Reactia MAE dupa ce Rusia a cerut SUA si Romaniei sa renunte la amplasarea scutului antiracheta: Acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF sunt nefondate. Aceasta capabilitate de aparare pur defensiva nu vizeaza Federatia Rusa, ci amenintari cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic
"Declaratia domnului Mikhail I. Uliyanov (...) nu aduce elemente de noutate. (...) Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania" prevede ca interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat. Pe fondul proliferarii amenintarilor balistice si a interesului continuu al actorilor statali si non-statali de a testa si dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilitatii NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeana a sistemului antiracheta al SUA si, deci, si baza Deveselu, reprezinta o modalitate de consolidare a apararii colective la nivel Aliat, de crestere a stabilitatii si securitatii regionale si internationale. Aceasta capabilitate de aparare pur defensiva nu vizeaza Federatia Rusa, asa cum a fost comunicat in repetate randuri de partea romana si de partea americana, ci amenintari cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic", mai arata MAE roman.
Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe mai spun ca "Pozitiile partii romane, a celei americane si a NATO in legatura cu dezvoltarea capabilitatii de aparare impotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atat Federatiei Ruse, cat si publicului larg cu diverse ocazii. Cel mai recent astfel de prilej l-a reprezentat vizita la Bucuresti a asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare si conformitate Frank Rose, la 8 octombrie 2015. In cadrul unei sesiuni publice organizate sub egida "Dialoguri@MAE", Romania si SUA au reiterat natura exclusiv defensiva a sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, precum si utilizarea sa in scop de legitima aparare, in conformitate cu prevederile Cartei ONU si ale dreptului international."
"Toate aceste elemente si precizari, privind sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Europa, au fost reiterate recent de ministrul Bogdan Aurescu in cadrul sesiunii publice "Dialoguri@MAE" amintite mai sus, dar si in cadrul interviurilor acordate in ultima perioada", aminteste MAE.
Moscova a cerut luni abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, a declarat Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Sputnik News. Potrivit lui Ulianov, citat intr-un comunicat postat luni pe site-ul MAE rus, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).
Oficialul rus a sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru. "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a afirmat Ulianov.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Prin ocuparea Crimeei, Rusia are posibilitatea sa loveasca nuclear tinte din interiorul Romaniei (inclusiv Bucurestiul si Cernavoda) cu rachete care nu sunt parte din tratatul INF. Amplasarea de la Deveselu cat si a altor sisteme antiracheta e necesara cat mai urgent posibil.
cand?pai din '47 pan in 89!!!ia numara mortii din lagare,inchisori politice,canal si tot a mai putut sa inventeze mintea nebuna a comunistilor tai!!
tu crezi ca romanii uita asa usor?poate mintea ta,obosita de samagon,nu poate sa retina decat salamul dat cu suta de grame sau coada de la butelii
insa lucrurile cu adevarat importante nu se uita nici nu se iarta.altfel,noi,ca POPOR,nu putem exista.
pt tine si toti cei de mai sus,PASOL NA TURBINCA IVANE!
Eu cred ca te-ai senilizat....
Voi chiar nu vedeti ca Rusia face ce vrea in Europa atata timp cat are de partea sa pe Merkel si nu numai,e sprijinit de Italia,Spania,Franta,Germania,Bulgaria,Cehia.
Chiar nu vede nimeni ca jumatate de Europa e contra americii si atunci ,de unde siguranta ca Rusia nu ne va ataca?
Politica asta pro America ne va aduce o bomba nucleara si atunci sute de mii de romani vor trai cosmarul radioactivitatii,voi chiar vreti ca copii vostrii sa moara in chinurile radioactivitatii,inconstientilor.
Suntem un stat vasal pentru vesnicie, un stat de sclavi fara demnitate care, prefera sa se injoseasca in tari straine, pentru fantezia ca va fi milionar in euro, asa cum vede la tv, in loc sa traga in patria lui, unde, cu sarguinta, munca si seriozitate, ajunge poate nu milionar, dar sa aiba un trai decent. Balcanici, fara Balcanitate! P.S. Pupati-i americanului mana pana nu si-o retrage!
2. Initial s-a spus ca acest scut este pentru rachete balistice din Orient (era vizat direct Iranul). Acuma Iranul a convenit cu Ociidentul ca nu este un pericol pentru "spatiul euro-atlantic". Pentru ce fel de pericole ne pregatim acuma, altele decat cele din Rusia?
legatura dintre cele doua declaratii,junker si ivan, fiind evidenta va rog sa trageti si voi concluziile.
Morala : cu vaselina induram mai ușor poate chiar o sa ne placa .