Liviu Nicolescu, membru al Comitetului Director al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) si director al Directiei Studiouri Centrale, a fost gasit incompatibil de ANI, pentru ca a detinut simultan si functia de director al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.

Potrivit Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Liviu Nicolescu este in incompatibilitate pentru ca, incepand din 1 februarie 2013, ocupa simultan functia de membru al Comitetului Director al Societatii Romane de Televiziune si de coordonator cu atributii de director al Directiei Studiouri Centrale in cadrul Societatii Romane de Televiziune, dar si pe cea de director general in cadrul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), informeaza Mediafax.

"Nicolescu Liviu detine, incepand cu data de 01 februarie 2013, functia de membru al Comitetului Director al Societatii Romane de Televiziune si functia de coordonator cu atributii de director al Directiei Studiouri Centrale in cadrul Societatii Romane de Televiziune. Incepand cu data de 10 august 2012, detine functia de Director general al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - institutie publica aflata in coordonarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale", arata miercuri ANI, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, din functia detinuta la CERT-RO, Nicolescu a obtinut venituri nete de peste 13.300 de lei, in perioada 10 august - 31 decembrie 2012, si peste 36.000 de lei, in 2013.

Potrivit Legii 161/2003, persoanelor care exercita demnitati publice si functii publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor aflate exclusiv sub control parlamentar, cum sunt cele de membri ai comitetelor directoare ale Societatii Romane de Televiziune, li se aplica regimul incompatibilitatilor prevazut pentru ministri si, respectiv, secretari de stat.

Astfel, potrivit ANI, Liviu Nicolescu nu a respectat dispozitiile legale potrivit carora "functia de membru al Guvernului este incompatibila cu (...) functia de (...) director general (...) la institutiile publice". De asemenea, Nicolescu a incalcat legea si in ceea ce priveste articolul care prevede ca "persoanele care ocupa demnitatile publice si functiile publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor prevazute la alin. (1), daca se afla intr-un caz de incompatibilitate, vor informa, in termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului".

Inspectorii ANI au mai stabilit ca Liviu Nicolescu nu a respectat nici articolul conform caruia "in termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (4), persoanele care exercita demnitatile publice si functiile publice prevazute la alin. (1) vor opta intre aceste functii si cele care sunt incompatibile cu acestea, demisionand din functia care a generat cazul de incompatibilitate".

In cursul zilei de marti, ANI a transmis doua comunicate de presa prin care informa ca Valentin Nicolau, fost membru al Consiliul de Administratie al SRTv, si Maria Pintilie, membru in Comitetul Director al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), au fost gasiti incompatibili.

In cazul lui Valentin Nicolau, ANI a stabilit ca a fost in incompatibilitate in perioada 26 iunie 2012 - 12 decembrie 2013, intrucat, simultan cu functia de membru in Consiliul de Administratie al SRTv, a detinut si functiile de administrator si director in cadrul societatii Nemira Publishing House SRL.

Maria Pintilie a fost gasita in incompatibilitate de ANI, intrucat este si administrator al unei societati, dar si cu fals in declaratii, deoarece nu a mentionat aceasta din urma calitate in declaratiile de interese. In ce priveste incompatibilitate, ANI a precizat ca Maria Pintilie a ocupat simultan, incepand din 1 martie 2012, functia de membru al Comitetului Director si pe cea de administrator al SC Incon Expert SRL.