Zika ataca si distruge celulele cerebrale umane in dezvoltare, au reusit cercetatorii sa demonstreze, stabilind astfel prima dovada stiintifica a legaturii dintre acest virus si microcefalia fetusului, potrivit unui studiu publicat vineri si citat de AFP.

Pana in prezent, aceasta relatie cauza efect nu fusese dovedita stiintific, dar virusul era suspectat ca se afla la originea a numeroase cazuri de microcefalie - o marime anormal de mica a craniului si a creierului nou-nascutilor - observate in special in Brazilia, tara puternic afectata de aceasta epidemie.

Virusul, care are numele unei paduri din Uganda, tara in care a fost reperat pentru prima oara, in 1947, se transmite prin muscatura tantarului tigru (Aedes aegypti).

Nu exista un tratament pentru acest virus, ci doar al simptomelor, cel mai adesea de tip gripal (febra, dureri de cap) si eruptii cutanate.

La femeile insarcinate, virusul poate fi transmis fetusului si poate antrena malformatii congenitale precum microcefalia, sau chiar moartea.

Mai multe tari din American Latina si Caraibe au mers pana acolo incat au recomandat femeilor sa nu ramana insarcinate.

O crestere puternica a acestor cazuri de microcefalie in American Latina si in Brazilia, in special - unde vor avea loc Jocurile Olimpice in aceasta vara - a determinat SUA si alte tari sa lanseze avertismente pentru femeile insarcinate care vor sa calatoreasca in regiune.

In 2015, 3.174 cazuri de microcefalie au fost descoperite in Brazilia si sunt legate de virusul Zika contactat de mama, potrivit ministerului sanatiatii din aceasta tara. Inainte, exista o medie de 160 de cazuri pe an.