Un numar de 57 de caini fara stapan au fost eutanasiati in municipiul Buzau, incepand de vineri, cand municipalitatea a avizat aceasta actiune, in timp ce alte 70 animale se afla in padocul Primariei si ar putea fi sacrificate in urmatoarele zile, potrivit Mediafax.

Potrivit medicului veterinar Danut Pale, responsabil cu problema cainilor fara stapan din municipiul Buzau, Primaria a avizat, incepand de vineri, eutanasierea maidanezilor. Astfel, medicii veterinari au preluat din padocul aflat in grija municipalitatii 57 de caini pe care i-au eutanasiat, operatiunea fiind declansata fara un avertisment prealabil.

Medicul veterinar a precizat ca alti 70 de caini maidanezi se afla in prezent in padocul respectiv si ar urma sa fie eutanasiati, daca in termen de 14 zile nu vor fi adoptati de iubitorii de animale.

"Potrivit ghidului medicilor veterinari si potrivit legii, cainii fara stapan nerevendicati in termen de 14 zile lucratoare sunt eutanasiati. Medicul veterinar al padocului este cel care da aceasta dispozitie. Pana la acest moment, de la padocul din Buzau au fost eutanasiati 57 de caini", a declarat medicul veterinar Danut Pale.

El a facut apel la iubitorii de animale sa adopte caini maidanezi, chiar si la distanta.

"Buzoienii iubitori de animale pot adopta caini si chiar facem un apel pe acesta cale ca iubitorii de animale care se ingrijesc de ei sa adopte caini. Este o procedura absolut gratuita, iar animalele ajung la stapani deparazitate, tratate, sterilizate. Noii proprietari au obligatia de a-i ingriji in spatiul de care dispun fara a-i lasa liberi pe domeniul public pentru ca in acest caz, daca ii descoperim ii ridicam iar proprietarul poate fi acuzat de abandon. Pedepsele sunt grave. De asemenea, cainii pot fi adoptati la distanta. Asta inseamna ca noul proprietar sa achite in avans, pentru o luna, la Primarie suma de 2,9 lei fara TVA pe zi, sa ne comunice aceasta dorinta, iar animalul sa fie tinut in padoc atat cat doreste noul proprietar", a spus Pale.

El a adaugat ca sase caini din padocul aflat in administrarea municipalitatii sunt adoptati la distanta.

Legea nr. 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie 2013, stabileste, printre altele, posibilitatea eutanasierii cainilor din adaposturile publice, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

"La expirarea acestui termen, cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati, in baza unei decizii emise de catre o persoana imputernicita in acest sens de catre primar, in termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se in vedere capacitatile de cazare si disponibilitatile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat", potrivit Legii nr. 258/2013.

Potrivit proiectului de norme, cainii sterilizati, ocrotiti si asumati de catre comunitatile de locatari, care nu circula liber in spatiile publice, nu vor fi capturati de serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

In ceea ce-i priveste pe cei prinsi si dusi in adaposturile publice, acestia pot fi revendicati, in cazul in care au fost pierduti de stapan, adoptati direct sau la distanta. Adoptia la distanta presupune mentinerea cainelui in adapost pe cheltuiala adoptatorului.

In cazul in care cainele adoptat va fi tinut in aer liber, adoptatorul trebuie sa faca dovada existentei unei suprafete de teren care sa permita amplasarea unor padocuri sau a unor custi. In cazul in care cainele adoptat va fi adapostit in locuinta adoptatorului, acesta trebuie sa faca dovada existentei unei suprafete locative de minimum 2,5 metri patrati pentru fiecare caine adoptat. Aceste conditii nu trebuie indeplinite si de asociatiile de protectie a animalelor care detin adaposturi.