Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta prin care asigura dreptul persoanelor de a exercita calea extraordinara de atac a recursului in casatie impotriva deciziilor pronuntate de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de completele de cinci judecatori, ca instante de apel. Aceasta masura vine dupa ce Curtea Constitutionala a recunoscut acest drept prin Decizia nr. 540 din 12 iulie 2016, informeaza Guvernul.

Acesta a modificat si a completat Codul de procedura penala (C.P.P.) si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, pentru a reglementa procedura acestui recurs, respectiv competenta de a solutiona acest recurs.

Prevederile art. 434 alin. (1) C.P.P., declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 540/2016, nu sunt susceptibile de a fi aplicate in absenta unei interventii legislative exprese.

Dupa publicarea in Monitorul Oficial nr. 841/2016 a Deciziei nr. 540/2016, calea de atac extraordinara a recursului in casatie nu mai putea fi exercitata efectiv, ca urmare a suspendarii de drept si, ulterior, a incetarii efectelor juridice ale art. 434 alin. (1) C.P.P., si, pe cale de consecinta, a inexistentei unei reglementari privind hotararile judecatoresti care pot fi atacate cu recurs in casatie. In plus, prin raportare la Decizia nr. 540/2016, in absenta unei interventii legislative exprese, nu existau reglementari privind completul caruia ii revine competenta de a judeca un recurs in casatie impotriva unei decizii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca instanta de apel, si nici in ceea ce priveste compunerea respectivului complet.