​“La noi in scoala nu se studiaza religia. Facem acest lucru cu respectarea Legii Educatiei Nationale, adica am inlocuit-o cu optionale precum ‘Filosofie pentru copii’ sau ‘Abilitati pentru viata’”. Declaratia vine la Marcel Bartic, director educational pentru ciclul gimnazial la Little London, care a precizat pentru HotNews.ro: “Cred ca suntem singura scoala din zona Bucuresti-Ilfov care nu face Religie”. Cum se poate inlocui Religia la scoala? Legea Educatiei Nationale prevede ca parintele poate solicita in scris scolii ca elevul sa nu frecventeze orele de religie. "Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede si nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005.

Religia in scoliFoto: Agerpres

Liliana Vasile, director educational pentru ciclul primar la scoala privata Little London, a declarat pentru HotNews.ro ca “decizia noastra impreuna cu parintii scolii a fost ca in locul orei de Religie sa avem un optional: Educatie pentru societate sau Filosofie pentru copii. A fost agreat de parinti acest optional, a fost aprobat de inspectorat, deci aceasta a fost alegerea noastra. Totusi, pentru ca ni se pare foarte important ca elevii sa cunoasca aspecte despre ortodocsi, despre catolici, despre musulmani, noi avem unitati in care studiem felul in care sarbatoresc ortodcsii, catolicii, musulmanii diversele sarbatori ale lor”.

Cred ca suntem singura scoala din zona Bucuresti-Ilfov care nu face Religie. Politica noastra educationala incurajeaza la elevii nostri o gandire rationala, critica si totodata in masura sa ii ajute sa isi exploreze universul identitar, cultura din care fac parte, comunitatea, dar toate fara doza de dogmatism si rigiditate pe care o cunoastem cu totii”, a precizat Marcel Bartic.

Amintim ca HotNews.ro a lansat la finalul saptamanii trecute Campania Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar! Demersul vine ca urmare a numeroaselor plangeri din partea parintilor care doresc sa opteze ca elevii sa nu frecventeze cursurile de Religie de la scoala - posibilitate pusa la dispozitie chiar prin Legea Educatiei Nationale - dar care nu pot face acest lucru pentru ca orele de religie sunt intercalate intre alte ore si o parte dintre scoli nu le ofera elevilor nicio alternativa pentru ora respectiva.

Ce spune legea

Legea Educatiei Nationale prevede ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie”.

Tot Ministerul Educatiei reglementeaza si ceea ce se intampla cu elevul care nu frecventeaza ora de Religie, ca urmare a unei solicitari din partea parintilor. "Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005.

Avand in vedere ca posibilitatea de a-ti retrage copilul de la Religie se loveste in unele scoli de refuzul sau de neputinta conducerii, HotNews.ro a propus urmatoarea solutie: scolile sa puna ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului, nu sa o intercaleze intre altele cum isi doreste biserica

Citeste si: