Elevii de clasele a XI-a si a XII-a nu mai primesc manuale scolare gratuite de 4 ani, desi Constitutia statueaza ca "invatamantul de stat este gratuit", iar legea educatiei prevede aceasta gratuitate. Declaratia vine de la reprezentantii Consiliului National al Elevilor si ai Asociatiei Elevilor din Constanta, care acuza Ministerul Educatiei ca nu respecta legea.

Manuale scolareFoto: Agerpres

"Consiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) se declara ingrijorati si profund dezamagiti de atitudinea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, care refuza sa acorde manuale scolare gratuite pentru elevii care studiaza in clasele a XI-a si a XII-a in unitatile de invatamant de stat, incalcand flagrant liberul acces la educatie al elevilor", anunta cele doua asociatii, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Reprezentantii CNE si AEC anunta ca se vor intalni, in perioada urmatoare, cu conducerea Ministerului Educatiei, careia ii cere "sa respecte legea si sa acorde manuale scolare gratuite elevilor din clasele a XI-a si a XII-a, incepand cu acest an scolar".

Tinerii spun ca "inca de la intrarea in vigoare a noii legi a educatiei, la inceputul anului 2011, ministerul educatiei a refuzat sa puna in aplicare prevederile legale, neacordand elevilor din clasele a XI-a si a XII-a manuale scolare gratuite, astfel privandu-i pe acestia de un invatamant de calitate".

Constitutia Romaniei prevede la articolul 32 alin. (4):

Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii.

Legea Educatiei prevede la art. 69 alin. (4):

(4) Elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.

Horia-Serban Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor, sustine ca "nu este tolerabil ca dupa 4 ani de la aprobarea Legii Educatiei Nationale, elevii din invatamantul preuniversitar post-obligatoriu inca sa fie nevoiti sa isi cumpere propriile manuale, cu toate ca educatia e gratuita. Din pacate situatia este cel putin acceptabila doar in colegiile nationale si liceele din zone urbane unde elevii au posibilitati, in timp ce elevii dezavantajati trebuie sa invete dupa ce manuale gasesc sau chiar deloc".

"Ma intreb de ce ne miram ca avem rezultate slabe la evaluari si o cota mare de analfabeti functionali, cand nici macar minimul necesar, suportul de curs, nu il oferim. Peste doua miloane de elevi au fost pagubiti in ultimii patru ani in acest mod", a continuat Onita.

Constantin-Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, a declarat ca "prin refuzul de a acorda manuale scolare gratuite elevilor din clasele a XI-a si a XII-a, ministerul educatiei aduce atingere, in mod flagrant, unui drept fundamental al elevilor, acela la un invatamant de calitate. Costul pentru pachetul de manuale pentru elevii din ciclul liceal superior este de aproximativ 400 de lei, o suma considerabila pe care, din cauza conditiilor economico-sociale, multi elevi nu o au, acestia fiind nevoiti sa invete fara suport de curs, lucru de neconceput intr-o tara in care invatamantul de stat este gratuit si constituie, conform legii, prioritate nationala. Nerespectarea legii nu mai trebuie tolerata".