Precipitatiile inregistrate in ultimele zile au determinat o imbunatatire a rezervei de apa in solul agricol, astfel incat lucrarile de insamantare la culturile de rapita si orz se vor efectua, in general, in bune conditii, releva prognoza agrometeorologica, valabila pentru perioada 21-27 august, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie, scrie Agerpres.

Potrivit specialistilor, vremea rece de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 12 - 22 grade Celsius, in prima parte a perioadei.

In acelasi timp, maximele vor oscila intre 15 si 29 grade Celsius, minimele urmand sa incadreze intre 5 si 20 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii. Valorile cele mai scazute sunt posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toate zonele de cultura.

Totodata, in prima parte a intervalului, in sud-estul si sud-vestul tarii, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate arata ca, in stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Banat, Crisana, Maramures, Oltenia si Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sud-vestul si local in nordul Transilvaniei, sud-estul, nord-estul si local in estul si centrul Moldovei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, pe suprafete extinse din Transilvania, Moldova si estul Munteniei. De asemenea, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura de porumb, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea zonelor de cultura.

Pe de alta parte, in centrul si local in nord-vestul si sud-estul Transilvaniei, nord-vestul si local in vestul Moldovei, izolat in estul Munteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Culturile agricole vor evolua normal in mare parte a tarii

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, procesele vegetative ale culturilor de camp se vor desfasura pe ansamblu normal, in majoritatea regiunilor agricole.

Precipitatiile inregistrate au determinat o imbunatatire a rezervei de apa in stratul de sol (0-20 cm/ogor), astfel ca lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima perioada (rapita si orz) se vor efectua, in general, in bune conditii. In functie de data semanatului, floarea-soarelui se va afla la maturitate in ceara (50-100%), maturitate deplina (20-100%), precum si recoltare.

Pe majoritatea suprafetelor agricole, la porumb vor predomina fazele de maturitate in lapte (70-100%) si ceara (40-100%), iar la soiurile ajunse la maturitate deplina (10-100%) se vor continua lucrarile de recoltare.

Cultura de sfecla de zahar va inregistra fazele de ingrosare a axei hipocotile (70-100%) concomitent cu acumularea zaharului in radacina (20-100%), iar cartoful isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si inceputul recoltarii la soiurile de sezon.

In cea mai mare parte a plantatiilor, la speciile pomicole se vor semnala cresterea si coacerea fructelor, acumularea zaharului si recoltarea esalonata in functie de atingerea maturitatii de consum, iar vita-de-vie se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea si recoltarea la soiurile de masa.

Specialistii ANM precizeaza ca, in urma precipitatiilor prognozate, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar, in urmatorul interval de prognoza.