Deputatul liberal Raluca Turcan a prezentat duminica, in cadul Consiliului National al PNL, programul de guvernare al PNL pe educatie. Printre masurile propuse de liberali se numara: generalizarea invatamantului obligatoriu de la 4 ani, examene de admitere la licee, diferentiate, in functie de profilul liceului, Bacalaureat diferentiat, crearea de facultati de profesori. In ceea ce priveste invatamantul universitar, Raluca Turcan a declarat ca "este nevoie de un moment ZERO in care sa evaluam, clasificam si finantam universitatile in functie de performante".

Raluca TurcanFoto: Agerpres
  • Vezi mai jos discursul integral sustinut de Raluca Turcan:

PNL are o sansa! Are sansa sa fie partidul care ofera solutii de fond in educatie, temeinice si pe termen lung. Bilantul tragic al PSD in educatie au ajuns sa il cunoasca toti romanii. Coruptie, clientelism, plagiat. Toate eforturile pentru a-si scapa plagiatorii, zero eforturi pentru interesul public si pentru copiii saraci din aceasta tara.

PNL va fi partidul care vorbeste clar si realist despre educatie. Avem obligatia sa nu lasam ca dezbaterea legata de viitorul educatiei sa fie confiscata din nou de PSD.

Ponta, Dragnea, dar mai ales Ecaterina Andronescu - nu sunt deloc ingrijorati de cifrele dezastrului. Nu le pasa absolut deloc de faptul ca fiecare cifra ascunde un destin.

Avem 700.000 de copii in afara scolii. 32% dintre tineri nu-si pot gasi un loc de munca, decuplarea de piata muncii este la un grad alarmant, iar analfabetismulfunctional este de 37% in randul populatiei.

Un simplu calcul ne arata ca din cei 26 de ani, PSD a fost in fruntea ministerului educatiei - 19!!! Si atunci cum sa-i mai crezi cand vorbesc despre depolitizarea sistemului, de salariile mici, despre abandonul scolar, despre diplome false sau plagiate?! Cand tot ce fac e sa falsifice, la vedere - concursurile, diplomele, doctoratele.

PNL-ul va oferi raspunsuri pe urmatoarele teme prioritare:

  • Decuplarea educatiei de piata muncii;
  • Subfinantarea cronica si netintita a educatiei;
  • Pungile de saracie acuta si abandonul scolar record;
  • Scolile profesionale inutile pentru investitori;
  • Manualele, programele si evaluarile rupte de cerintele pietei;
  • Promovabilitatea scazuta - jumatate de milion de elevi nu au reusit sa ia examenul de BAC in ultimii ani si se indreapta vertiginos spre saracie si izolare. Si au nevoie de solutii!

Educatia salveaza de la saracie. Educatia este cel mai bun program anti-saracie, singurul cu rezultate certe si cu beneficii de-a lungul si de-a latul societatii.

Daca ne dorim mai putini someri, mai putini analfabeti si reducerea abandonului scolar, avem nevoie de cateva masuri simple, urgente si sigure.

De aceea, fara niciun echivoc, NOI spunem ca avem nevoie de:

* Mai multi absolventi de scoli profesionale, cu calificari reale si adaptate pietei muncii;

* Licee profesionale la standarde moderne in parteneriat cu mediul economic, facilitati fiscale investitorilor care doresc sa faca parteneriate cu scolile profesionale. Scolile profesionale nu mai trebuie sa fie un refugiu pentru cei care nu reusesc la un liceu teoretic, ci un traseu voluntar de cariera;

* Generalizarea invatamantului obligatoriu de la 4 ani si asigurarea de locuri in gradinite si scoli astfel incat sa ajungem la invatamant intr-un singur schimb in toate scolile!

* Examene de admitere la licee, diferentiate, in functie de liceul pe care-l urmeaza. Bacalaureat diferentiat, in functie de profilul liceului, cu acces diferit spre universitati;

* Modificat continutul manualelor, simplificat, adaptat la cerintele si sistemele de evaluare (nationale si internationale);

* Crearea de facultati de profesori pentru a invata sa-i inveti pe elevi!

* Profesorii sa fie salarizati in functie de evaluare si performanta;

* Invatamantul superior si cercetarea sa fie motoarele dezvoltarii economice si ale inovarii, cu standarde ridicate de calitate si integritate!!!!

Astazi, toata societatea pare macinata si preocupata de plagiate, de lipsa de etica si lipsa de integritate in invatamantul superior. Cum s-a ajuns aici, altfel decat printr-o complicitate infioratoare intre ministrii educatiei si cei aflati la conducerea universitatilor?

PNL o spune in clar - e nevoie de un moment ZERO in care sa evaluam, clasificam si finantam universitatile in functie de performante. Iar banii sa mearga in calitatea programelor si nu in tiparnitele de diplome fara acoperire!!!

Investitiile in proiecte de cercetare sa NU fie bani tocati pentru anumite gasti, ci investiti in beneficiul studentilor. Iar anumite universitati sa nu mai fie feude personale ale unora care ruleaza banii intre ei!

Eu am incredere ca avem toate resorturile pentru a reconstrui demnitatea prin educatie. Partidul National Liberal are: capacitatea de implicare, expertiza si vointa. PNL a inteles ca schimbarea vine Prin noi insine!

PNL-ul are un partener constant si sigur pe educatie: Klaus Iohannis! Singurul presedinte care vorbeste temeinic despre educatie si care urmareste progresele facute. Singurul partid care-i poate fi partener responsabil pe Educatie este Partidul National Liberal.

Educatia ocupa un rol central in orice am dori sa facem. Daca vrem o tara prospera, dar si daca vrem o tara sigura. Rezultatele slabe de la scoala se suprapun dominant peste zone de saracie, subdezvoltare si marginalizare. Unde educatia este precara, infractionalitatea este ridicata.

Un om de stiinta american, George Washington Carver, a spus candva ca "educatia este cheia pentru a descuia usa de aur a libertatii". Daca vrem mai multa libertate si mai multa prosperitate pentru copiii acestei tari, educatia este solutia.

Niciun copil lasat in urma, trebuie sa fie indemnul PNL pe educatie, iar maine, politica de stat a Romaniei in acest domeniu.