​Analiza HotNews

Razboiul medicamentelor – iscusita manevra a ministrului Banicioiu

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 15 ianuarie 2015, 13:52 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Trei actori sunt prinşi în joc: politicienii, companiile farmaceutice şi marii profesori din medicină. Nu e clar dacă jocul s-a complicat din prostie, din orgoliu sau datorită unei iscusite strategii a ministrului Sănătăţii.

Fapt este că în plină campanie electorală pentru prezidenţiale, pe 4 noiembrie 2014, ministrul Nicolae Bănicioiu anunţa că Guvernul a aprobat subvenţionarea a 23 de noi medicamente. Două luni mai târziu, niciunul din aceste medicamente nu este disponibil pentru pacienţi. De ce? Pentru că încă se joacă...


Să ne agăţăm în continuare de faptele care nu pot fi contestate de niciunul din cei trei actori. În lume apar anual medicamente noi, inovative, care uneori au capacitatea de a salva şi uşura viaţa a zeci de mii de bolnavi. Pentru că sunt ultima tehnologie medicală, aceste medicamente sunt prea scumpe pentru ca cei mai mulţi bolnavi să-şi permită achitarea integrală a costului.

Aici intervine statul/asiguratorul care subvenţionează o parte sau costul integral al acestor medicamente inovatoare. În acest fel, dreptul la vindecare nu depinde exclusiv de cât de bogat eşti. Un principiu uman şi practicat în toate statele Europei civilizate, care anunţă anual ce medicamente noi au mai fost introduse pe lista celor subvenţionate.

Anunţul e aşteptat cu încordare de bolnavi, a căror viaţă depinde de asta. Doar că în România, un astfel de anunţ nu a fost făcut vreme de 6 ani. Practic, pacientul român cu venituri medii nu are acces la niciunul dintre medicamentele inventate în ultimii 6 ani. De ce? Pentru că nu a vrut Guvernul.

Nu reluăm toată istoria veche a acestei probleme, dar în primăvara anului trecut Guvernul a introdus pe listă 17 medicamente noi. După 6 ani de interdicţie restanţele sunt însă mari: aproximativ 170 de medicamente noi în aşteptare. Guvernul Ponta a promis că va subvenţiona alte 23 de medicamente noi până la sfârşitul lui 2014, trebuind să şi facă rost de banii necesari pentru asta.

Dar cineva trebuie să aleagă cele 23 de medicamente care vor fi subvenţionate din toate cele 170 în aşteptare. Şi aici începe jocul...

PROFESORII DE MEDICINĂ


Una dintre primele măsuri luate de Nicolae Bănicioiu (PSD) ca ministru al Sănătăţii a fost anularea întregului mecanism de selectare a medicamentelor noi pus în funcţiune de Eugen Nicolăescu (PNL), predecesorul său la minister. Până la venirea lui Bănicioiu, puterea de decizie se afla în mare parte în comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, alcătuite majoritar din profesorii universitari din cele mai importante spitale din ţară. Cei mai mulţi dintre ei oameni importanţi, beneficiind de prestigiu profesional şi întrucâtva rezistenţi la presiunile politice.

Mulţi dintre ei aveau însă o problemă: evaluau medicamentele companiilor farmaceutice de la care, în acelaşi timp, câştigau direct bani – consultanţă, studii clinice sau sponsorizări pentru deplasări la congresele internaţionale. Un conflict clar de interese.

Nu o spun doar eu. Guvernul american a interzis sponsorizarea participării medicilor la congrese şi, din 2014, companiile farmaceutice trebuie să raporteze transparent toate plăţile efectuate către medici. Care medici americani s-au repliat rapid astfel că, în ultimul an, jumătate dintre ei au restricţionat accesul reprezentanţilor farma în clinicile lor. Cu toate acestea, „mai e cale lungă până să eliberăm cu adevărat medicina de influenţele comerciale”, scrie Fiona Godlee, editorul prestigioasei reviste British Medical Journal.

POLITICUL

Ministrul Nicolae Bănicioiu a luat o bună parte din puterea de decizie a profesorilor şi a mutat-o la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţie condusă de un preşedinte numit politic. Totuşi nu a putut să golească complet de conţinut rolul profesorilor, care continuă să deţină două poziţii strategice foarte importante.

Ei conduc comisiile care judecă contestaţiile depuse de companiile farmaceutice nemulţumite de deciziile luate de Agenţia Naţională a Medicamentului. Şi tot ei alcătuiesc protocoalele în funcţie de care se prescriu noile medicamente subvenţionate.

Detalii, dar diavolul se ascunde în detalii. Căci în comisiile de contestaţii evaluarea Profesorilor este cea hotărâtoare. Şi fără protocoalele respective, medicamentele nou subvenţionate nu pot fi prescrise pacienţilor.

Dar la doar 2 săptămâni de la anunţul electoral al aprobării celor 23 de noi medicamente, ministrul Bănicioiu semnează un ordin care îi elimină automat pe Profesori şi din aceste ultime două poziţii strategice. Ordinul transformă conflictul de interese în care sunt mulţi Profesori dintr-o problemă etică, într-una penală.

În mai puţin de o lună, 200 de medici s-au retras din respectivele comisii ale Ministerului. Printre ei, conform surselor HotNews, nume grele de preşedinţi precum prof. Adrian Streinu-Cercel (directorul Institutului Matei Balş), prof. Dragos Vinereanu (prorectorul Universităţii de Medicină Bucureşti), prof. Ovidiu Băjenaru (şeful neurologiei de la Spitalul Universitar din Bucureşti), prof. Anca Lupu (şeful hematologiei de la Colţea), prof. George Sorin Ţiplică (şeful dermatologiei de la Colentina). Jumătate din comisiile de specialitate sunt în acest moment descompletate şi cu activitatea blocată.

Mutarea lui Nicolae Bănicioiu a fost iscusită. Ministrul Sănătăţii nu poate fi acuzat că nu a aprobat subvenţionarea celor 23 de medicamente noi; pe hârtie a făcut-o. Nu poate fi acuzat nici că a epurat intenţionat comisiile Profesorilor, deoarece conflictul de interese al acestora este real şi contrar standardelor internaţionale actuale. Mai mult, prin blocarea comisiilor Ministrul amână şi cheltuielile generate de cele 23 de medicamente noi. Cheltuieli pentru care guvernul Ponta nu a prevăzut fonduri suplimentare.

FARMA

Companiile farmaceutice sunt desigur foarte nemulţumite. Pentru ele orice medicament nou inclus pe lista celor subvenţionate de către stat este o afacere sigură. În plus, se bazau pe relaţiile construite în timp cu Profesorii. Să mizăm pe onestitatea acestor companii?

Sigur că am putea, dar realitatea internaţională ne contrazice: în ultimii 4 ani, valoarea totală a amenzilor aplicate industriei farmaceutice de către guvernul american se ridică la peste 18 miliarde de dolari! O parte din aceste amenzi au fost date pentru mituirea oficialilor şi medicilor din Balcani. „Pentru anumite companii, astfel de derapaje penale şi civile au devenit parte a modelului lor de afaceri”, se afirmă într-un editorial al British Medical Journal.

În urmă cu două zile, reprezentantul industriei farma a tras o salvă de avertizare către Ministerul Sănătăţii, declarând public ceea ce HotNews a scris încă de acum o lună: „ne aflăm într-o situaţie de blocaj”. La Ministerul Sănătăţii se caută cu febrilitate înlocuitori pentru cei 200 de demisionari, întârzierea putând declanşa un iad mediatic în care Ministerul să fie acuzat că blochează intenţionat accesul pacienţilor români la medicamentele noi. În realitate, nu doar acest Guvern, ci Guvernele României din ultimii 6 ani au blocat acest acces.

Momentul este foarte delicat, atât de delicat încât secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii în mâna căruia se află listele cu membrii comisiilor evită din răsputeri să comunice oficial atât numele demisionarilor, cât şi cel al noilor candidaţi. Acesta este şi punctul vulnerabil al strategiei Ministerului, căci legea prevede clar că aceste comisii „trebuie să fie formate din personalităţi ale lumii medicale”. Greu de găsit astfel de personalităţi care să nu aibă relaţii financiare cu industria farmaceutică.

Războiul e departe de final. Ciudat însă că într-o ţară care îşi permite să arunce miliarde pe autostrăzi neterminate, în care politicienii semnează pacte pentru creşterea bugetului Apărării, nu se găsesc resurse financiare şi pentru Sănătate.

În acest război al medicamentelor, fiecare dintre actori are interesul său personal. Dar care este rolul pacienţilor? Hmm... să nu punem totuşi întrebări copilăreşti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18067 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Bun articol (Joi, 15 ianuarie 2015, 15:05)

  Peraspera [utilizator]

  Multumesc dle Mixich, e lamuritor pentru culisele "reformei" si interesele aflate in batalie.

  Ministrul cred ca a facut pasi utili catre un mecanism de control ceva mai aproape de standarde internationale.

  Nu ar fi rau si cateva actiuni penale declansate impotriva celor care vor totusi sa ramana la butoane pentru a primi retro-comisioane grase de la companiile farma (eufemismul "derapaje penale" e prea putin spus pentru caracterul mafiot, de grupari de crima organizata, ale acestor multinationale).

  10-15 de directori "farma" arestati si se calmeaza jocul imediat, altfel "nu vor crede" ca e posibil sa li se ia felia de cascaval de sub nas si vor continua sa mituiasca "marile nume" pentru a suprafactura tot ce pot, ca sunt platiti in functie de cifra de afaceri si cote de piata. Si e vorba de miliarde..
  • +4 (4 voturi)    
   si nu numai... (Joi, 15 ianuarie 2015, 18:18)

   Cetateanul Roman [anonim] i-a raspuns lui Peraspera

   Ar trebui sa intrebe cineva dece in Romania insistam sa tratam hepatita C cu interferon? Tratament ce nu reuseste in ~40% din cazuri. Si oamenii se chinuie. Si pot rata sansa de a se vindeca numai fiindca niste spagi mentin acest tratament in locul celui cu terapie tripla.
   De ce cheltuim enorm pt investigatii unor firme privatedar nu gasim banuti ca sa reparam aparatele din spitalele de stat.
   Ceva intrebari despre mafia stent-urilor? Sint oameni lasati sa moara cu zile sau pusi sa se imprumute pt a plati 6000-6500 pt un stent care e gratuit la stat si al carui pret de import e intre 180-300-500 Euro functie de dimensiuni si complexitate.
   Mai vorbim si despre dializa? Despre faptul ca se insista sa fie acoperiti perretii in spitale cu faianta (in conditiile in care este INTERZIS!) in loc sa se foloseasca solutii moderne si sigure ce ar elimina infectiile nosocomiale.
   Vorbim de mafia celor ce furnizeaza consumabile, detergenti, dezinfectanti, medii de cultura, agentii de paza, etc...
 • -1 (11 voturi)    
  Vreti sanatate de stat? Aveti sanatate de stat. (Joi, 15 ianuarie 2015, 15:08)

  SerbanSeb [utilizator]

  Stiu de fapt voi nu vreti sanatate de stat vreti sanatate gratuita. Dar asta nu o sa o aveti niciodata in niciun sistem. Cineva tot trebuie sa plateasca.

  Pana cand intelege majoritatea electoratului lucrul asta, o sa tot murim prin spitale si o sa ne coste de o sa ne rupa.
  • +8 (10 voturi)    
   NU e "gratuita"!!! (Joi, 15 ianuarie 2015, 15:57)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui SerbanSeb

   PLATIM pentru ea!!
   Dupa cum s-a vazut, platesc CAS inclusiv copiii!!!
   • +4 (6 voturi)    
    Evident ca platim (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:07)

    SerbanSeb [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Platim de ne iese pe nas. De aceea au si politcienii si lobbyistii de unde fura. Actul de sanatate in teorie e gratuit. In practica, gratuit este foarte scump.

    Idea e ca platim obligatoriu unui monopol de stat, care se comporta ca un monopol de stat, ineficient si corupt. Daca nu mai vrem ca sanatatea sa fie atat de prost gestionata si scumpa, singura solutie este o liberalizare masiva a pietei dublata de eliminarea tuturor impozitelor pentru furnizorii de sanatate si pentru asiguratori de sanatate.
   • +5 (7 voturi)    
    Corectie (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:29)

    sile [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    E gratuita pentru cine nu plateste CAS. Vreo jumatate de electorat, parca.
  • 0 (2 voturi)    
   acum imi dau seama (Joi, 15 ianuarie 2015, 22:19)

   hashdoio [anonim] i-a raspuns lui SerbanSeb

   eu credeam ca doresc sa eliminam coruptia, hotia din sistem, nesimtirea si lipsa de omenie a celor care au confiscat un sistem menit sa repuna pe picioare pe cel care are nesansa sa fie lovit de o boala. M-ai luminat: de fapt, voiam sanatate gratuita, credeam ca ea creste in copaci (asa ca mine) si ca o pot lua fara bani. Ce bine prinde putina aroganta printre copaci...
 • +4 (6 voturi)    
  medicamente (Joi, 15 ianuarie 2015, 15:56)

  ingrijorat [anonim]

  Acum, cu sprijinul dentistului ratat ministru al sanatatii s-a deschis finantarea compniior vanzatoare de iluzii medicale.
  peste 10 ani cand statisticle noi vor sta la baza noilor medicamente subventionate nu vom maai avea bolnavi. Toti vor fi murit, (sper ca si dentistul ministru).
  medicina nu o mai fac medicii ci afaceristii. De fapt, mai bine mort,decat viu si bonav in romania de maine.
 • -2 (4 voturi)    
  Razboiul medicamentelor (Joi, 15 ianuarie 2015, 16:02)

  Cezar Irimia [anonim]

  Nu stiu ce ati dorit sa insinuati cu rolul pacientilor in articolul dumneavoastra, dar ar fi culmea sa fim acuzati ca am indraznit sa ne imbolnavim, ca am indraznit sa ne cerem dreptul la viata prin instante, ca am indraznit sa actionam guvernul in judecata, ca am cerut intrarea Romaniei in infrigiment pentru incalcarea repetata a Directivei 89, sau pentru ca mai respiram.....Noi nu mai avem ce pierde, voi DA!
  • +3 (5 voturi)    
   Incet cu pianul pe scari... (Joi, 15 ianuarie 2015, 16:39)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui Cezar Irimia

   d-l Mixich e de partea dvs iar intrebarea era acuzator-ironica
 • +4 (6 voturi)    
  Da! Asta se intampla intr-un sistem etatist (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:30)

  OvidiuS [anonim]

  Transferati "problema" intr-un sistem privat cu
  1) mai multi asiguratori care sunt in competitie,
  2) un Consiliu al Concurentei agil si vigil si
  3) un cadru legislativ flexibil (care sa-mi permita mie, asiguratului sa imi schimb asiguratorul in doi timpi si trei miscari atunci cand nu mai sunt multumit de el)
  si veti vedea cum totul se transforma intr-o cursa de optimizare a costurilor din care pacientul nu are decat de castigat!!

  Pana atunci, nu facem decat sa discutam steril despre masinatiile POLITICE ale unui ministru numit POLITIC care domneste peste un sistem medical in care sefii de spitale si sectii sunt numiti POLITIC!... adica vorba-n vant!
 • +2 (6 voturi)    
  de exemplu dana nastase sau stela si arsinel, etc. (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:43)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  sunt implicati in afaceri cu medicamente cu bani obtinuti de la stat
  in ceea ce priveste medicii profesori universitari, se cunoaste implicarea acestora in specularea bolnavilor romani
 • 0 (4 voturi)    
  de exemplu dana nastase sau stela si arsinel, etc. (Joi, 15 ianuarie 2015, 17:43)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  sunt implicati in afaceri cu medicamente cu bani obtinuti de la stat
  in ceea ce priveste medicii profesori universitari, se cunoaste implicarea acestora in specularea bolnavilor romani
 • -3 (3 voturi)    
  D-le Mixich, (Joi, 15 ianuarie 2015, 19:09)

  Jar [anonim]

  problema se pune in felul urmator:pretul de referinta al medicamentelor,ala pe are il deconteaza CNAS si MS,ala aprobat de marii profesori ai neamului,e atat de mare ,incat permit producatorilor de medicamnte sa acorde discount-uri de pana la 90%.
  Legea aia a lui Basescu rezolva aceasta risipa din piata medicamentului.
  D-le dr. Mixich,sunt un benefiaciar al acestor discount-uri.Va intereseaza...?
  Sa traiti,bine!
 • 0 (4 voturi)    
  Ce se intimpla cu OSPEN-ul, penicilina orala? (Joi, 15 ianuarie 2015, 23:17)

  D-or [utilizator]

  De ceva timp, Ospen-ul a disparut din farmacii, desi este un medicament care se prescrie pe perioade lungi, ani de zile, iar orice intrerupere a medicamentului agraveaza boala.
  Este nepermis deci ca el sa lipseasca din farmacii. Cu atit mai mult cu cit este un medicament ieftin, produs in Romania, cea mai simpla penicilina.

  Ce face ANM, ce face Ministerul Sanatatii?
  Au dreptul bolnavii care nu mai gasesc Ospen sa-i dea in judecata, chiar nominal pe cei raspunzatori de aceasta sincopa?
 • +1 (1 vot)    
  profesori (Vineri, 16 ianuarie 2015, 12:01)

  Cristian serafinceanu [anonim]

  Marturisesc cu umilinta ca fac parte din tagma celor pe drept cuvant infierati de tov. Mixici ca fiind „profesori”. Imi fac aici autocritica pentru ca m-am dus la Congrese in strainatate sponsorizat de firme ba chiar am acceptat ca unele companii din farma in nemernicia mea sa imi sponsorizeze abonamente la jurnale medicale capitaliste. De azi inainte voi plati fara sa cracnesc 3000-4000 de euro cat costa un Congres in Vestul perfid din salariul meu de 600 de euro pe luna. Sau mai bine nu mai merg la niciun Congres ci plec cu totul acolo si fac o economie statului roman. Cu stima (?)
  • +1 (1 vot)    
   D-le profesor, (Vineri, 16 ianuarie 2015, 17:27)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui Cristian serafinceanu

   cate medicamente produse de firma care va sponsorizat ati prescris...?Va rog,firmele astea fac totul din interes.Daca-mi spuneti firma care va sponsorizat,eu va spun ce medicamente ati prescris si ce specialitate aveti.
   Si toate astea,pentru ca preturile MS din CANAMED asigura marje foarte mari producatorilor,mai ales,in ce priveste genericele.
   Cu stima!
  • 0 (0 voturi)    
   Profesori (Duminică, 18 ianuarie 2015, 15:32)

   a [anonim] i-a raspuns lui Cristian serafinceanu

   Cu speranta ca nu ati incercat sa dezinformati prin datele financiare pe care le furnizati, sa incercam sa facem cateva clarificari.
   Taxele de participare la orice congres nu depasesc 700 euro, iar pretul cazarii la un hotel decent (4 stele) pentru trei-patru nopti nu se situeaza peste 400 euro. Biletul de avion pentru destinatii europene este maxim 500 euro (800-1000 euro pentru destinatii de pe alte continente), iar pentru o cina (micul dejun este inclus in pretul cazarii, pranzul este oferit in cadrul congresului), nu puteti cheltui mai mult de 50 euro, deci undeva spre 200 euro.
   Avem asadar un total de 1800 euro, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca o planificare atenta (early booking, early bird fee, zbor low cost) poate reduce la mai bine de jumatate aceasta suma.
   In plus, cei 600 de euro evocati reprezinta doar o parte din salariul de profesor universitar (fara platile pentru ore suplimentare), la care mai trebuie adaugat si salariul de integrare clinica (fiind probabil sef de sectie se mai adauga si alte sporuri) , precum si veniturile din activitatea privata.
   Tinand cont de necesitatea de a fi informat cu ultimele noutati in domeniu (presupunem ca nu discutam de turism) precum si de nevoia de a promova rezultatele cercetarii proprii (alt obiectiv important pentru participarea la aceste evenimente) consider ca este o investitie rentabila.
   Putem mentine astfel un nivel de decenta in "autocritica"... Cu stima (!)
 • 0 (0 voturi)    
  Va multumesc atat de mult, (Vineri, 16 ianuarie 2015, 13:46)

  Gladiatorul [utilizator]

  domnule Mixich. Sa stiti insa ca pentru anumite specialitati "problema" (eufemistic spus) treneaza de mai bine de zece ani. In Balcani, in general si in Romania in special, ca si in India de altfel, pacientii cu boli psihice sunt (fara sa exagerez) cobay, si nimic mai mult. Pentru o anumita afectiune psihica unde Carbonatul de Lithiu era asiguratorul remisiilor prelungite si o perfecta "masca" a realitatii interioare a pacientului, acesti asa-zis profesori au renuntat la acest medicament generic (cum am mai spus) de mai bine de zece ani, el fiind inlocuit cu medicamente ale unui producator american (vedeti, nu-i dau numele, dar e vorba despre o femeie), de o suta douazeci de ori mai scump decat Lithiul si nu neaparat mai eficace decat Lithiul. Si atunci ne mai intrebam despre cei 200 de demisionari din minister? Nu, domnule Mixich, problema e daca politicienii vor intelege sa deschioleze "Caracatita" cu care au infundat aceasta tara si sa se apuce de lucrul facut cum se cuvine. Cu Mafiotizarea tarii nu vom ajunge decat undeva prin Pakistan. Inca odata va multumesc domnule Mixich pentru lupta dvs cu sistemul inrait.
 • 0 (0 voturi)    
  ''Razboiul medicamentelor'' (Luni, 19 ianuarie 2015, 15:18)

  Grup pacienti romani (melanom) [anonim]

  Apreciez articolul dv., care atrage atentia asupra unei probleme grave cu care lupta pacientii romani si nu numai. Nu cred insa ca intrebarea dv. , de la finalul articolului e copilareasca: ''În acest război al medicamentelor, fiecare dintre actori are interesul său personal. Dar care este rolul pacienţilor? Hmm... să nu punem totuşi întrebări copilăreşti. '' Serios vorbind, in acest 'razboi' organizatiile de pacienti trebuie sa isi re-asume rolul activ -deja asumat in momentul in care s-au infiintat - in apararea drepturilor si intereselor pacientilor. Gasesc ca este un moment oportun ca toate organizatiile de pacienti -si sunt destule si in Romania- sa se ridice si incerce sa gaseasca solutii pentru deblocarea procesului de selectare si subventionare al medicamentelor. Asta inseamna ca toate partile interesate, incluzand organizatiile de pacienti (!) sa se adune si sa discute constructiv, fara acuze si lamentari inutile. Doar la obiect . Scopul este finantarea unor medicamente inovatoare, aprobate recent de FDA si EMA. Asa ca organizatii de pacienti ridicati-va si vorbiti in numele pacientului roman! Daca acest blocaj se dovedeste real si dificil, ajutati la deblocare, gasiti cai de a va alatura discutiilor la guvern, puneti-va mintea la contributie si oferiti solutii. Acesta este rolul reprezentantilor pacientilor, d-le Mixich. Cu stima.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by