Avionul de pasageri ce a apartinut unui politician indian si care a fost abandonat in curtea firmei Aerostar din Bacau, aflat in custodia Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP), va putea fi achizitionat in urma unei tranzactii pe Bursa Romana de Marfuri (BRM), eveniment programat in ziua de 27 martie, informeaza Agerpres. Pretul de pornire se ridica la 400.000 de euro.

Solutia survine dupa ce la precedentele cinci licitatii organizate de AJFP Bacau nu se inscrisese niciun posibil cumparator.

Aeronava de pasageri de tip BAE AVRO RJ 70, ce poate transporta 70 de pasageri, a fost fabricata de British Aerospace, avand primul zbor pe 24 aprilie 1996, dar a intrat in programul curent de folosire pe 14 martie 2007, fiind in serviciu pana pe 5 noiembrie 2009.

Aparatul de zbor a apartinut unui politician indian, arestat pentru fapte penale. Avionul se afla, in prezent, in custodia SC Aerostar SA, castigatorul licitatiei urmand a stabili, impreuna cu firma bacauana, conditiile de ridicare a acestuia.

Pretul de achizitionare fusese fixat, la a cincea licitatie publica, derulata pe 14 martie 2014, la un milion de euro, acesta scazand semnificativ, de trei ori, de la prima licitatie organizata in vara anului trecut.

Potrivit uzantelor internationale, avioanele abandonate pe teritoriul unui stat sunt valorificate de tara gazda. In Bacau este al doilea caz, dupa ce o aeronava Boeing 737-200 din Nigeria a fost, de asemenea, abandonata in curtea Aerostar din lipsa banilor pentru achitarea unei posibile reconversii a aparatului de zbor din destinatie de calatori in cea de tip cargo.

Avionul respectiv scos la licitatie a fost vandut la al doilea termen, pretul incasat fiind de 80.000 de euro. Cumparatorul il achizitionase pentru a-l transforma in restaurant-bar, in localitatea Brazi.