Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat recent Romania sa-i plateasca unui camatar roman condamnat pentru santaj 11.200 de euro, despagubiri si cheltuieli de judecata, pentru ca nu i-a facilitat intalniri intime cu sotia intr-o camera conjugala, in perioada in care el era urmarit penal in stare de arest preventiv. Decizia CEDO ridica astfel problema tratamentului persoanelor aflate in arest preventiv, fara sa fie condamnate, in centrele de arest gestionate de Ministerul Afacerilor Interne si in penitenciarele administrate de Ministerul Justitiei.

Penitenciarul GherlaFoto: Google Maps

In perioada 29 martie 2009 - 2 februarie 2011, Costel Gaciu, un camatar din Dej, judetul Cluj, s-a aflat in arest preventiv, la Politia Judeteana Cluj si apoi la Penitenciarul Gherla. In cele din urma, camatarul avea sa fie condamnat definitiv la 4 ani si jumatate de puscarie, pentru santaj si vatamare corporala, alaturi de alti infractori, cu totii cunoscuti in Dej ca grup de camatari.

Gaciu a reusit, insa, sa obtina, la Curtea de la Strasbourg despagubiri de la statul roman pentru perioada de un an si zece luni petrecuta in arest preventiv.

El s-a plans ca in arestul preventiv nu s-a bucurat de drepturile pe care le au puscariasii condamnati.

Conform deciziei CEDO, camatarul roman a recalamat ca in arest preventiv a stat in centrul de detentie al Politiei Judetene Cluj intr-o celula la subsol, de 4 metri patrati, cu inca 3 detinuti. Celula nu avea geamuri si nici ventilatie, iar peretii erau acoperiti cu mucegai - a mai reclamat el.

Camatarul s-a plans si ca a fost "torturat psihic", pentru ca avea acces la toalata doar dupa un program zilnic. In replica, Politia Cluj a sustinut ca le dadea arestatilor voie sa mearga la toaleta, la cerere, iar dus puteau sa-si faca de doua ori pe saptamana.

Din 28 iulie 2009, Gaciu a fost mutat la Penitenciarul Gherla, tot in arest preventiv.

El a reclamat ca acolo a fost supus unor "suferinte psihice", pentru ca nu a fost lasat sa aiba intalniri intime su sotia sa, in camera conjugala. (imagini cu camera intima de la Penitenciarul Gherla, pe site-ul fotografului Cosmin Bumbut).

Cererile sale au fost refuzate de autoritati pe motiv ca dreptul la intalniri conjugale este acordat doar detinutilor care isi ispasesc pedepse cu inchisoarea, iar el se afla in arest preventiv, nefiind condamnat.

De asemenea, camatarul a reclamat ca la Gherla a fost tinut intr-o celula de 38 mp impreuna cu alti 26 de detinuti.

Astfel, Costel Gaciu a cerut ca statul roman sa-i plateasca daune morale de 50.000 de euro.

In 23 iunie 2015, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului i-a dat castig de cauza lui Gaciu, insa nu i-a acordat intreaga suma ceruta de el, ci numai 9.800 de euro - despagubiri si inca 1.400 de euro - cheltuieli de judecata.

Curtea de la Strasbourg considera ca perioada lunga de detentie preventiva i-a redus viata familiala la un nivel care nu poate fi justificat de limitarile inerente pe care le implica detentia. Curtea considera ca autoritatile statului roman au actionat discriminatoriu, prin faptul ca i-au refuzat arestatului preventiv vizitele conjugale fara sa-i ofere acestuia explicatii rezonabile si obiective pentru diferenta de tratament.