VIDEO FOTOGALERIE 24 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 13 iunie 2014, 15:50 Actualitate | Esenţial


IMAGINI ARHIVA Mineriada din 13-15 iunie, Bucuresti
Sase morti, peste 1.000 de raniti, sute de persoane arestate si o interventie in forta a minerilor impotriva protestatarilor din Piata Universitatii, acesta a fost bilantul mineriadei desfasurata in perioada 13-15 iunie 1990 in Bucuresti. Anul acesta se implinesc 24 de ani de la mineriada din iunie 1990, considerata cea mai brutala si mai violenta dintre toate cele sase mineriade care au avut loc in Romania dupa 1989. Desi, potrivit datelor oficiale, sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate, asociatiile victimelor mineriadelor sustin ca numarul lor s-ar ridica la peste 100 de persoane. Dupa 24 de ani, bilantul real al evenimentelor din vara lui 1990 ramane neclar.
 • Click pe poza pentru a vedea FOTOGALERIA
In noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii aflati de 52 de zile in Piata Universitatii. In cursul zilei se inregistreaza ciocniri violente intre manifestanti si politie. Seara, la televiziunea publica se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu: "Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."


Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

Cateva ganituri de mineri pleaca din Valea Jiului si ajung in Bucuresti unde, timp de doua zile, recurg la acte de o violenta extrema impotriva protestatarilor, al studentilor si al oricarei persoane suspecte ca "submineaza democratia". Minerii, condusi de Miron Cozma, au atacat  si devastat sediile partidelor istorice si ale ziarului Romania Libera, agresand mii de bucuresteni pentru simplul fapt ca erau studenti, purtau ochelari si barba sau se aflau in cladirea Universitatii. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost stransi la Romexpo, unde presedintele Ion Iliescu le-a multumit pentru "atitudinea de inalta constiinta civica".Iliescu: Minerii au gasit la PNT arme, droguri, sticle incendiare si prafuri euforizante

"Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile", le-a spus Ion Iliescu minerilor.


Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

Presedintele de atunci al Romaniei a mai afirmat in fata minerilor stransi la Romexpo: "Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei "16-21 Decembrie" depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada".


Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

"Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile", a mai afirmat Iliescu in discursul sau, adaugand ca "stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra."

FOTOGALERIE Cea mai sangeroasa mineriada din Romania
In mai 2010, la 20 de ani de la evenimente, fostul presedinte Ion Iliescu afirma intr-un material postat pe blogul sau ca mineriada din 1990 a fost efectul, si nu cauza violentelor declansate in ziua de 13 iunie, el adaugand ca "unora (dintre manifestanti - n.red.) li s-au inoculat si iluzii desarte de catre cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine".

Bilantul oficial prezentat de autoritati a precizat ca sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate. Asociatiile victimelor mineriadelor au afirmat insa ca peste 100 de persoane au murit in acele zile in Bucuresti. In sprijinul acestei teorii este adusa descoperirea in Cimitirul Straulesti a 78 de morminte cu persoane neidentificate, decedate in perioada 13-17 iunie 1990, dar si marturia unor medici care au ingrijit victimele ajunse la spitale.


Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

Dosarul mineriadei

Initial, in dosarul mineriadei au fost puse sub invinuire 25 de persoane intre care fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalii Mihai Chitac, Victor Athanase Stanculescu si Corneliu Diamandescu.

Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu in iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. In martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penala a fostului presedinte in care era invinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, el urmand sa fie cercetat in continuare pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective si insusirea unor valori culturale.


Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

Fragmente din rechizitoriul intocmit in 2007 de parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 • "Desi era evident pentru toata lumea ca obiectivele demonstratiei au puternice accente politice, reprezentantii Puterii in frunte cu presedintele Ion Iliescu si premierul Petre Roman au considerat demonstratia drept o forma de anarhie si o problema de circulatie rutiera."
 • "a fost convocata o sedinta restransa la sediul Guvernului condusa de Ion Iliescu si premierul interimar Petre Roman. Potrivit documentelor aflate la dosar, la sedinta care a inceput la orele 16.00, la Palatul Victoria, au mai participat vice-premierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de interne generalul Mihai Chitac, seful I.G.P. generalul Diamandescu Corneliu, ministrul apararii, generalul Victor Atanasie Stanculescu, seful Marelui Stat Major generalul Vasile Ionel, seful S.RI., Virgil Magureanu, primarul general al Capitalei Dan Predescu, procurorul general Gheorghe Robu, prim-vicepresedintele F.S.N. Nicolae S. Dumitru si altii. In aceasta sedinta s-a discutat despre eliberarea Pietii Universitatii. Initial, s-a prevazut ca evacuarea acesteia sa aiba loc a doua zi, in 12 iunie 1990, insa la propunerea invinuitului, generalul Mihai Chitac s-a decis ca aceasta actiune sa aiba loc in dimineata zilei de 13 iunie 1990 la orele 04.00 pentru a se asigura politiei si celorlalte forte armate implicate timpul necesar pentru pregatire."
 • "Ion Iliescu a decis sa fie mobilizati si adusi in piata cateva mii de muncitori (4.000-5.000) care sa stationeze acolo pana la normalizarea situatiei, precizand ca pe langa acestia sa mai fie pregatite pentru a interveni la nevoie inca unul sau doua schimburi."
 • "Ministrul de interne, generalul Mihai Chitac, potrivit propriei declaratii, a primit ordin de la presedintele ales, Ion Iliescu, ca pana a doua zi sa intocmeasca un "Plan de Actiune” pentru "eliberarea” Pietii Universitatii, la aceasta operatiune urmand sa participe pe langa fortele Ministerului de Interne si trupe (politie militara) ale Ministerului Apararii dar si forte antitero apartinand S.R.I. ori altor structuri."Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

 • "Potrivit mentiunii inscrise de invinuitul Chitac Mihai "Planul de Actiune” a fost  "Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei Dl. Ion Iliescu, dat in sedinta din 11.06.90 ora 16.00. Discutat si aprobat verbal de Prim-ministru Guvernului Provizoriu- Dl. Petre Roman in sedinta din 12.06.90 ora 12.00”."
 • "Potrivit declaratiei invinuitului Chitac Mihai, dupa aproximativ 2 ore de la punerea in libertate a celor ilegal retinuti, presedintele Ion Iliescu i-a telefonat intrebandu-l unde se afla cei retinuti in cursul zilei. Ministrul i-a raportat ca au fost eliberati in jurul orelor 12.00 din ordinul sau, insa acesta i-a reprosat faptul ca a decis sa-i elibereze fara aprobarea lui."
 • "La orele 17.35, la M.St.M. s-a primit ordinul presedintelui sa se foloseasca gazele lacrimogene in zona sediului M.I. iar la orele 19.25, presedintele Iliescu Ion "informeaza pe prim adjunctul ministrului apararii nationale ca pe sediul Politiei Capitalei, s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare”. "
 • "la orele 22.00, presedintele Iliescu a comunicat ca in aceasta noapte (13/14.06.1990), elemente turbulente vor incerca sa patrunda si in alte obiective, acestia avand asupra lor arme si munitie; toti militarii sa aiba baioneta pusa la arma si sa se apere impotriva celor care ataca. Cei care ataca nu sunt revolutionari, sunt contrarevolutionari legionari. Aceasta comunicare a fost transmisa la toate comandamentele de arma, la Armata I si la Divizia 57 Mecanizata."
 • "Este important de subliniat ca decizia initiala de reprimare a fost luata la cel mai inalt nivel si a fost coordonata, personal, de catre fostul sef al statului, Iliescu Ion. Fata de acesta, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru participatie improprie la aceeasi fapte, prin rezolutia din data de 19.06.2007. Planul de actiune a fost elaborat din ordinul sau si,  in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara, cu munitie de razboi, TAB-uri si alte forte, impotriva demonstrantilor care se manifestau violent, depasindu-si atributiile prevazute de art. 82 din Decretul Lege nr. 92/1990. De asemenea, nu a fost luata o decizie cu consultarea Consiliului Militar Superior (ulterior denumit Consiliul Suprem de Aparare a Tarii). Nu exista nici un Decret ori alt act, in baza caruia sa se fi dispus alarmarea de lupta a unitatilor ori instituirea starii de urgenta, asa cum se prevede in art. 82, lit. g, din actul normativ anterior mentionat. "
 • "Este evident ca atat fostul sef al statului Ion Iliescu, cat si ministrul de interne, generalul Mihai Chitac ori adjunctul sau generalul Andrita Gheorghe, precum si col. Costea Dumitru si col. Constantin Vasile au fost lideri incontestabili, comandanti sau superiori ai militarilor folositi in actiunea de reprimare. Prin urmare, ei sunt cei responsabili de faptele savarsite, fara vinovatie, de catre militarii folositi in acesta actiune iar solutia adoptata initial, fiind corecta, urmeaza a fi mentinuta."Mineriada din 13-15 iunie 1990/ Foto: Agerpres

Filmul mineriadei din iunie 1990

In 1991, Stere Gulea, Sorin Iliesiu si Vivi Dragan Vasile au regizat productia lui Lucian Pintilie "Piata Universitatii – Romania". Aceasta prezinta atat contextul in care a avut loc manifestatia din Piata Universitatii, cat si evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8788 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  24 de ani si inca se voteaza PSD (Vineri, 13 iunie 2014, 15:55)

  Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

  incredibil pentru ca lumea voteaza un partid in care presedintele simbolic este Ion Iliescu si se urla ca Basescu este raul de pe pamant.
  • +3 (7 voturi)    
   Criminalul e liber !!! (Vineri, 13 iunie 2014, 17:34)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   ''Iliescu-apareee
   Soarele rasareee !!!"

   FSN=Iliescu, Nastase, basescu!!!, Roman, etc...
   Ma bucur nespus ca astazi ciuma rosie o sa cuprinda toata tara, mai ales dupa Gratierea Generala din 2015 cand toti borfasii psd-isti vor intra iar in prima linie !!!
   Asa meritati toti care ati sustinut atatia ani FSN-ul si derivatii lor : PSD, PD, PDL, PMP !!!
   Voi vota PSD !!!
   Razbunarea lui Ratiu : CIUMA Rosie !
   • +1 (3 voturi)    
    ilogic (Vineri, 13 iunie 2014, 17:43)

    Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui MenInBlack

    Tu zici ca ciuma rosie este PSD-PD-PDL-PMP si apoi anunti ca votezi cu PSD. Interesant este faptul ca omiti PNL si PPDD.
    • +2 (4 voturi)    
     TOTI (Vineri, 13 iunie 2014, 17:50)

     MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

     ppdd e nesimnificativ, iar PNL e o turma de bizoni formata din fesenisti si securisti infiltrati pentru ciolan printre cativa naivi !!! Am specificat: Tariceanu si Patriciu, doi fesenisti autentici trecuti la ''PNL'', doi tradadoti cu acte-n regula !!!
     E nevoie de o noua revolutie (pasnica sau nu), urmata de LUSTRATIE !!!
     Radacinile caracatitei FSN nu pot fi distruse altfel...
  • +2 (2 voturi)    
   asa e (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 8:25)

   tofu [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   In zilele alea am chiulit de la servici sa vad cu ochii mei ce se intampla. M-am lamurit. Mi-au trebuit din pacate inca 6 ani pana sa pot pleca din tara, dar decizia am luat-o in 13-15 iunie '90.
   Romanul uita repede cand primeste un kil de faina si o sticla de ulei. Ba isi mai face si o cruce, sa ajute Dzeu pe PSD.
   Tara trista, fara viitor.
 • +14 (16 voturi)    
  Criminalul e liber. (Vineri, 13 iunie 2014, 16:14)

  ouyang [utilizator]

  Democratia e in continuare originala.
 • +10 (12 voturi)    
  mda (Vineri, 13 iunie 2014, 16:15)

  SoulSearcher [utilizator]

  eu nu inteleg cum dupa atatia ani, minerii astia care au venit si au facut rau, nu au ajuns si ei la randul lor in puscarie ?

  sau in cel mai bun caz sa ramana fara pensii, adica eu acum cotizez la stat, si platesc pensiile bestiilor care au fost acum 24 ani in bucuresti si au distrus si omorat oameni....

  toata lumea zice ca liderii sunt de vina, si ei trebuie sa raspunda, eu zic ca fiecare individ e responsabil de faptele sale... ca de alta data, cand vine miron cozma si zice hai sa mergem sa omoram oameni in bucuresti, sa zica.. stai frate ca eu fac inchisoare pentru ce ma pui tu sa fac..

  chiar nu se pot identifica minerii care au participat la mineriadele din 1990 si 1999 ??????
  • +9 (11 voturi)    
   minerii ca minerii (Vineri, 13 iunie 2014, 16:55)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   da' securistii infiltrati printre ei??? aia sa stea linistiti acasa?
 • +10 (10 voturi)    
  criminal (Vineri, 13 iunie 2014, 16:32)

  andrei_2013 [utilizator]

  Hadeti pe strada Moliere sa sarbatorim acest eveniment cu un tovaras compatriot, drag noua !
  Cineva trebuie sa ii spuna cum vor fi scrise viitoarele manuale de istorie.
 • +10 (12 voturi)    
  pai sunt 5 mil de pensionari (Vineri, 13 iunie 2014, 16:32)

  rakleta [utilizator]

  Ce va mirati de voturi.
  Plus prostia de la sate e in floare ...
 • +2 (8 voturi)    
  Da justitia? Tot se reformeaza? (Vineri, 13 iunie 2014, 17:37)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Vinovatii se cunosc chiar de acum 24 de ani. Au aparut la televizor nici nu s-au ferit. Toata lumea ii stie. Numai justitia reformata nu! Oare nu pentru ca tocmai vinovatii s-au ocupat de reforma? Adica cei care erau la conducere si inainte si dupa reforma, nomenclaturistii comunisti ilici si bas.
  • +3 (5 voturi)    
   Exact ! (Vineri, 13 iunie 2014, 17:51)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Raspunsul e o noua revolutie urmata de Lustratie !
   Singura solutie logica.
 • +8 (8 voturi)    
  in consecinta iliescu a fost votat (Vineri, 13 iunie 2014, 18:05)

  __alex__ [utilizator]

  de 3 ori presedinte si este presedintele de onoare a P$D.

  Asta spune cam tot si despre 'onoarea' celor din P$D si despre morala votantilor lor.

  Pentru cei mai tineri, desi nu se specifica explicit in articol, toate afirmatiile lui iliescu au fost minciuni ( steagul verde, prafuri, arme etc. ) .
  • +6 (6 voturi)    
   n-are rost (Vineri, 13 iunie 2014, 22:15)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   eu am fost acolo si puteam s-o patesc rau si nici acum nu ma inteleg cu tata - nu pricepe nici macar azi, dupa atata vreme, ce manipulati au fost si care era adevarul... i-am spus in fata de curand: puteam sa fi murit acolo si n-a clipit, ei (pensionarii, cei care aplaudau minerii pe vremuri) isi au interesele lor marunte... :(
 • +6 (6 voturi)    
  Atatia ani si Iliescu (Vineri, 13 iunie 2014, 19:52)

  Matrafirefox [utilizator]

  tot nu e la parnaie. Halal tara, halal guvern, halal popor.
  • +1 (1 vot)    
   halal justitie. (Duminică, 15 iunie 2014, 12:31)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Matrafirefox

   crima nu se prescrie in nici o tara democrata data ca exemoplu cand le convine de politicieni.
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 1:58)

  adonis84 [utilizator]

  "In noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii aflati de 52 de zile in Piata Universitatii."

  Pentru ce anume protestau?
 • +6 (6 voturi)    
  dA (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 2:28)

  Babilou [utilizator]

  in timpul acestor evenimente eram in Italia, la Coppa del Mondo. Am vazut cum s-a schimbat perceptia italienilor despre noi, romanii, dupa ce au inceput evenimentele....o tara de salbatici, asa mi-a zis un italian ce m-a luat la autostop sa merg la Bari..... eram cazati undeva langa Bari, intr-o statiune pe malul marii.
  Inainte de asta, soferul de autobuz ne purtase pe noi, cei 6 romani, prin tot orasul Bari, dupa ce toata lumea coborase la capatul liniei. Si ne-a si dat o bere la un bar.... e incredibil..... dar e real.
 • +2 (2 voturi)    
  FSN-1990 = PSD-2014 ! (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 8:21)

  Plagarus [utilizator]

  Reamintim lista principalilor vinovaţi:
  1. Ion Iliescu
  2. Petre Roman
  3. Miron Cozma
  4. Gelu Voican Voiculescu
  5. Virgil Magureanu
  6. Vasile Ionel
  7. Adrian Năstase
  8. Adrian Sârbu
  9. Razvan Teodorescu
  10. Doru Viorel Ursu
  11. Bogdan Niculescu Duvăz
  12. Cazimir Ionescu
  13. Mihai Chitac
  14. Nicolae Cămărăşescu
  15. Pavel Abraham
  16. Alexandru Tuculeanu
  17. Kuki Borislavshi (cumnatul lui Petre Roman)
  "Acţiunile autorizate de preşedintele Ion Iliescu şi guvernul său, din ultimele câteva zile, au lovit în inima democraţiei române". Aşa începea declaraţia Departamentului de Stat al SUA, în care se afirma că "muncitorii chemaţi personal de preşedintele Iliescu ameninţă să readucă regimul autoritar în România". Ambasadorul american la Bucureşti, Allan Green, a refuzat să participe la festivitatea de investire a preşedintelui nou ales, Ion Iliescu.
  SUA au suspendat ajutorul alimentar în valoare de 80 de milioane de dolari, acordat în februarie 1990, precum şi ajutorul medical de urgenţă, în valoare de un milion de dolari. Statele Unite au hotărât că, pentru moment, să nu acţioneze în direcţia reacordării Clauzei naţiunii celei mai favorizate. Clauza a fost redobândită de-abia în 1993.
  Miniştrii de externe din Comunitatea Economică Europeana au decis, la Luxemburg, suspendarea aplicării acordului comercial cu România. Ministrul francez de externe, Roland Dumas, a afirmat că ţara sa va aplica principiile înscrise în statutul BERD potrivit cărora orice ţară care violează regulile statului de drept şi ale democraţiei nu este eligibilă pentru sprijinul acestei bănci.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by