DOCUMENT Ministerul Educatiei scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etica - Proiect de ordonanta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 18 ianuarie 2016, 16:59 Actualitate | Esenţial


Acordarea unui titlu academic
Foto: Agerpres
Consiliul National de Etica nu va mai avea printre atributii analiza plagiatelor demnitarilor si nici nu va mai putea aplica sanctiuni precum retragerea calitatii de conducator de doctorat sau retragerea titlului de doctor. Prevederea face parte dintr-un Proiect de Ordonanta, publicat de Ministerul Educatiei. Amintim ca Ministerul Educatiei a revocat la inceputul lunii decembrie Consiliul National de Etica - forul care i-a scapat de plagiate atat pe Victor Ponta, cat si pe Gabriel Oprea - si a anuntat ca aceasta institutie nu va mai avea atributii in analiza tezelor de doctorat. De altfel, ministrul a declarat ca universitatile vor fi cele care de acum inainte vor gestiona acuzatiile de plagiat si vor putea sa retraga o diploma de doctor.

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro un Proiect de ordonanta pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Proiectul de OG a fost publicat in plin scandal care ii are in centru pe ministrul Adrian Curaj si pe fosta ministra a Educatiei, Ecaterina Andronescu. Vineri, 15 ianuarie 2016, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului Curaj care modifica Anexa nr. 1 la Ordinul 5.644/2012 privind CNATDCU. Concret, ministrul a inlocuit mai multi profesori din Comisiile de specialitate ale CNATDCU - profesori care fie au decedat, fie s-au pensionat. Anexa publicata in Monitor reda, insa, si componenta Consiliului general al CNATDCU - conducerea forului -, pe care Curaj nu a modificat-o.

"Ecaterina Andronescu si Marius Pieleanu, numiti de ministrul Curaj in consiliul de atestare a diplomelor universitare", au scris mai multe publicatii. Ecaterina Andronescu este in Consiliul general al CNATDCU din 2012, Marius Pieleanu este in comisia de specialitate tot din 2012.

Surse din cadrul Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca saptamana aceasta Ministerul Educatiei va publica noul mecanism de gestionare a plagiatelor si noul rol al CNATDCU in acest mecanism si ca membrii Consiliului general vor fi inlocuiti, in urma propunerilor pe care universitatile le vor face. 

Motivul pentru ca au fost modificate acum aceste comisii de specialitate: ele au in responsabilitate finalizarea proceselor de acordare a titlurilor de doctor, iar lipsa unor membri poate intarzia acordarea acestui titlu catre tineri care si-au sustinut deja doctoratele in universitati.

Proiectul de Ordonanta are un singur articol, care prevede urmatoarele:

"Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, 505 din data de 4 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
La articolul 4^2, alineatul (3) se abroga.
La articolul 14, alineatul (1), literele c) si d) se abroga
".

Ce spun articolele din Legea nr. 206/2004 pe care Ordonanta le abroga:
Articolul 4^2:
(1) Sesizarile privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate in doua etape detaliate in Codul de etica:
a) analiza la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs, denumita prima etapa, care se desfasoara conform art. 11 si prevederilor Codului de etica;
b) analiza la nivelul Consiliului National de Etica, denumita etapa a doua.
...
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica.

Articolul 14 (1) Pentru abaterile constatate de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare, Consiliul National de Etica stabileste aplicarea uneia sau mai multora dintre urmatoarele sanctiuni:
a) avertisment scris;
b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea normelor de buna conduita;
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din functia de conducere din institutia de cercetare-dezvoltare;
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;
h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantare din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii;
i) suspendarea, pe o perioada determinata de timp intre 1 an si 10 ani, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau ca membru in comisii de concurs;
j) indepartarea persoanei/persoanelor respective din echipa de realizare a proiectului;
k) oprirea finantarii proiectului;
l) oprirea finantarii proiectului, cu obligativitatea returnarii fondurilor.

Descarca de aici Poiectul de Ordonanta:

Proiect de OG care modifica Legea privind buna conduita in cercetareCum explica Ministerul Educatiei aceste modificari

In Nota de Fundamentare, Ministerul Educatiei sustine ca "pentru intarirea autonomiei universitare si uniformizarea atributiilor si responsabilitatilor la toate nivelurile de studii universitare, inclusiv doctorat, este necesara modificarea prevederilor legii".

Executivul noteaza ca sanctiunile abrogate - care prevad retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare sau retragerea titlului de doctor - "nu pot fi aplicate de Consiliului National de Etica, prin retragerea acestor calitati", pentru ca CNE nu are printre atributii acordarea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare, respectiv acordarea titului de doctor. In consecinta, mentinerea prevederii potrivit careia CNE ar putea sa retraga titlul de doctor sau calitatea de conducator de doctorat "incalca principiul simetriei actelor adminstrative (cine emite si retrage)", se arata in Nota de Fundamentare.

"Se impune eliminarea exceptiilor prevazute la art. 4^2, alineatul (3), intrucat prin mentinerea acestora se incalca principiul nediscriminarii, calitatea de conducator de doctorat, respectiv detinerea titului de doctor nu presupune accesul direct la functiile de conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, pentru a presupune ca abaterea de la etica profesionala are legatura cu aceste titluri", scrie Ministerul Educatiei.

Ministerul precizeaza ca "pentru implementarea dispozitiilor prezentului proiect de act normativ este necesara elaborarea altor proiecte de hotarari de guvern, respectiv ordine ale ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice".

Proiectul de Ordonanta a fost dezbatut "in cadrul Grupului de lucru pentru clarificarea cadrului institutional si normativ privind controlul calitatii tezelor de doctorat si aspecte de etica a cercetarii stiintifice, care a avut in componenta sa experti din cele patru mari centre universitare: Bucuresti, Iasi, Cluj Napoca si Timisoara", se arata in Nota de fundamentare, unde se precizeaza ca "pe baza recomandarilor realizate ca urmare a analizei cadrului legal, de catre membrii grupului de lucru, a fost emis prezentul act normativ".

In preambulul proiectului de ordonanta, Guvernul noteaza ca "in societatea romaneasca, in prezent, exista o preocupare publica tot mai intensa privind rezolvarea unor situatii concrete de incalcare a standardelor de calitate sau de etica universitara si deontologie profesionala, in acest domeniu".

Descarca de aici Nota de Fundamentare a proiectului de OG:

Nota de Fundamentare a OG de Modificare a Legii Privind Buna Conduita in CercetareCare sunt planurile Ministerului Educatiei in privinta gestionarii plagiatelor

La scurt timp de la preluarea mandatului de catre Guvernul condus de Dacian Ciolos, Emilia Sercan a dezvaluit intr-o analiza publicata pe Pressone.ro ca noul ministru de Interne, Petre Toba, a plagiat peste 250 de pagini din teza sa de doctor, cu care si-a obtinut in 2011 titlul de doctor in Stiinte Militare si Informatii de la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I".

Dupa o vara in care Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei l-a scapat pe fostul premier interimar Gabriel Oprea de plagiat cu o viteza record si in conditiile in care solutionarea temei plagiatelor era pe lista primelor mari asteptari de la noul guvern, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca nu renunta la Toba pana la o decizie a comisiei de etica din subordinea Ministerului Educatiei - adica exact de la Consiliul de Etica ce i-a spalat de plagiat pe Ponta si Oprea.

La scurt timp, guvernul s-a razgandit in privinta analizei pe care urma sa o realizeze Consiliul National de Etica si Adrian Curaj a revocat CNE. Ministrul a anuntat la inceputul lunii decembrie ca CNE nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat cu suspiciuni de plagiat, in cazul carora va institui un nou mecanism, dupa consultarea Academiei Romane si a Consiliului National al Rectorilor (sursa si detalii).

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul Adrian Curaj a declarat ca noul mecanism de gestionare a plagiatelor si a doctoratelor va functiona in modul urmator: universitatile vor fi cele care vor acorda si, in consecinta, vor putea sa retraga o diploma de doctorat (fata de Ministerul Educatiei, in acest moment). Fiecare teza de doctorat va fi analizata obligatoriu printr-un soft anti-plagiat la nivelul universitatii, iar procedural intregul proces de acordare a diplomei va fi supervizat de CNATDCU. In cazul unei suspiciuni care nu va putea fi inlaturata de universitate, analiza de plagiat va fi realizata de experti romani si straini, intr-o comisie alcatuita de CNATDCU. Consiliul National de Etica nu va mai analiza plagiate, ci va deveni o institutie care se va ocupa de metodologii legate de etica (sursa si detalii)

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10098 vizualizari

 • +14 (24 voturi)    
  bravo (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:11)

  levierul [utilizator]

  asa cum stim noi sa facem: din rau in mai rau!
  Pai toate facultatile de stat sunt PSD! Adica schimbarea asta este pentru cei prosti, pentru smecheri e de bine. Facem sa fie bine, cat lumea sa urasca tehnocratii si sa revina la partidele corupte? Nota mea pentru aceasta ordonanta este 3!
  Ar trebui sa vine un guvern care sa inchida toate universitatile de stat conduse de profesori plagiatori sau intermediari ai plagiatelor.
  • +8 (8 voturi)    
   serios ? (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:49)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   si sa ramana doar spiru haret nu ? probabil ca acolo se zice "sa vine" ...
  • +8 (8 voturi)    
   Tehnocrati?? (Luni, 18 ianuarie 2016, 22:01)

   xna [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Asta nu e guvern de tehnocrati. Primul ministru era sa numeasca un nimeni pe post de ministru al sanatatii. Majoritatea in parlament e aceiasi care l-a numit pe Ponta premier, compusa din PSD, UNPR si ALDE (PC a lui Voiculescu si PLR a lui Tariceanu). Au 51,7% de locuri in senat si 50,4% in camera deputatilor.
 • +23 (25 voturi)    
  Comisie? (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Comisia de Etica a Ecaterinei Andronescu e mai curind o comisie de complic la furt. Mafioti si impostori. Ar trebui deferiti justitiei si condamnati, impreuna cu Andronescu, groparul invatamintului romanes
 • +9 (9 voturi)    
  what? (Luni, 18 ianuarie 2016, 17:38)

  ..13 [utilizator]

  Penala trebuie sa fie sanctiunea ce se aplica celui/celei care avea sarcina de a examina si proba ca lucrarea este cu adevart o lucrare de doctorat.

  AM SCRIS!
 • +3 (3 voturi)    
  un prim pas (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:17)

  anonim3 [utilizator]

  Era necesar. Asteptam insa restul.
 • +2 (4 voturi)    
  ..să trăiești , (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:33)

  ionamaru [utilizator]

  nea curaj ! Așa curaj mai rar !
  • +4 (4 voturi)    
   V-ati asteptat la altceva? (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:48)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui ionamaru

   Cine sprijina guvernul? Marile partide. Unul e in opozitie si la putere, celalalt este la putere si in opozitie. Nu se stie defel care si in ce pozitie se afla.
   Este grozav. Nu mai au nici corvoada guvernarii. Trai neneaca.
  • +7 (7 voturi)    
   Curaj sa ce? (Luni, 18 ianuarie 2016, 18:51)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui ionamaru

   O tara intreaga stie de 2 plagiatori mari si cat se poate de evidenti si nu stim cum sa ii pedepsim, ce sa le imputam. Putem modifica tot felul de consilii de etica si de legi de pe o zi pe alta prin ordonante, dar nimeni nu ia taurul de coarne cu adevarat. Se tot arunca cartoful fierbinte dintr-o curte in alta. Intr-un final decizia asupra plagiatorilor va fi luata de femeile de serviciu din liceele absolvite de acestia.
 • +2 (4 voturi)    
  Absurdistan (Luni, 18 ianuarie 2016, 20:01)

  Clop [utilizator]

  O ordonanta de urgenta pentru lichele... nu pentru demnitari... Ce inseamna demnitari in Romania? O majoritate care doarme in Parlament, invarte lumea pe degete si beneficiaza de ordonante de urgenta de un absurd nebun, oameni!!!

  D-le ministru Curaj, se pare ca faceti parte din liga care va tine sub presiune... D-le Ciolos, chemati-l la apel pe dl. Curaj si chestionati aceasta magarie, care sper sa nu devina posibila intr-un stat de drept... dati-l afara si numiti un ministru cu fantezie aplicata la necesitatile evidente din scoala romaneasca, "politicul" si politrucii nu primeaza...

  Afara cu mafia din invatamant, ati distrus orice principiu valabil si valori care exista de milenii!

  Rusine, dle Curaj, trebuie sa demisionati imediat din functie!
 • +4 (6 voturi)    
  Magna cum Fraudae (Luni, 18 ianuarie 2016, 23:22)

  oxbridge [utilizator]

  Toti penibilii astia din comitzii pot fi si trebuie inlocuiti urgent cu softuri de depistare a fraudelor, ieftine si mai ales obiective. Suntem in sec XXI, totusi.
  Pana atunci, sa ne obisnuim sa gasim universitatile romanesti in afara primelor sute din lume si Europa.
 • +1 (3 voturi)    
  Rusine (Luni, 18 ianuarie 2016, 23:47)

  MoemBius [utilizator]

  RUSINE sa va fie Minister de cacao
  In loc sa intram si noi in lumea civilizata ne indreptam spre Epoca de PIATRA
 • +4 (6 voturi)    
  Fara sperante (Marţi, 19 ianuarie 2016, 2:06)

  Dezamagitul [anonim]

  Cu acesta masura sant ingropate toate cazurlle de plagiat . Credeti ca facultatile vor recunoaste din proprie initiativa ca produc pe banda plagiatori. Cine se va mai duce la acele facutati. Halal tehnocrati poate tehnohoti. Astia sant mai versati ca politicieni in ascunderea gunoiul sub pres. Sa vedem cine va mai recunoaste diplomele de la noi. Poate in Moldova daca vor fi trduse in rusa.
 • +2 (2 voturi)    
  Ţeapă (Marţi, 19 ianuarie 2016, 7:57)

  Pierre Ta [anonim]

  Ţeapă, ţeapă, ţeapă!
  În fapt, analiza acuzaţiilor de plagiat se va face "la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs abaterea"; adică va fi mult mai uşor pentru cei acuzaţi de plagiat să infleunţeze decizia!
  Asta e tot; în rest sunt poveşti de adormit copiii! Sau cum ar zice cineva cunoscut: "pentru prostit proştii"!
  Bravo, continuaţi să lăudaţi curajosul!
  Vă râde în faţă! Ha, ha, ha!
 • 0 (0 voturi)    
  dehh (Marţi, 19 ianuarie 2016, 12:03)

  samariteanul [utilizator]

  Cat timp coada de topor iliesciana,numita Ecaterina Andronescu mai sta intr-o functie in minister,totul este facut de ochii lumii.Neputincioasa de Andronescu trebuia data afara,inca de la instaurarea guvernului tehnocrat.Dar ......tot talharii ne conduc,asa ca...nimic deosebit in Romanika pesedista.
 • 0 (0 voturi)    
  Defapt nu era plagiat ! (Marţi, 19 ianuarie 2016, 20:00)

  albert [anonim]

  Asa e normal si asa trebuia de la inceput ! Dar dupa ce ia-ti tarat prin presa peste tot atata vreme, abia acum se hotarasc. Sau n-au fost dovezi ca Oprea a plagiat si au gasit suze!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by