Calendar Evaluarea Nationala 2015 Au aparut noi programe de examen la Limba si literatura romana si la Matematica, pentru evaluarea de la finalul clasei a VIII-a

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 5 septembrie 2014, 16:35 Actualitate | Esenţial


Calendar Evaluarea Nationala 2015
Foto: edu.ro
Evaluarea Nationala de anul viitor va incepe in data de 22 iunie 2015, cu examenul scris de Limba si literatura romana. Elevii au programe de examen noi, pentru Evaluarea Nationala 2015, asa ca la Limba si literatura romana vor trebui sa cunoasca, obligatoriu, si speciile literare romanul si balada, genul dramatic, precum si propozitiile subordonate circumstantiale conditionale, concesive si consecutive. La Matematica, intreaga programa de examen este conceputa diferit de cea existenta pana acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situatii concrete.

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial joi, 4 septembrie, Ordinul privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2014-2015. Este vorba despre ordinul nr. 4.431 din 29 august 2014, semnat de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

Evaluarea Nationala 2015 se va desfasura conform metodologiei care a fost respectata si anul trecut, si respectand prevederile ordinului publicat acum in Monitor.

Ministerul Educatiei modifica programele de examen de la Limba si literatura romana, dar si de la Matematica.

Noua programa de examen pentru Limba si literatura romana

Programa la Limba si literatura romana prevede ca elevii trebuie sa cunoasca "trasaturile specifice genului epic, liric si dramatic in opere literare studiate sau in texte la prima vedere" (in fost programa erau specificate doar genurile epic si liric). De asemenea, elevii trebuie sa cunoasca si trasaturile speciilor literare romanul, doina populara, balada populara, pe langa schita, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche. 

In plus fata de vechea programa de examen, apar si urmatoarele continuturi, pe care absolventii de gimnaziu trebuie sa le stie: "semne de punctuatie: punctul, virgula, doua puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul intrebarii, semnul exclamarii, cratima, punctul si virgula, linia de pauza; - semne ortografice: cratima, punctul;" Amintim ca, in ultimii ani, au fost frecvente cerintele de tipul: "explica rolul virgulei in secventa..." / "Explica rolul semnului exclamarii in secventa..."

Elevilor li se poate cere la examen "redactarea unor texte argumentative (sustinerea preferintelor si a opiniilor)", se arata in noua programa. [Si aceasta cerinta este una des intalnita in subiectele ultimilor ani. De exemplu: "Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa-ti prezinti opinia despre semnificatia mesajului..." - cerinta in subiectele din 2014 - n.red.]

Programa de examen prevede ca elevii trebuie sa cunoasca pentru Evaluarea Nationala si "propozitia subordonata circumstantiala conditionala, concesiva, consecutiva", care in programa de examen veche nu era mentionata.

Practic, programa de examen pentru Limba si literatura romana valabila la Evaluarea Nationala 2015 introduce drept continut obligatoriu toata programa scolara pentru clasa a VIII-a.

In concluzie, in plus fata de anii trecuti, Ministerul introduce in programa de examen urmatoarele:
 • speciile literare: romanul, balada
 • genul dramatic
 • propozitia subordonata circumstantiala conditionala;
 • propozitia subordonata circumstantiala concesiva;
 • propozitia subordonata circumstantiala consecutiva.

Programa Evaluarea Nationala 2015 Limba Si Literatura RomanaNoua programa de examen pentru Matematica


Programa de examen la Matematica este conceputa total diferit de programa veche. Noua programa are in vedere adaptarea limbajului matematic la situatii concrete. Este vorba despre o abordare similara celor din testele internationale (de genul PISA).

De altfel, subiectele de examen de la Matematica, din ultimii ani, au fost astfel concepute incat limbajul riguros matematic a fost pe alocuri inlocuit cu situatii pe care elevii le pot intalni in viata de zi cu zi. In 2014, de exemplu, una dintre cerinte a fost: "Aratati ca lungimea conturului covorului este...", in loc de "calculati perimetrul". Anul acesta, mai multi parinti au declarat pentru HotNews.ro ca elevii au probleme cu intelegerea acestor expresii in cadrul subiectelor, desi au spus ca elevii fac la clasa probleme cu cerinte asemanatoare (Detalii aici).

Programa Evaluarea Nationala 2015 Matematica Calendar Evaluarea Nationala 2015
13 iunie 2015                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015              Inscrierea la Evaluarea Nationala
22 iunie 2015                   Limba si literatura romana - proba scrisa
23 iunie 2015                   Limba si literatura materna - proba scrisa
24 iunie 2015                   Matematica - proba scrisa
26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)
27 - 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Care sunt regulile de examen. Noutate: Verificarea prin sondaj a inregistrarilor audio-video din salile de examen, dupa fiecare proba

Profesorilor asistenti la examen le este interzisa intrarea in salile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori comunicare, precum si cu ziare, reviste sau carti. Nu vor fi nominalizate in comisiile pentru evaluarea nationala persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile, care au savarsit abateri, respectiv au fost sanctionate.

In scolile in care, in sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave in organizarea si desfasurarea evaluarii nationale, comisiile judene de organizare a evaluarii nationale pot decide nominalizarea in comisii a unor profesori de la alte scoli. De asemenea, comisiile judetene de organizare a evaluarii nationale pot decide si sa suspende organizarea examenelor in scolile in care, in sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave.

Si la Evaluarea Nationala 2015, examenele vor fi supravegheate video. Similar procedurilor de la Bacalaureat, si aici comisiile din scoli si comisiile judetene de organizare a Evaluarii Nationale trebuie sa verifice, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. "In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tenative de frauda ori in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tenative de frauda, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din scoala respectiva", se arata in ordinul de ministru.

Daca in urma verificarii inregistrarilor se constata nereguli, comisia din scoala trebuie sa ia masurile care se impun, care pot merge pana la "acordarea notei 1 (unu) pentru frauda sau tentativa de frauda".

Interzis la Evaluarea Nationala - Ce nu au voie sa aduca in examen elevii de clasa a VIII-a

Candidatii la Evaluarea Nationala nu au voie sa intre in salile de examen cu "ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de invatamant in acest scop". Elevii ce refuza depozitarea acestor obiecte nu vor fi primiti in examen.

Li se interzice candidatilor la Evaluarea Nationala sa aiba, in salile de examen, asupra lor, "in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor".

Absolventii de clasa a VIII-a nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce "permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul".

In timpul examenului, elevii nu au voie sa vorbeasca intre ei, sa copieze, sa transmita foi sau materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite.

Elevii care nu respecta regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Absolventii eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 pe lucrarea scrisa respectiva.

Elevii majori si parintii elevilor minori pot cere comisiei de examen sa vada lucrarea proprie numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii. La vizualizarea lucrarii/lucrarilor, candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte/reprezentant legal, se arata in ordin. Acesta prevede ca solicitarea de vizualizare a lucrarii de examen nu poate conduce la reevaluarea si/sau modificarea notelor acordate lucrarii/lucrarilor.

Fata de ordinul de anul trecut, cel de acum prevede ca, "in vederea pregatirii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, comisiile judetene/ comisia municipiului Bucuresti creeaza baza de date la nivelul fiecarei unitati de invatamant gimnazial si la nivel judetean, care cuprinde datele personale ale elevilor din clasa a VIII-a, conform solicitarilor Comisiei Nationale de Organizare a Evaluarii Nationale".

De asemenea, "Comisiile judetene/ comisia municipiului Bucuresti de organizare a Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a asigura confectionarea stampilelor-tip pentru Evaluarea Nationala".

Comisiile judetene de organizare a examenului stabilesc componenta comisiilor pentru Evaluarea Nationala cu 48 de ore inainte de inceperea probelor scrise, potrivit ordinului de ministru. Acesta prevede ca profesorii nominalizati ca evaluatori sunt selectati "cu precadere din randul cadrelor didactice abilitate in domeniul evaluarii, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale".

Descarca de mai jos toate documentele ce reglementeaza organizarea Evaluarii Nationale 2015:

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

136182 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  alternativele (Vineri, 5 septembrie 2014, 17:20)

  Dedalus [utilizator]

  Programele par sa fie mai bine conectate la realitate.

  Am totusi 2 observatii:

  a) Manualele ar trebui sa urmeze noua linie a programlor

  b) Profesorii ar trebui sa fie capabili sa se adapteze noilor cerinte

  Cum vede oare ministerul educatiei indeplinirea acestor doua conditii?

  Anul scolar trecut au fost elaborate subiecte de teste nationale de catre personae fara calificare in evaluare - subiectele alternativei Waldorf. Ministerul s-a facut ca nu intelege ca alternative aceasta nu are competenta in evaluare, asa cum rexulta cel putin din declaratia clara ca "e o scoala fara note".

  Cum se va asigura ministerul ca alternativele se adapteaza la noile cerinte ale evaluarii nationale ?

  Sau le abandoneaza si anul acesta, lasandu-i pe profesori sa faca ce doresc, in ciuda faptului ca sunt platiti din bugetul de stat?
  • 0 (2 voturi)    
   N-ai vrea tu sa le iei locul profesorilor? (Vineri, 5 septembrie 2014, 18:25)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Aveti impresia ca se poate face din r..t bici si sa si pocneasca? Sunteti convinsi ca ati facut tot ce e posibil pentru a va educa eficient copiii? Sau vreti sa-i lasati la mila scolii sa-i invete sa-si stearga nasul si sa salute? Daca nu va convine ceea ce fac profesorii, faceti-va scoli particulare!!! Chiar faceti toate scolile particulare sa vad cine o sa vina pe salarii de nimic sa aiba grija de d-l goe multiplicat. Copiii si parintii lor nu citesc nimic, sunt obraznici si unii si altii precum ponta si guvernul sau, precum opincarimea burgheza din psd, pc, unpr si altii, urasc munca intelectuala, vor sex de mici, porcarii, mofturi si rezultate fara efort.Vor sa-si plateasca examenele, nu sa le ia pe bune, sa nu mai dea evaluari, sa nu mai fie verificati." Scapa cine poate", zice idolul majoritatii, i.e. se descurca fiecare pe baza de pile, bani si partid. Astia sunteti, nu aveti profesori buni pt. ca de 25 de ani acestia nu mai sunt motivati sa aiba grija de lichelele altora.Societatea romaneasca uraste legile, regulie, implicit educatia.Dar vrea diplome!!!!
 • +1 (1 vot)    
  ADMITERE 2015 (Luni, 8 septembrie 2014, 15:01)

  VioletaLica [anonim]

  la romana, ati omis sa adaugati si doina populara! nu era in programa!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by