Ministrul de externe, Titus Corlatean, cere Frantei sa transmita "prin canale oficiale", nu prin presa daca mai exista sau nu reciprocitate in parteneriatul strategic dintre cele doua state. "Pozitia Romaniei nu s-a schimbat, nu exista nicio legatura intre aderarea la Schengen si problema romilor. Am transmis colegilor francezi faptul ca ceea ce am stabilit prin canale diplomatice ramane valabil. Un astfel de parteneriat strategic se sustine pe reciprocitate. Daca nu exista reciprocitate, e bine sa primim pe canale oficiale si nu prin presa aceasta concluzie, a spus Corltean la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului. La randul sau, Ponta a afirmat ca daca "au probleme in politica lor interna, sa si le rezolve, dar nu pe spinarea noastra". Declaratiile au fost facute in contextul in care Franta se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Ne-am facut toate lectiile. Cu romii, avem o obligatie cu integrarea romilor care n-are legatura cu Schengen. Sunt hotarat in perioada urmatoare sa luam niste masuri drastice. Nu pentru romi, pentru toti romanii care comit infractiuni. Pedepsirea celor care ne fac de ras si ii fac de ras pe toti romanii care lucreaza in strainatate vreau sa o facem", a mai spus Ponta. Acesta a adaugat ca Romania si-a facut treaba si pe MCV, insa aceasta va fi, probabil, amanat tocmai pentru ca este pozitiv. "Probabil ca raportul MCV, pentru ca nu e rau, pentru ca-i bun, se va amana. N-o sa fie in decembrie", a spus Ponta.

Ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, spune ca Romania si Bulgaria nu vor fi probabil primite in Schengen, din cauza raportului MCV, care va fi negativ. Intrebat, la RFI, de ce acum doua luni, la Bucuresti, premierul Ayrault declarase ca Romania e gata sa intre in Schengen cu frontierele aeriene, iar acum Franta se opune deschiderii spatiului Schengen, ministrul a raspuns: "Asteptam un raport de la comisia europeana, asa numitul mecanism de verificare ca sa stim care sunt eforturile facute de cele doua tari pentru securizarea frontierelor. Speram ca va fi un raport pozitiv, dar se pare ca nu va fi un raport pozitiv. Nu Franta va fi impotriva aderarii, pentru ca aderarea la spatiul Schengen trebuie aprobata in unanimitate de cele 28 de tari. Azi credem ca cele doua tari mai trebuie sa faca eforturi".