Ministerul Afacerilor Externe s-a conformat deciziei BEC privind incheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv in privinta votului exprimat in strainatate, anunta ministerul, intr-un comunicat.

In aceste conditii, atat membrii birourilor sectiilor de votare cat si sefii de misiuni diplomatice si consulare si membrii acestora au obligatia de a respecta intru totul deciziile BES, respectiv BEC, se arata in comunicatul MAE.

"In mod regretabil, in cateva cazuri cetatenii care, pana la ora 21.00 nu au reusit sa isi exercite votul in strainatate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare.

Ministerul Afacerilor Externe constata ca acestor solicitari nu li se poate da curs intrucat aceasta ar reprezenta o incalcare directa a prevederilor legale", sustine MAE.

"In acest context, MAE informeaza cu privire la situatia tensionata de la Ambasada Romaniei de la Paris unde, pentru mentinerea ordinii publice si securitatii in perimetrul si incinta misiunii diplomatice a fost solicitata asistenta institutiilor abilitate ale statului francez.

MAE adreseaza rugamintea cetatenilor romani din strainatate de a da dovada de intelegere si le recomanda sa adopte o atitudine de respect fata de deciziile autoritatii electorale din Romania precum si fata de normele locale ale statului in care se afla", se mai arata in comunicatul citat.