Presedintele Klaus Iohannis, a participat joi la inaugurarea noului sediu al Centrului National Cyberint, unitatea SRI care are drept misiune asigurarea capabilitatilor de prevenire, protectie, reactie si management al consecintelor in situatia unor atacuri cibernetice, informeaza Cotroceniul.

Site-ul SRI, inaccesibilFoto: Hotnews
  • Joi, la ora 14.30 site-ul oficial al Serviciului Roman de Informatii, www.sri.ro era inaccesibil. Site-ul si-a revenit dupa cateva minute, iar potrivit reprezentantilor SRI site-ul nu a avut nici o problema.

"Domnul Presedinte Klaus Iohannis a remarcat progresele inregistrate de Serviciul Roman de Informatii in punerea in stare de functiune a unui sistem national de securitate cibernetica, in conditiile in care amenintarea este una aflata intr-o dinamica permanenta. De asemenea, seful statului a vorbit despre importanta componentei de preventie in domeniu si despre necesitatea adoptarii unui cadru legislativ adecvat, modern, capabil sa ofere instrumentele necesare in mod legitim prezervarii securitatii cibernetice in Romania", spune sursa citata.

Potrivit comunicatului, profesionisti din cadrul Centrului au sustinut o serie de prezentari privind riscurile si amenintarile de natura cibernetica cu care se confrunta Romania, aliatii si partenerii sai, precum si masurile luate de Serviciul Roman de Informatii, prin intermediul Centrului National Cyberint, pentru gestionarea acestora.

Centrul National Cyberint a fost infiintat in 2008, odata cu adoptarea de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotararii privind aprobarea Structurii si a Regulamentului de Functionare ale SRI. Centrul ofera platforma de colaborare a institutiilor din cadrul sistemului de securitate nationala cu responsabilitati in domeniu, precum si interfata de cooperare cu structurile similare din cadrul NATO.