Examenul de bacalaureat din Capitala va fi organizat, in sesiunea august - septembrie, doar in colegiile nationale si "in unitatile de invatamant mai serioase", pentru a evita orice suspiciune de frauda, a declarat joi inspectorul general scolar, Constantin Traistaru, pentru Mediafax.

Inspectorul general scolar al Capitalei a precizat ca printre colegiile in care va fi sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea a doua sunt Sfantul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale.

Traistaru a mai spus ca si pentru sesiunea de anul viitor va lua in calcul organizarea bacalaureatului in centre asupra carora nu a existat suspiciunea de frauda.

Inspectorul general scolar a adaugat ca pentru sesiunea a doua a examenului de bacalaureat au fost inscrisi 8.675 de candidati, dar se asteapta si finalizarea examenelor de corigenta, fiind posibil ca numarul celor inscrisi sa creasca.

Amintim ca Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.

Calendar Bacalaureat 2013 - sesiunea de toamna

15-19 iulie 2013Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

19-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

20-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

22-23 august 2013Evaluarea competentelor digitale - proba D

26 august 2013Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

27 august 2013Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

28 august 2013Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

30 august 2013 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

2 septembrie 2013Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

3-4 septembrie 2013 Rezolvarea contestatiilor

5 septembrie 2013Afisarea rezultatelor finale

Ministerul Educatiei precizeaza, ca si la prima sesiune a Bacalaureatului 2013, ca la solicitarea comisiilor de bacalaureat judetene sau din proprie initiativa, Comisia Nationala de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de sustinere a probelor de evaluare a competentelor digitale sau lingvistice.

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 s-a terminat vineri, 12 iulie, cand au fost afisate rezultatele finale obtinute de candidati dupa solutionarea contestatiilor. Promovabilitatea finala la BAC 2013 - sesiunea iunie-iulie - a fost de 56,4%, cu 12 puncte procentuale mai mare decat anul trecut.

Anul trecut si acum doi ani, 67 de elevi au terminat Bacalaureatul cu nota 10 pe linie. Spre comparatie, la BAC 2013 au reusit aceasta performanta 126 de absolventi de liceu. Lista elevilor de nota 10 la BAC 2013

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Noutatile Bacalaureatului 2013

Marea noutate pe care a adus-o bacalaureatul de anul acesta, modificare ce se va aplica si la sesiunea de toamna a BAC-ului 2013, este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - au avut subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie. Si la examenul scris de Limba Romana au avut subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala au avut de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facuta de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Candidatii care sustin Bacalaureatul pentru a treia oara platesc 230 de lei

Absolventii de liceu care au picat de doua ori Bacalaureatul vor plati anul acesta pentru sustinerea examenelor de Bacalaureat suma de 230 de lei. In cazul elevilor care au picat de doua ori Bacalaureatul, dar care solicita recunoasterea unor probe promovate in sesiunile anterioare, "stabilirea sumei de plata pentru examenul de bacalaureat se face diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le sustine candidatul", informeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat prevede: "Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe". Tot metodologia statueaza ca taxele de examen se stabilesc anual, pana la data de 1 martie, de catre Ministerul Educatiei. Detalii aici

Liceele cu promovabilitate zero scapa de orice sanctiune

Liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu vor mai fi sanctionate, anul acesta. Ecaterina Andronescu a semnat la finalul anului trecut un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa". In metodologia promovata de ministrul Ecaterina Andronescu aceasta prevedere este eliminata integral. Detalii pe aceasta tema aici

Bacalaureatul 2013 a fost dominat de scandalul de coruptie de la Liceul Bolintineanu din Capitala

Sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2013 a fost dominata de scandalul de coruptie de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti. Fosta directoare a liceului, Costica Varzaru, a fost arestata preventiv in urma cu o saptamana pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Potrivit referatului intocmit de procurori in cazul fostei directoare, banii stransi de diriginti de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Varzaru, care urma sa ii dea supraveghetorilor direct sau disimulat in pachete de tigari, ziare sau reviste asezate pe catedre in timpul examenului.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si "cheltuieli" pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale.

Vineri, 5 iulie, dupa ultimul examen al bac-ului, 100 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti urma sa fie audiati la sediul Politiei Capitalei. Procurorul de caz a renuntat insa la intentia de a-i audia vineri pe elevi, la o jumatate de ora dupa ce premierul Victor Ponta s-a declarat public nemultumit de modul in care se deruleaza ancheta, afirmand, in fata presei: "Ce e asta, luam copii cu autobuze, suntem iarasi pe vremea lui Morar, pe vremea comunistilor"?

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2013

Si in sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2013, candidatii vor fi supravegheati in cadrul examenului cu camere video. Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati.

Candidatii intra in salile de examen in intervalul 7:30 - 8:30, iar la intrare un profesor si un membru al personalului de paza ii cere fiecarui absolvent actul de identitate si verifica daca fotografiile corespund. Acestia nu au voie sa stationeze pe holuri mai mult de 5 - 7 minute, iar cei care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Absolventii de liceu care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari, precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare vor primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele, prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Cadrele didactice care sunt numite in comisiile de bacalaureat nu pot avea sotul/sotia, o ruda sau un afin, de pana la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidatii care participa la examenul de bacalaureat in respectiva sesiune de examen. Presedintele comisiei de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale este directorul sau directorul adjunct al liceului respectiv.

Examenele scrise dureaza 3 ore, iar subiectele de la examenele orale vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.

Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:

a) proba scrisa;

b) proba orala;

c) proba de intelegere a unui text audiat;

Absolventilor le este interzisa intrarea in sala de examen cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. "Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu", se arata in metodologie.

La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.

Citeste si: