Saisprezece persoane care faceau parte dintr-o grupare acuzata de evaziune fiscala prin achizitii intracomunitare de legume si fructe au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, prejudiciul cauzat bugetului depasind cinci milioane de euro, anunta Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Oradea au finalizat ancheta si au dispus trimiterea in judecata a 16 persoane, din care cinci in stare de arest preventiv, intr-un dosar care priveste o frauda intracomunitara cu fructe, care a provocat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de Presa al DIICOT, gruparea a fost coordonata de trei persoane, asociate intr-o societate care, in perioada iunie 2010 - mai 2011, a facut tranzactii cu fructe achizitionate de la firme din Ungaria si Italia, prin intermediul unor "firme fantoma".

"Liderii grupului infractional au infiintat un numar de patru societati comerciale interpuse, tip fantoma, prin intermediul carora au realizat un circuit de documente financiar-contabile tip suveica, pe o perioada de circa doua luni pentru fiecare, acestea fiind intermediare in raporturile comerciale intracomunitare cu fructe dintre societatea din Bihor si cele din Ungaria si Italia", se arata in comunicat.

Potrivit unor surse judiciare, grupul a fost sprijinit si de persoane cu antecedente penale, iar in cele patru societati comerciale interpuse au fost numite ca administratori persoane cu situatie materiala precara, usor de manipulat, care au acceptat sa inregistreze in evidentele contabile documentele fictive care atestau ca au achizitionat fructele cumparate din Ungaria de catre firma din Bihor si ulterior vanzarea marfurilor, insa nu au mai achitat taxele si impozitele datorate la bugetul de stat.

In realitate, insa, fructele au fost comercializate, "la negru", pe teritoriul Romaniei.

Ulterior, firma din Bihor a folosit banii obtinuti din evaziunea fiscala pentru a finanta achizitii intracomunitare de fructe efectuate de societatile comerciale interpuse.

"In total, membrii gruparii au dobandit foloase necuvenite in valoare de peste un milion de euro", se precizeaza in comunicat.

Potrivit surselor judiciare, principalii beneficiari ai afacerii au fost doi oradeni, sotii Loredana si Adrian Zamar, cel din urma fiul unui fost politist al Serviciului de Investigare a Fraudelor. "Acestia alimentau conturile societatilor fantoma", au explicat sursele citate.

Pentru a recupera paguba, anchetatorii au inaintat catre 20 de institutii bancare din Oradea ordonante de aplicare a masurii popririi asupra oricarui cont deschis de catre suspecti. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile detinute de suspecti.