Ion Iliescu a spus luni ca a vazut cu ocazia vizitei sale in SUA din 2003 cum pe peretii Casei Albe era afisata o fotografie cu curcubeul care a aparut in Bucuresti in timpul discursului tinut de presedintele George W. Bush in noiembrie 2002. Ion Iliescu a mai spus, intr-un discurs la Cotroceni cu ocazia implinirii a zece ani de la intrarea Romaniei in NATO, ca organizatia nord-atlantica "ne ofera oprotunitati pe care sintem obligati sa le punem in valoare in efortul de modernizare a societatii romanesti".

Ion Iliescu a mai spus ca "revolutia din decembrie 1989 este momentul fondator care a deschis evolutia societatii romanesti, parte a unui proces mai amplu la scara zonala", si a subliniat faptul ca aderarea la NATO a fost un proiect comun al intregii clase politice, indiferent de orientarile ideologice.

Ion Iliescu a participat luni, alaturi de Traian Basescu (presedintele in exercitiu) si Emil Constantinescu (presedintele Romaniei intre 1996 - 2000) la o ceremonie care a marcat implinirea a zece ani de la aderarea Romaniei la NATO (2004).