In data de 9 aprilie 2015, la Spitalul de Urgenta Floreasca se inaugura "Unitatea moderna pentru arsi" - un corp special de spital, format din 6 saloane si o sala de operatii, prezentata drept o unitate de elita, scrie jurnalistul Catalin Tolontan pe tolo.ro. Acum, la 7 luni, unitatea nu a fost inca folosita, personalul fiind inca in curs de recrutare. Intr-o prima instanta unitatea s-a confruntat cu o problema tehnica. Seful Sectiei de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca precizeaza ca problemele au fost remediate, insa s-a optat sa nu se foloseasca unitatea pentru ca au 14 bolnavi internati in urma incendiului de vineri din Clubul Colectiv si ca nu au vrut sa ii separe.

TVR relata in aprilie 2015 ca prima unitate moderna pentru ingrijirea pacientilor cu arsuri sever la standarde internationale a fost inaugurata la spitalul Floreasca si urmeaza sa fie amenajate inca cinci la fel, in marile centre universitare, cu fonduri provenite de la Banca Mondiala.

Potrivit sursei citate, dotarile unitatii valoreaza peste patru milioane de euro. Arsurile grave pot fi tratate intr-o sala speciala, unde se pot face si operatii in caz de calamitati si accidente colective. Pacientii pot fi imbaiati, conectati la aparatele care-i ajuta sa respire si sa nu simta durerea.

Unitatea dispune de 6 saloane, cu un pat pe salon, astfel incat pacientii sa nu intre in contact cu altii si sa se diminueze riscul infectiilor.

Doctorul Ioan Lascar declara atunci ca "unitatea are deasupra o uzina de aer steril, singurul aer care intra in unitate, prin plafon", aceasta fiind "destinata in exclusivitate arsilor grav, cu peste 50% din suprafata corpului cu arsura profunda, estimam ca vor fi probabil cateva zeci pe an".

Catalin Tolontan scrie ca realizarea unitatii a fost demarata in 2000, a fost realizata cu fonduri de la primaria Sectorului 1, si a fost finalizata in 2008. Apoi, din 2008 si pina in 2014, dotarile medicale au costat peste 4 milioane de euro si au fost asigurate de Ministerul Sanatatii. Inaugurarea a avut loc in august 2015.

Insa in noaptea de vineri, victimele incendiului din Clubul Colectiv care au ajuns la Floreasca nu au fost dusi in unitatea de elita.

In cadrul unei interventii telefonice in aceasta dimineata la Europa FM, ministrul Nicolae Banicioiu a spus initial, intrebat de unitatea respectiva, ca "e in stare de a fi functionala", admitand ulterior ca "din cite stiu si din ce mi-a spus profesorul Lascar, ea nu e functionala acum, dar va deveni functionala in citeva zile, pentru ca a avut o problema tehnica". Ministrul a mai spus ca a fost inaugurata in aprilie pentru ca altfel am fi pierdut banii de la Banca Mondiala, care finanteaza proiectul, potrivit tolo.ro.

Pofesorul Ioan Lascar a recunoscut si el ca "pana acum, Unitatea moderna de arsi nu a fost folosita de cind a fost inaugurata pentru ca nu am avut mari arsi si au fost, e adevarat, si niste probleme la sistemul de aer", adaugand ca problemele s-au remediat intre timp.

"Am optat sa nu operam in acea sala pentru ca avem 14 internati si noi operam in trei sali in acelasi timp. Am dedicat o zona a terapiei intensive pentru aceste cazuri. Nu am vrut sa separam bolnavii", a spus doctorul Ioan Lascar, precizand ca ar fi fost ilogic sa puna medicii sa alerge intre doua etaje ca sa acopere toti pacientii. Ioan Lascar a subliniat ca unitatea "este dimensionata pentru un numar de pacienti gandit ca obisnuit, cele 5 paturi nu puteau face fata".