Premierul chinez Li Keqiang a facut apel marti la intensificarea cooperarii bilaterale romano-chineze la capitole precum energia nucleara, realizarea de proiecte in sectorul energiei termoelectrice sau infrastructura de transport, in cadrul unei intrevederi pe care a avut-o la Belgrad cu prim-ministrul Victor Ponta, relateaza agentia Xinhua, preluata de Agerpres.

De asemenea, seful guvernului chinez si-a exprimat speranta ca Romania si Republica Moldova vor incepe in scurt timp consultarile privind constructia liniei lor comune de tren de mare viteza si vor efectua studii in cooperare cu partea chineza.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania vrea o sporire a cooperarii cu China in domenii cum ar fi energia nucleara si termoelectrica, realizarea de linii feroviare de mare viteza, aviatia, agricultura, precum si relatiile culturale, cu obiectivul de a promova atat relatiile bilaterale dintre Bucuresti si Beijing, cat si cooperarea dintre China si statele Europei Centrale si de Est, mentioneaza agentia chineza de presa.

Intrevederea a avut loc in contextul celei de-a treia reuniuni la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de Est si China de la Belgrad.

Ponta propune organizarea unui centru de dialog pe teme energetice la Bucuresti

Premierul Victor Ponta a propus, in discursul sustinut la summitul China-Europa Centrala si de Est, organizarea la Bucuresti a unui centru de dialog si cooperare pentru energie.

"Toti ar trebui sa fim ingrijorati de ceea ce se intampla in regiunea noastra in privinta energiei si in acest format ar trebui sa folosim toate oportunitatile. Am mentionat deja proiectele importante de energie cu companiile chineze(...). As fi foarte fericit daca putem sa organizam un centru de dialog si cooperare pentru energie si voi propune ca Bucurestiul sa fie orasul gazda. Este important sa avem acest dialog si sa gasim solutii impreuna", a afirmat Ponta, la Belgrad.

Premierul a mai spus ca Romania are "un proiect mare de energie", dezvoltat cu partenerii chinezi, dar si proiecte de infrastructura care trebuie implementate.

"Vreau sa spun, si ma refer la cazul Romaniei, infrastructura exista, proiecte de infrastructura, dar proiectele noastre se dezvolta mai incet decat am fi vrut. Exista si reguli birocratice, dar nu este doar vina Romaniei. Cred ca e de datoria noastra sa gasim noi solutii pentru a face proiectele sa functioneze si sa fie implementate", a precizat Ponta.