Tiberiu Nitu: Dupa decizia CCR, dosare cu prejudicii minore vor fi finalizate cu rechizitorii; vor fi cheltuieli suplimentare de la stat

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 19:36 Actualitate | Esenţial


Tiberiu Nitu
Foto: Agerpres
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, sustine ca dosare cu prejudicii minore sau chiar recuperate ar urma, dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea dispozitiilor referitoare la renuntarea la urmarirea penala, sa fie finalizate cu rechizitorii si trimise in fata judecatorilor, fapt ce presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat.

"Potrivit dispozitiilor art. 318 alin. 1 din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala se putea aplica in cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani. Sigur, aceasta solutie putea fi adoptata daca se intruneau mai multe criterii. Am sa va dau un exemplu: furtul de produse alimentare dintr-un magazin. Daca suspectul nu mai comisese o astfel de fapta, daca partea vatamata nu solicita trimiterea in judecata, iar prejudiciul era recuperat, procurorul putea adopta solutia de renuntare la urmarire penala. In actualul context, dosare de acest gen vor fi finalizate cu rechizitoriu si vor ajunge in fata judecatorului, ceea ce va insemna cheltuieli suplimentare, suportate de la bugetul de stat: avocati din oficiu, cheltuieli cu citarea, eventual expertize in anumite cauze", a declarat, sambata, pentru Agerpres, Tiberiu Nitu.

Seful Ministerului Public a subliniat ca asteapta decizia Curtii Constitutionale, care este obligatorie si pe care procurorii o vor respecta intocmai.

"Dupa aceea vom actiona pentru identificarea masurilor de natura sa diminueze efectele asupra activitatii de urmarire penala si vom face propuneri in sensul punerii in acord a dispozitiilor Codului de procedura penala cu decizia Curtii Constitutionale. Este prematur sa spunem despre ce propuneri va fi vorba pentru ca trebuie sa vedem motivarea deciziei. Este adevarat insa ca multi colegi se gandesc deja la acest lucru si unii au avansat varianta de a se putea da in continuare solutia de renuntare la urmarire penala, dar ea sa fie supusa direct controlului unei instante de judecata. Pana acum, solutia de renuntare penala era supusa controlului judecatorului doar la plangerea unei parti", a explicat el.

Tiberiu Nitu a precizat ca renuntarea la urmarirea penala bazata pe principiul oportunitatii este o institutie care functioneaza in foarte multe tari europene si care a fost introdusa doar de doi ani in Romania.

"Din acest motiv, la nivelul MP, am monitorizat aplicarea acestei dispozitii procesual penale in faza de urmarire penala. Analiza avand ca obiect solutiile de renuntare la urmarirea penala dispuse de catre unitatile de parchet in anul 2014 a evidentiat atat aspecte pozitive cat si o serie de deficiente constate in urma aplicarii prevederilor noii institutii de drept procesual penal. Aceeasi analiza a evidentiat si o serie de masuri care se impuneau pentru remedierea acestor deficiente. In acest scop s-a intocmit Nota de indrumare privind evaluarea criteriilor de oportunitate folosite in motivarea solutiilor de renuntare la urmarirea penala, ce a fost diseminata tuturor procurorilor. De asemenea, tot in sensul masurilor pentru remedierea deficientelor, au fost infirmate solutii de renuntare la urmarirea penala", a adaugat procurorul general.

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca dispozitiile art. 318 din Codul de procedura penala privind cazurile in care procurorul poate renunta la urmarirea penala si clasa un dosar sunt neconstitutionale.


Art. 318 prevede: "(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurarile concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia. (2) Cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii. (3) Procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii: a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia; b) sa ceara public scuze persoanei vatamate; c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca; d) sa frecventeze un program de consiliere".

De asemenea, art. 318 mai stipuleaza: "(4) In cazul in care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3), stabileste prin ordonanta termenul pana la care acestea urmeaza a fi indeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila si care curge de la comunicarea ordonantei; (5) Ordonanta de renuntare la urmarire cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind masurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol si art. 315 alin. (2)-(4) termenul pana la care trebuie indeplinite obligatiile prevazute la alin. (3) din prezentul articol si sanctiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum si cheltuielile judiciare; (6) In cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor in termenul prevazut la alin. (4), procurorul revoca ordonanta. Sarcina de a face dovada indeplinirii obligatiilor sau prezentarea motivelor de neindeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O noua renuntare la urmarirea penala in aceeasi cauza nu mai este posibila; (7) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica in copie persoanei care a facut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, dupa caz, altor persoane interesate".

Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin principiului legalitatii, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutie, precum si prevederilor art. 124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1), potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3683 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Nenea nitu (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 20:02)

  andreitr [utilizator]

  Lasa- me cu prostiile. Mai bine spune cand catadixesti sa-l judeci pe ion ilici iliescu. Stim ca dvs sunteti pesedist si vreti sa trageti spuza pe.turta lor. Poate at trebuia sa te duci matale dupa ponta.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 20:21)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Hai, sa ne vaitam, de pomana ! (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 20:35)

  Susufler0 [utilizator]

  Pai ce facem, domnu Nitu ? Eu nu sunt procuror dar mi-am pus la bataie doza de bun simt care mi-a spus ca dupa hotararea CC puteti proceda ca si pana acum, cu un amendament : va prezentati in fata unui judecator care da ok-ul si, uite-asa, totul devine constitutional. Dar mata, in cel mai pur stil Ponta, te-ai apucat sa enumeri dificultatile ce vor urma hotararii Curtii : timp mai mult, munca mai multa, bani cheltuiti etc, pt ca in final sa o spui p-a dreapta, ca unii colegi au propus ca masura sa fie validata de judecator. Pe cine voiai sa manipulezi dom Procuror, daca aveai deja data solutia de catre practicieni ?
 • +11 (17 voturi)    
  Si tu ce ai vrea? (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 21:17)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Sa/i lasam pe hoti afara pentru ca este mai ieftin?
  Adica ilic ar trebui sa nu raspunda niciodata pentru crime? Felix, la fel? pontalaul mare si prost, nu are voie la bulau? Hai, lasa, prefer sa ii vad inauntru pe banii mei - mai putini, decat afara tot pe banii mei - de data asta mult mai multi!
  Criminalule, cum te simti cand atii ca ai tras in oameni la revolutie?
 • +9 (15 voturi)    
  Si dosarul "revolutiei"din 1989.... (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 21:57)

  gigiN [utilizator]

  ...tot cu prejudicii minore a fost,nesimtitule ? Sau ti-a fost frica ca ai putea intra si tu la puscarie ??
  • 0 (2 voturi)    
   Desemnarea acestui individ de doi bani-... (Duminică, 24 ianuarie 2016, 5:44)

   gigiN [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   ...si ca figura si in comportament,a fost una din marile greseli ale lui Traian Basescu.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 23:10)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Asta si cu Shova spui ca's gemeni (Duminică, 24 ianuarie 2016, 0:06)

  Fu Leng [utilizator]

  Parca i-a tras Phonta la indigo....sau la xerox.
 • 0 (0 voturi)    
  injustitia romana (Duminică, 24 ianuarie 2016, 0:51)

  grigore11 [utilizator]

  gretos acest Nitu si sleahta lui de procurori,politie si tot sistemul judiciar; anul trecut mi-a fost sparta casa si mi s-a furat o masina de gaurit si o drujba profesionala prejudiciu cel putin 2500 lei, deasemnea hotii au escaladat gardul meu si au spart si magazia vecinului,Chem politia fiind al 3-lea furt in ultimii 5 ani si domnii nu vor sa mearga sa vada daca au ramas urme de pantofi pe pamant ca tocmai plouase si nu vroiau sa-si murdareasca ciocatele, amprente bineinteles nu au gasit nici macar ale mele. una peste alta primesc un cadou de inceput de la procuratura in care mi se spune ca au renuntat la urmarirea penala pentru ca urmarirea faptei nu este de interesul public si pericolul social este redus;adica ce rost are sa-si ocupe timpul cu asa ceva ( furt calificat prin efractie, escaladare gard, spargere usa) mai mult procurorul a si redus din "pix" prejudiciul la 350 lei . cu alte cuvinte domnii militieni si sefii lor procurorii platiti din banii nostri n-au timp de cautat hoti... bine ca ii platim din banii nostri...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ma pronunt . . . (Duminică, 24 ianuarie 2016, 10:47)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . ca nu ma pricep. Dar cred ca de bun simt ar fi ca un judecator sa te scoata de sub urmarire penala la propunerea procurorului de caz, asa cum si propunerea de arestare preventiva este aprobata tot de un judecator!
 • +1 (1 vot)    
  Stire din noiembrie 2015 (Duminică, 24 ianuarie 2016, 11:24)

  ty [utilizator]

  Tiberiu Nitu a depus o cerere la Sectia pentru procurori a CSM in care solicita "continuarea activitatii intr-o functie de conducere" la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, dupa incetarea mandatului de procuror general al Romaniei
 • +1 (1 vot)    
  Cantecul lebedei,ultima "piesa" by Heroul Nitu ! (Duminică, 24 ianuarie 2016, 12:49)

  Plagarus [utilizator]

  CSMul l-a catalogat pe acest fripturist de Nitu, drept „irascibil”, concluzionandu-se despre acesta ca are: „un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa”.
  Nitu proprietarul certificatului seria FD nr. 04201 din 16.11.1996 de Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – Remarcat prin Merite Deosebite, desi in decembrie 1898, in timp ce era militar in termen la UM 0596 Bucuresti – la ordin – a tras in casele din jurul Televiziunii Romane, precum si asupra unui elicopter care survola zona, in zilele de panica si diversiune de atunci.
  Nitu a reusit performanta de a primi 8000 m.p. de teren in baza certificatului de revolutionar dobandit, lucru reusit de putini revolutionari autentici. Mai mult, Tiberiu Nitu a primit terenul dupa anul 2000, perioada in care devenise prim procuror al Parchetului Judecatoriei Ploiesti.
 • +1 (1 vot)    
  Judecatorul judeca ! (Duminică, 24 ianuarie 2016, 12:53)

  NicolaeA [utilizator]

  Nu un procuror adormit, cu ochi de3 peste !
 • 0 (0 voturi)    
  Mentalitate de Procuror General !!! (Duminică, 24 ianuarie 2016, 16:06)

  andreesanu [utilizator]

  De cand cad in sarcina procurorului general cheltuielile
  De cand sarcina procurorului general este sa apere borfasii ,hotii,coruptii ?
  De cand stabileste procurorul care din cei certati cu legea scapa de inchisoare sii care este amendat ?
  Bine ca iti expira mandatul !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by