Aplicarea unei taxe de acces in spitalul judetean din Satu Mare reprezinta discriminare indirecta pe criteriul social, a decis astazi Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Colegiul a amendat Consiliul judetean Satu Mare cu 1.000 lei. Decizia vine dupa ce in vara Spitalul Judetean Satu Mare a introdus o taxa in valoare de 2 lei la intrarea in spital, numita de presa locala "taxa pe botosei".

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis in sedinta de astazi, 4 decembrie, ca "aplicarea unei taxe de acces in spitalul judetean din Satu Mare reprezinta discriminare indirecta pe criteriul social potrivit potrivit art. 2 alin. (3), art. 10, lit. h) din O.G. 137/2000, modificata si republicata". Consiliul judetean Satu Mare a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 1.000 lei.

Decizia a fost luata cu 7 voturi "pentru" si 1 vot "impotriva", cu opinie separata privind constatarea faptei, iar hotararea privind aplicarea amenzii a fost luata cu 6 voturi "pentru" si 2 voturi "impotriva", informeaza CNCD printr-un comunicat remis HotNews.ro.

Taxa a fost contestata la CNCD de Fundatia Freies Europa Weltanschauung, potrivit Satmareanul.net. Din data de 5 iunie, intrarea in Spitalul Judetean Satu Mare se poate face dupa plata a 2 lei - "taxa pe botosei", scrie publicatia citata. Pentru aceasta suma, persoanele care intra in spital primesc o pereche de botosei pe care trebuie sa ii poarte in interiorul cladirii.

Taxa a fost contestata si de deputatul UDMR Kereskenyi Gabor, noteaza Satmareanul.net, care precizeaza ca parlamentarul a depus o interpelare si la Ministerul Sanatatii, institutie care a cerut eliminarea taxei.