Ministerul Educatiei pregateste o licitatie pentru manualele de clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a, pe care elevii nu le-au primit gratuit niciodata de la aplicarea legii educatiei in 2011 si pana acum. Intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro, Ministerul anunta ca "lucreaza la demararea procedurilor privind achizitia de manuale scolare" si estimeaza ca liceenii vor primi gratuit manualele "incepand cu anul scolar 2018-2019". Amintim ca Asociatia Elevilor din Constanta a dat in judecata, saptamana trecuta, Ministerul Educatiei chiar pentru a obtine aceste manuale gratuite.

Manuale scolareFoto: Agerpres

"Ministerul Educatiei lucreaza la demararea procedurilor privind achizitia de manuale scolare pentru toti elevii din clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a. Procesul vizeaza atat pregatirea documentelor tehnice, cat si avizele necesare pentru demararea procedurii. Tinand cont de orizontul de timp pe care il presupune o astfel de procedura complexa, estimam ca, incepand cu anul scolar 2018-2019 elevii de clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a vor primi manuale gratuite ca urmare a licitatiei", a anuntat Ministerul Educatiei, intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro.

Amintim ca Asociatia Elevilor din Constanta a dat in judecata, saptamana trecuta, Ministerul Educatiei, tocmai pentru a obtine acordarea de manuale gratuite - asa cum spune legea - si pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a. Detalii aici

Contactat de HotNews.ro, Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta (AEC), a declarat ca nu intelege "de ce asteapta Ministerul 3 ani scolari cu demararea acestei licitatii si nu o porneste acum, avand in vedere ca in raspunsul pe care ni l-au trimis la plangerea prealabila pe care am facut-o, in luna ianuarie, reprezentantii Ministerului au declarat ca nu se vor asigura manuale pentru elevii ciclului liceal superior pana la intrarea in vigoare a noilor programe, fapt ce se va intampla in septembrie 2019".

"Manualele pe care Ministerul Educatiei le va achizitiona in 2018 vor fi, in consecinta, folosite un singur an scolar. Pe cand daca Ministerul isi recunoastea incalcarea legii si demara procedura de achizitie inca de anul trecut, puteam fi siguri ca in septembrie 2016 elevii aveau manuale", a continuat Manda.

Alexandru Bajdechi, reprezentant al Consiliului Tineretului si fost presedinte al AEC atunci cand asociatia a inceput demersurile pentru acordarea manualelor, a declarat pentru HotNews.ro ca, prin acest anunt, "Ministerul a recunoscut ca a incalcat legea din 2011 pana in prezent. Licitatia trebuia pornita din ianuarie 2011, avand in vedere ca se stia ca legea intra in vigoare pe 9 februarie 2011, iar elevii trebuia sa aiba din acel moment manuale gratuite pe banci. De aceste manuale gratuite trebuia sa beneficieze atat ei, cat si profesorii lor, dar si elevii din invatamantul privat obligatoriu".

Acesta a precizat, referitor la durata licitatiei, ca "manualele pentru clasele a XI-a si a XII-a exista deja pe piata, fata de manualele din invatamantul primar care trebuie elaborate de la zero, asadar nu exista niciun motiv de intarziere, iar ministerul este intr-o permanenta intarziere si culpa. Probabil ca au aruncat acest termen tocmai pentru a intarzia in continuare licitatia".

Bajdechi a cerut Ministerului sa spuna care este valoarea estimata a licitatiei, daca banii provin de la buget sau din fondul de rezerva. "Ministerul sa stabileasca o procedura prin care toti cei care au fost vatamati sa fie despagubiti si sa spuna cine va raspunde pentru prejudiciu", a declarat Alexandru Bajdechi.

  • Legea educatiei nationale prevede, la art. 69 alin. (4), urmatoarele: "Elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii".

Citeste si: