Subiectele pe care le au de rezolvat elevii claselor a II-a si a VI-a din scolile Waldorf la evaluarile nationale de la finalul claselor sunt diferite de cele publicate de Ministerul Educatiei. Motivul il reprezinta programa diferita pe care o parcurg elevii din scolile Waldorf, programa aprobata de Minister, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei. Acestia au precizat insa ca Ministerul "nu detine" subiectele care le sunt administrate elevilor din aceste scoli, subiectele fiind "in posesia Federatiei Waldorf". Subiectele pentru aceste scoli au fost concepute de profesorii din cadrul Federatiei si vor fi publicate pe site-ul federatiei maine, dupa ultimul test pe care il sustin elevii de clasa a VI-a.

Elevii de clasele a II-a si a VI-a din scolile Waldorf din Romania au de rezolvat subiecte diferite de cele publicate de Ministerul Educatiei Nationale, la Evaluarile Nationale de la finalul claselor. In ceea ce priveste evaluarea de la finalul clasei a IV-a, subiectele sunt aceleasi la nivel national pentru ca "este final de ciclu si achizitiile fundamentale trebuie sa fie aceleasi, indiferent de ritm", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei.

Diferentierea subiectelor a fost aprobata de Ministerul Educatiei si anuntata inspectoratelor scolare printr-o nota din 2 iunie 2014, exact in ziua in care a inceput evaluarea la clasa a II-a. In nota pusa la dispozitia HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei, autoritatile informeaza inspectoratele scolare judetene ca "in cazul Evaluarilor Nationale de la finalul claselor a II-a si a VI-a, pentru unitatile de invatamant care urmeaza cursurile conform programelor probate pentru alternativa Waldorf, instrumentele de evaluare (teste, caiete ale cadrului didactic, fise de evaluare) care vor fi administrate elevilor sunt cele elaborate in cadrul retelei Waldorf".

Descarca de aici nota Ministerului Educatiei

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a comunicat ca nu detine subiectele care le sunt administrate elevilor din scolile Waldorf. "Acestea sunt in posesia Federatiei Waldorf (www.waldorf.ro), la nivelul careia au fost concepute si realizate, respectand modelul si standardele nationale in materie. Toate scolile din reteaua Waldorf implicate in EN II si VI au primit aceleasi seturi de teste (diferentiate evident doar de nivelul de studiu), decizia de a aplica modele unitare apartinand diriguitorilor federatiei, la fel ca si aceea de a le publica pe site-ul propriu", sustine Ministerul.

Ministerul Educatiei a precizat de asemenea ca profesorii din cadrul sistemului Waldorf care au realizat subiectele pentru elevii acestei scoli au aceeasi pregatire ca personalul de la Centrul National de Evaluare si Examinare, care a realizat subiectele la nivel national.

Anca Buiuc, secretara Federatiei Waldorf, a declarat pentru HotNews.ro ca federatia a cerut diferentierea subiectelor in baza articolului 9 din Metodologia de organizare si desfasurare a evaluarilor nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a in anul scolar 2013-2014, care spune ca testele trebuie sa fie realizate in concordanta cu programele scolare.

Aceasta a sustinut ca subiectele realizate de Federatia Waldorf au fost verificate si aprobate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare. "In toata reteaua Waldorf au fost aceleasi subiecte", diferite de cele de la nivel national pentru ca "avem programe diferite si se echivaleaza achizitiile la final de ciclu. E posibil ca la clasa a VI-a la fizica, de exemplu, sa nu fie parcurse niste notiuni care sunt facute deja in sistem national, la fel cum alte notiuni invatate in clasa a VII-a in sistemul clasic sa fie facute mai devreme la Waldorf", a explicat Anca Buiuc.

Secretara Federatiei Waldorf a afirmat ca subiectele au fost concepute de profesori "cu experienta de minimum 10 ani in Waldorf", "in concordanta cu programele scolare Waldorf, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale". Aceasta a precizat ca subiectele de la evaluarea nationala de clasa a VIII-a sau de la Bacalaureat nu au fost niciodata si nu sunt diferite de cele de la nivel national.

Potrivit Ancai Buiuc, subiectele sunt publicate in fiecare scoala Waldorf si vor fi facute publice si pe site-ul federatiei, vineri la ora 15:00.

Citeste si: