidiveaza in proportie de 65%

   a 2011 study found that harsh prison conditions, including isolation, tended to increase recidivism, though none of these effects was statistically significant.[42] Various researchers also noted that prisoners are stripped of civil rights and are reluctantly absorbed into communities which further increases alienation and isolation.

   sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Recidivism#Studies
 • -5 (13 voturi)    
  Sunteti vai de capul vostru... (Luni, 7 noiembrie 2016, 18:35)

  Stef_and [utilizator]

  E un mizilic pe langa conditiile mozerabile in care sunt detinutii.
  Nu vor accepta in marea lor majoritate aceste 3 zile compensatie!
  Tribunalele europene au inceput sa de-a compensatii zilnice de 30-150€ pentru fiecare zi de detinut care a dat in judecata statul roman, asa ca vom plati de ne vom usca despagubiri puscariasilor!
 • +10 (14 voturi)    
  In loc sa investesti in 2-3 inchisori (Luni, 7 noiembrie 2016, 18:53)

  zzztop [utilizator]

  Vrei sa-i eliberezi pe infractori, trei sferturi vor produce iarasi crime, furturi care te fac sa cheltui cu investigarea, prinderea, urmarirea nationala si internationala probabil de 2-3 ori mai multi bani decat costul inchisorilor?

  Care e logica?? Si mai confirmi si faptul ca Romania e tara in care infractorii au mai multe drepturi decat cei cinstiti.
  • 0 (0 voturi)    
   Asta nu e nimic (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:23)

   CetateanC [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

   Dl Tapalaga - va rog frumos sa faceti o adresa catre MAI. Este inacceptabil ca in anul 2016 - MAI si Ministerul Public sa faca angajari a persoanelor cu cazier. Au ajuns recidivistii sa faca legea in tara asta si acum ii mai punem si paznici la oi. Nu este de ajuns ca avem incompetenta maxima in randul procurorilor care nu stiu sa analizeze dovezile dintr-un dosar si inventeaza motive sa nu lucreze dosare. Judecatorii se fac ca lucreaza si dau renuntari la urmariri penale pe motiv ca nu exista interes public pentru infractiunile care au prevazut in codul penal sanctiuni mici gen amenda penala. Acum am ajuns ca toti infractorii care au cumparat o diploma universitara sa ajunga in structurile institutiile care trebuie sa impuna legea.
 • +4 (6 voturi)    
  Sa ne spuna (Luni, 7 noiembrie 2016, 19:12)

  fghr [utilizator]

  domnul expert cum au inflorit in mandatul sau inselaciunile prin telefon, din puscarii

  sa ne mai explice domnul , devenit expert in bla bla bla ce a facut concret pt a combate aceasta infractiune

  In rest nu ma intereseaza ce spune
 • 0 (8 voturi)    
  de ce atitea drepturi (Luni, 7 noiembrie 2016, 19:21)

  gopo2016 [utilizator]

  pt detinuti? ar trebui sa aiba mincare odata pe zi, multa munca, ar putea contribui la dezvoltarea societati :), fiecare zi de munca sa le aduca vreo 12 ore mai putina puscarie si munca sa fie obligatorie, platiti cu vreo 5 bani pe zi, nu vor sa iasa la munca bataie de 3 ori pe zi, sa simta ce bine e la puscarie, a doua oara sa nu mai intre
  • +1 (3 voturi)    
   si daca esti puscarias (Luni, 7 noiembrie 2016, 20:20)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   Pe dosar politic merita tratamentul asta.
   • +3 (3 voturi)    
    "justitiarii" (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:21)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui xanti

    Si daca s-ar face o eroare juridical si ai fi TU inchis pe dosar politic, batut zilnic si infometat si dupa 20 de ani justitia ti-ar cere scuze ca te-a ologit? Cum ar fi?
  • +3 (3 voturi)    
   lipsirea de libertate (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:20)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   Pedeapsa consta doar in lipsirea de libertate. Nu bataie sau alte "tratamente".

   Suntem in secolul XXI.

   Si da, munca reduce din pedeapsa oricum si in present.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai treaba asta . . . . (Marţi, 8 noiembrie 2016, 10:39)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   . . . era specifica vremurilor trecute, fasciste si comuniste! Bataie, munca obligatorie, mancare putina nu sunt termeni pe care I-ar folosi in Europa secolului XXI un om educat in spiritul respectarii drepturilor omului, nu? O fi el un hot ordinar sau un criminal in serie dar vrem nu vrem tot om e si putem prin puterea legii doar sa il separam de societate avand insa obligatia de ai asigura cele necesare traiului in conditii cat de cat decente! Propunerea Doamnei Pruna nu ar trebui pusa la zid cu atata inversunare, pentru ca ea ofera totusi o solutie, poate nu cea mai buna sau etica dar este propunere, facuta in conditiile in care in ultimii 26 de ani nu s-a facut mai nimic in materie, iar numarul condamnarilor care obliga statul sa plateasca despagubiri oricarui detinut ce face plangere la CEDO, pentru conditiile proaste din penitenciare a crescut alarmant. Si la urma urmei cine plateste aceste despagubiri? Noi toti! Aveti alte solutii care sa rezolve in parte si imediat problema penitenciarelor, domnilor politologi si ideologi? Daca da, iesiti cu ele pe piata! Daca nu aveti, nu faceti pe desteptii si taceti!
 • +3 (5 voturi)    
  da (Luni, 7 noiembrie 2016, 21:18)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  raluca pruna: ''Din 2002, avem 16 persoane trimise in judecata pentru rasism si xenofobie; e foarte putin.”
  Asta si eliberarea detinutilor inainte de termen sint marile griji ale ministrei.
 • +1 (3 voturi)    
  de ce ii mai arestati?judecati? (Luni, 7 noiembrie 2016, 23:24)

  N.S. [utilizator]

  jungla din patria hotilor!
 • +1 (1 vot)    
  lectura (Marţi, 8 noiembrie 2016, 9:18)

  Dedalus [utilizator]

  Nu creste nici o criminalitate. Puscaria mai lunga nu descurajeaza.

  Care hot se duce la furat cu gandul ca va fi prins?!

  Asupra acestei chestiuni criminologia e foarte clara. Doar ca mai trebuie si citita...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este o solutie (Marţi, 8 noiembrie 2016, 15:18)

  dinica [utilizator]

  Logica spune ca vor cere despagubiri pentru celelalte 27 de zile petrecute in conditii improprii.
  Scutirea a trei zile de chin echivaleaza cu scaderea din despagubirile datorate pentru pedeapsa.
  E aproape evident ca asa va judeca CEDO.
  E ca la un viol in grup.
  Ca sa nu mai faci plangere, uite nu te violeaza 7, numai 6, unul este exclus de la rand. Multumit(a)?
  Sunt atatea metode: munca in folosul comunitatii, cursuri, tratament psihologic... arest la domiciliu... puscarii private pentru bogati...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri