Elevii incep scoala luni, pe 15 septembrie 2014. Copiii din clasele I si a II-a nu vor avea insa manuale scolare noi, si nici manuale digitale, desi ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a dat asigurari in repetate randuri ca acestea vor fi pe bancile elevilor. Este al doilea an in care elevii de clasa I nu au manuale conforme programei, avand in vedere ca anul trecut au avut manuale vechi si un curriculum nou. Anul acesta, curriculumul se schimba si pentru clasa a II-a. Licitatia pentru manuale nu s-a finalizat, insa, iar Ministerul este asteptat ca in 10 zile sa anunte din nou care sunt firmele pe care le desemneaza castigatoare pentru a realiza manualele.

La scoalaFoto: Agerpres

Astazi se incheie vacanta mare, iar de luni, 15 septembrie 2014, elevii incep scoala. Anul acesta scolar este insa primul in care elevii de clasele I si a II-a nu vor avea manuale. Ministerul Educatiei a lansat in aprilie licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a, a anuntat pe 4 august ca marii castigatori sunt CD PRESS SRL si SIVECO, iar mai multe edituri au anuntat ca au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In urma cu doua zile, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), Bogdan Lehel Lorand, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce a dispus ca Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. Ceea ce inseamna ca cel tarziu pe 20 septembrie Ministerul Educatiei trebuie sa anunte din nou castigatorii.Daca nu vor fi depuse noi contestatii, Ministerul va incheia contract cu firmele castigatoare, care vor publica manualele digitale pe www.manuale.edu.ro, va urma o perioada in care invatatorii vor studia oferta si vor alege un manual din cele castigatoare si abia apoi scolile vor face comenzile pentru manualele tiparite, pentru ca acestea sa ajunga fizic in scoli. Un termen optimist pentru intrarea manualelor in varianta print in scoli este octombrie 2014.

Citeste aici toate informatiile din scandalul licitatiei pentru manuale scolare

Surse oficiale au precizat pentru HotNews.ro ca Ministerul planuieste lansarea in acest an scolar de noi licitatii de manuale scolare pentru clasa a III-a, dar si noi licitatii pentru manualele de clasele I si a II-a - care fac deja obiectul acestei licitatii in curs, daca nu vor fi desemnati castigatori pentru toate disciplinele.

De altfel, si ministrul Remus Pricopie a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, in luna martie 2014, ca “in functie de rezultate nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a”. Iata ce declara ministrul, in urma cu jumatate de an:

  • Nu ma intereseaza sa avem o licitatie din care sa iasa castigatoare 3 proiecte si apoi sa inchidem licitatia si sa nu mai aiba posibilitatea altcineva sa revina. Deocamdata am lansat primul call. Dar in functie de rezultate nu este exclus sa revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I si a II-a.
  • Ma intereseaza sa avem cat mai multe manuale de calitate din care profesorii, parintii si la un moment dat si elevii - daca vorbim de elevii mai mari - sa aleaga. Asta inseamna ca noi vom aproba un prim set de manuale dupa ce se termina aceasta licitatie, dar daca in urma primei licitatii sunt manuale care au fost refuzate pentru anumite greseli le vom da timpul necesar sa le corecteze si vor avea posibilitatea sa reaplice.
  • Prin urmare, avand in vedere acest sistem deschis, care nu este un sistem unde unii vor fi declarati castigatori si apoi toti ceilalti perdanti pentru urmatorii 5 ani. Un sistem deschis, in care sa poti sa revii in anumite momente ale anului scolar pentru a prezenta oferta de manuale pentru anul urmator.

In ceea ce priveste suportul pe care elevii vor studia manualele digitale, ministrul Remus Pricopie detalia la aceeasi conferinta de presa ca nu vor fi cumparate tablete. “Eu cred ca mai intai trebuie sa ajungem sa avem un nivel satisfacator de material educational in format software si numai dupa aceea putem sa vorbim si despre hardware. (…) Insa ne vom asigura ca in clasele I si clasele a II-a vom avea un calculator si un videoproiector pentru ca in aceasta prima faza manualele digitale vor fi folosite in clasa. Aceasta va fi conditia. Sigur ca ele pot fi folosite si acasa, dar in principal ele vor fi folosite in clasa”, declara ministrul. Detalii aici

Pentru elevii claselor a II-a, acest an scolar marcheaza si o alta premiera, pe langa aceea de a nu avea manuale:ei vor invata dupa o programa scolara noua. Curriculumul a fost publicat si aprobat de Ministerul Educatiei din 2013, insa se aplica pentru prima data anul acesta. Elevii care intra acum in clasa a II-a au fost, de altfel, primii care au invatat dupa programa noua si la clasa I. Nici in urma cu un an ei nu au avut manuale conforme programei.

Ministerul Educatiei trebuie sa finalizeze anul acesta programa scolara pentru clasa a III-a, pentru ca in septembrie viitor elevii care intra acum in clasa a II-a si au programa noua sa continue educatie in baza unei programe corelate cu aceasta.

Vezi mai jos care sunt materiile pe care le fac elevii claselor I si a II-a, cate ore fac pe saptamana si care sunt programele dupa care invatatorii isi vor sustine lectiile:

Clasa I - Materiile si numarul de ore:

Clasa a II-a - Materiile si numarul de ore:

Vezi aici materiile pe care le fac elevii in invatamantul primar si numarul de ore, pe fiecare clasa in parte

Structura anului scolar 2014-2015

Pentru elevi, anul scolar 2014-2015 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. (cu o zi mai mult decat anul scolar 2013-2014. Prin comparatie, in sistemul scolar britanic, anul scolar are 190 de zile. Elevii au o vacanta de vara de aproximativ sase saptamani, doua saptamani de vacanta pentru Craciun si Paste, precum si alte trei vacante de cate o saptamana. Detalii aici)

Semestrul I

Cursuri - luni, 15 septembrie 2014 - vineri, 19 decembrie 2014

Vacanta pentru copiii din invatamantul primar si de la gradinita: 1 - 9 noiembrie 2014

Vacanta de iarna: sambata, 20 decembrie 2014 - duminica, 4 ianuarie 2015

Cursuri: luni, 5 ianuarie 2015 - vineri, 30 ianuarie 2015

Vacanta intersemestriala: sambata, 31 ianuarie 2015 - duminica, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea

Cursuri: luni, 9 februarie 2015 - vineri, 10 aprilie 2015

Saptamana Scoala altfel: 6-10 aprilie 2015

Vacanta de primavara: sambata, 11 aprilie 2015 - duminica, 19 aprilie 2015

Cursuri: luni, 20 aprilie 2015 - vineri, 19 iunie 2015

Vacanta de vara: sambata, 20 iunie 2015 - duminica, 13 septembrie 2015

Tezele din semestrul I al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 19 decembrie 2014.

Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 22 mai 2015.

Saptamana 6-10 aprilie 2015 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", avand un orar specific.

Citeste aici integral Structura anului scolar 2014-2015

Evaluarea Nationala 2015 Noi programe de examen la Limba si literatura romana si la Matematica, pentru evaluarea de la finalul clasei a VIII-a

Printre noutatile pe care le aduce anul acesta scolar se numara si programele de examen de la evaluarea nationala. La Limba si literatura romana, elevii trebuie sa cunoasca, obligatoriu, si speciile literare romanul si balada, genul dramatic, precum si propozitiile subordonate circumstantiale conditionale, concesive si consecutive - care pana acum nu erau cuprinse in programa. La Matematica, intreaga programa de examen este conceputa diferit de cea existenta pana acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situatii concrete. Vezi aici continutul integral al celor doua programe de examen.

Calendar Evaluarea Nationala 2015

13 iunie 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 Inscrierea la Evaluarea Nationala

22 iunie 2015 Limba si literatura romana - proba scrisa

23 iunie 2015 Limba si literatura materna - proba scrisa

24 iunie 2015 Matematica - proba scrisa

26 iunie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)

26 iunie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)

27 - 29 iunie 2015 Rezolvarea contestatiilor

30 iunie 2015 Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

O alta noutate apare si in regulile de examen propriu-zis: inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate prin sondaj, dupa fiecare proba. Detalii aici

BAC 2015: Inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa

Regula nou-introdusa ca inregistrarile din salile de examen sa fie verificate, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisase aplica si la Bacalaureat. Se schimba programa de bacalaureat pentru Matematica, dar si pentru Limba si literatura Italiana materna. Fata de programa de examen aplicata anii trecuti, programa de examen de Matematica pentru BAC 2015 prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Stiintele Naturii fac 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 4 ore cum era trecut in programa pana acum.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre o actualizare a programei de examen la programa scolara pentru clasa a XII-a si ca apare aceasta modificare pentru ca Bacalaureatul 2015 este primul la care nu mai intra elevi veniti de pe ruta progresiva, adica elevi care au intrat la scoala profesionala si apoi s-au indreptat spre liceu, pentru a ajunge la BAC.

De asemenea, noua programa de examen prevede o modificare si la filiera Tehnologica: astfel, elevii de clasa a IX-a de la tehnologic au 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 2 cu cat erau trecuti in programa de examen pana acum.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015

25 - 29 mai 2015 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 - 10 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

10 - 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

15 - 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale - proba D

22 - 26 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

29 iunie 2015 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

6 iulie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

6 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

7 - 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie 2015 Afisarea rezultatelor finale

Detalii despre bacalaureatul 2015 aici

Religia ramane in scoli. Desi legea educatiei a fost modificata din temelii in 2014, nimeni nu s-a atins de Religie

Si in anul acesta scolar, religia este materie obligatorie, de la clasa pregatitoare si pana la clasa a XII-a. Cu toate acestea, Legea Educatiei Nationale prevede ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie”.

Tot Ministerul Educatiei reglementeaza si ceea ce se intampla cu elevul care nu frecventeaza ora de Religie, ca urmare a unei solicitari din partea parintilor. "Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005.

Vezi cum a scos o scoala privata religia dintre materii

Citeste si: