Evaluarea Nationala de anul viitor va incepe in data de 22 iunie 2015, cu examenul scris de Limba si literatura romana. Elevii au programe de examen noi, pentru Evaluarea Nationala 2015, asa ca la Limba si literatura romana vor trebui sa cunoasca, obligatoriu, si speciile literare romanul si balada, genul dramatic, precum si propozitiile subordonate circumstantiale conditionale, concesive si consecutive. La Matematica, intreaga programa de examen este conceputa diferit de cea existenta pana acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situatii concrete.

Calendar Evaluarea Nationala 2015Foto: edu.ro

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial joi, 4 septembrie, Ordinul privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2014-2015. Este vorba despre ordinul nr. 4.431 din 29 august 2014, semnat de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

Evaluarea Nationala 2015 se va desfasura conform metodologiei care a fost respectata si anul trecut, si respectand prevederile ordinului publicat acum in Monitor.

Ministerul Educatiei modifica programele de examen de la Limba si literatura romana, dar si de la Matematica.

Noua programa de examen pentru Limba si literatura romana

Programa la Limba si literatura romana prevede ca elevii trebuie sa cunoasca "trasaturile specifice genului epic, liric si dramatic in opere literare studiate sau in texte la prima vedere" (in fost programa erau specificate doar genurile epic si liric). De asemenea, elevii trebuie sa cunoasca si trasaturile speciilor literare romanul, doina populara, balada populara, pe langa schita, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche.

In plus fata de vechea programa de examen, apar si urmatoarele continuturi, pe care absolventii de gimnaziu trebuie sa le stie: "semne de punctuatie: punctul, virgula, doua puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul intrebarii, semnul exclamarii, cratima, punctul si virgula, linia de pauza; - semne ortografice: cratima, punctul;" Amintim ca, in ultimii ani, au fost frecvente cerintele de tipul: "explica rolul virgulei in secventa..." / "Explica rolul semnului exclamarii in secventa..."

Elevilor li se poate cere la examen "redactarea unor texte argumentative (sustinerea preferintelor si a opiniilor)", se arata in noua programa. [Si aceasta cerinta este una des intalnita in subiectele ultimilor ani. De exemplu: "Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa-ti prezinti opinia despre semnificatia mesajului..." - cerinta in subiectele din 2014 - n.red.]

Programa de examen prevede ca elevii trebuie sa cunoasca pentru Evaluarea Nationala si "propozitia subordonata circumstantiala conditionala, concesiva, consecutiva", care in programa de examen veche nu era mentionata.

Practic, programa de examen pentru Limba si literatura romana valabila la Evaluarea Nationala 2015 introduce drept continut obligatoriu toata programa scolara pentru clasa a VIII-a.

In concluzie, in plus fata de anii trecuti, Ministerul introduce in programa de examen urmatoarele:

  • speciile literare: romanul, balada
  • genul dramatic
  • propozitia subordonata circumstantiala conditionala;
  • propozitia subordonata circumstantiala concesiva;
  • propozitia subordonata circumstantiala consecutiva.

Programa Evaluarea Nationala 2015 Limba Si Literatura Romana

Noua programa de examen pentru Matematica

Programa de examen la Matematica este conceputa total diferit de programa veche. Noua programa are in vedere adaptarea limbajului matematic la situatii concrete. Este vorba despre o abordare similara celor din testele internationale (de genul PISA).

De altfel, subiectele de examen de la Matematica, din ultimii ani, au fost astfel concepute incat limbajul riguros matematic a fost pe alocuri inlocuit cu situatii pe care elevii le pot intalni in viata de zi cu zi. In 2014, de exemplu, una dintre cerinte a fost: "Aratati ca lungimea conturului covorului este...", in loc de "calculati perimetrul". Anul acesta, mai multi parinti au declarat pentru HotNews.ro ca elevii au probleme cu intelegerea acestor expresii in cadrul subiectelor, desi au spus ca elevii fac la clasa probleme cu cerinte asemanatoare (Detalii aici).

Programa Evaluarea Nationala 2015 Matematica

Calendar Evaluarea Nationala 2015

13 iunie 2015Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015Inscrierea la Evaluarea Nationala

22 iunie 2015Limba si literatura romana - proba scrisa

23 iunie 2015Limba si literatura materna - proba scrisa

24 iunie 2015Matematica - proba scrisa

26 iunie 2015Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)

26 iunie 2015Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)

27 - 29 iunie 2015Rezolvarea contestatiilor

30 iunie 2015Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Care sunt regulile de examen. Noutate: Verificarea prin sondaj a inregistrarilor audio-video din salile de examen, dupa fiecare proba

Profesorilor asistenti la examen le este interzisa intrarea in salile de examen cu telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori comunicare, precum si cu ziare, reviste sau carti. Nu vor fi nominalizate in comisiile pentru evaluarea nationala persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile, care au savarsit abateri, respectiv au fost sanctionate.

In scolile in care, in sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave in organizarea si desfasurarea evaluarii nationale, comisiile judene de organizare a evaluarii nationale pot decide nominalizarea in comisii a unor profesori de la alte scoli. De asemenea, comisiile judetene de organizare a evaluarii nationale pot decide si sa suspende organizarea examenelor in scolile in care, in sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave.

Si la Evaluarea Nationala 2015, examenele vor fi supravegheate video. Similar procedurilor de la Bacalaureat, si aici comisiile din scoli si comisiile judetene de organizare a Evaluarii Nationale trebuie sa verifice, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. "In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tenative de frauda ori in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tenative de frauda, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din scoala respectiva", se arata in ordinul de ministru.

Daca in urma verificarii inregistrarilor se constata nereguli, comisia din scoala trebuie sa ia masurile care se impun, care pot merge pana la "acordarea notei 1 (unu) pentru frauda sau tentativa de frauda".

Interzis la Evaluarea Nationala - Ce nu au voie sa aduca in examen elevii de clasa a VIII-a

Candidatii la Evaluarea Nationala nu au voie sa intre in salile de examen cu "ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de invatamant in acest scop". Elevii ce refuza depozitarea acestor obiecte nu vor fi primiti in examen.

Li se interzice candidatilor la Evaluarea Nationala sa aiba, in salile de examen, asupra lor, "in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor".

Absolventii de clasa a VIII-a nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce "permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul".

In timpul examenului, elevii nu au voie sa vorbeasca intre ei, sa copieze, sa transmita foi sau materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite.

Elevii care nu respecta regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Absolventii eliminati de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 pe lucrarea scrisa respectiva.

Elevii majori si parintii elevilor minori pot cere comisiei de examen sa vada lucrarea proprie numai dupa afisarea rezultatelor finale dupa contestatii. La vizualizarea lucrarii/lucrarilor, candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte/reprezentant legal, se arata in ordin. Acesta prevede ca solicitarea de vizualizare a lucrarii de examen nu poate conduce la reevaluarea si/sau modificarea notelor acordate lucrarii/lucrarilor.

Fata de ordinul de anul trecut, cel de acum prevede ca, "in vederea pregatirii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, comisiile judetene/ comisia municipiului Bucuresti creeaza baza de date la nivelul fiecarei unitati de invatamant gimnazial si la nivel judetean, care cuprinde datele personale ale elevilor din clasa a VIII-a, conform solicitarilor Comisiei Nationale de Organizare a Evaluarii Nationale".

De asemenea, "Comisiile judetene/ comisia municipiului Bucuresti de organizare a Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a asigura confectionarea stampilelor-tip pentru Evaluarea Nationala".

Comisiile judetene de organizare a examenului stabilesc componenta comisiilor pentru Evaluarea Nationala cu 48 de ore inainte de inceperea probelor scrise, potrivit ordinului de ministru. Acesta prevede ca profesorii nominalizati ca evaluatori sunt selectati "cu precadere din randul cadrelor didactice abilitate in domeniul evaluarii, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educatiei Nationale".

Descarca de mai jos toate documentele ce reglementeaza organizarea Evaluarii Nationale 2015:

Citeste si: