Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea lui Sergiu Nistor in functia de consilier prezidential, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Sergiu NistorFoto: ICR

"Ma voi ocupa de probleme de cultura si patrimoniu. Rolul meu sa e sa il ajut pe presedinte sa isi duca la bun sfarsit mandatul si angajamentele pe care si le-a asumat, iar ceea ce voi face va fi in acord cu agenda domniei sale. Proiectul dansului este un proiect cultural si identitar. Voi pregati actiuni concrete pentru a realiza acest proiect identitar si cultural pentru care dansul a fost votat", a declarat pentru HotNews.ro Sergiu Nistor.

Sergiu Nistor s-a nascut in 1960 si a absolvit Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti in 1986, specializat in conservarea integrata a patrimoniului construit.

Potrivit unui CV prezentat pe site-ul ICR, Sergiu Nistor este autor al legislatiei de specialitate in domeniul patrimoniului din Romania.

A fost comisar guvernamental responsabil cu programul "Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007", secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (2008/2009) si presedinte al ICOMOS (Consiliul mondial al Monumentelor si Siturilor) Romania (din 2006).

Sergiu Nistor este un adversar declarat al proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana.

"In calitate de membru al Comisiei nationale a monumentelor am votat alaturi de toti ceilalti membri, pe 26 ianuarie, pentru a-i recomanda ministrului Culturii sa updateze lista tentativa a Romaniei pentru lista patrimoniului mondial, introducand si ceea ce este clasat in lista monumentelor la Rosia Montana", declara acesta, in septembrie 2011, intr-o intalnire online organizata de HotNews.ro.

Decoratii primite: Chevalier de l’Ordre National des Arts et des Lettres, Ofiter al Ordinului National Meritul Cultural, cetatean de onoare al orasului Sibiu.