Cinci fosti si actuali angajati ai Primariei Timisoara sunt audiati la parchet, ei fiind invinuiti ca au restituit ilegal unui clan de tigani o parte a unui imobil. Printre ei se numara si Nicusor Miut, fost sef al Directiei de Patrimoniu din primarie, informeaza site-ul deBanat.ro.

Inceperea urmarii penale in cazul celor cinci actuali si fosti angajati ai Primariei Timisoara a fost dispusa in luna octombrie. De acest caz s-au ocupat politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel. Cei cinci sunt acuzati de abuz in serviciu in forma calificata.

"In fapt, in cursul anului 2004, suspectii, in calitate de membri ai comisiei de restituire a unui imobil din Timisoara, ar fi restituit si corpul B al cladirii respective, desi acesta nu fusese dobandit de proprietar printr-o decize a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care viza doar corpul A. La aceasta ora, in vederea probarii activitatii infractionale, suspectii sunt audiati la sediul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara", se arata intr-un comunicat al Inspectoratului de Politie Judetean.

Totodata politistii vor aplica sechestru asigurator asupra unor mai multe bunuri mobile si imobile ale suspectilor. Cu toate ca politistii nu au dat nume, printre cei cercetati este Nicusor Miut, fost director al Directiei de Patrimoniu din primarie, dar si doua actuale angajate: Monica Rudneanu si Ioana Ciucur, precizeaza deBanat.ro. Pe averea acestora a fost pus sechestru.

Potrivit Mediafax, este vorba despre o cladire de pe Bulevardul Mihai Viteazu, nr. 17, din Timisoara, care a ajuns in proprietatea clanului de romi Carpaci.

Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca, initial, cladirea a fost proprietate privata. Statul roman a intrat in posesia imobilului in anul 1960, in urma unui proces cu proprietarul cladirii, care avea datorii foarte mari la Fisc. Dupa anul 1989, Claudiu Carpaci, un membru al familiei de romi Carpaci, a obtinut corpul A de cladire printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Familia Carpaci, care recent a preluat un imobil al Spitalului de Copii din Timisoara, este una dintre cele mai bogate familii de romi din oras, avand 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, potrivit unui document al Directiei Judetene de Finante Timis, obtinut de Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, in oras au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite inainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii.

Cateva sute dintre aceste cladiri, aflate in zona centrala, au fost cumparate de romi. Initial, familiile de romi au cumparat un singur apartament, iar apoi, prin amenintari sau sicane, au determinat familiile ramase in cladire sa vanda sub pretul pietei.

Conform presei locale, "romii de catifea" sau "mafia imobiliara tiganeasca" au pornit, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, o adevarata "vanatoare de imobile istorice". Presa a relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, ii obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil, scria presa timisoreana.

Presa locala a relatat deseori despre Ionelas Carpaci si Visinel Stancu ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au imbogatit in timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Ghorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, in urma unor retrocedari.

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu declara agentiei Mediafax ca de-a lungul anilor a facut anchete interne in Primarie, avand plangeri ca unii functionari i-au ajutat pe romi sa intre in proprietatea unor imobile istorice, dar ca nu a obtinut niciodata suficiente dovezi pentru a-i sanctiona.

Ciuhandu acuza ca "foarte multe falsuri" in acte au fost facute de functionarii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu complicitatea unor notari sau avocati care au lucrat "mana in mana".