Aviatorii militari romani sarbatoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene. Cu acest prilej, sunt organizate Zilele portilor deschise si show-uri aeriene in garnizoane unde au sedii flotile aeriene, scrie Agerpres.

La Bucuresti, sambata, de la ora 11.00, la Monumentul Eroilor Aerului vor fi depuse coroane de flori in memoria tuturor eroilor aviatori militari si civili. La ceremonie vor participa primul-ministru Victor Ponta, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila.

In intervalul orar 12.00-14.00, la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni "Gheorghe Banciulescu" este organizata Ziua portilor deschise.

Vizitatorii vor putea asista la evolutia elicopterelor IAR-330 si aeronavelor IAR-99 Soim si C-27J Spartan si vor putea vedea expozitia statica ce va include elicoptere in varianta Medevac si Cargo, tehnica de artilerie si rachete, radiolocatie, precum si oferta educationala pentru construirea unei cariere in Fortele Aeriene.

De asemenea, organizatorii vor oferi vizitatorilor posibilitatea participarii la o tombola avand ca premii zboruri de agrement cu aeronava C-27J Spartan.

La Campia Turzii, duminica, intre orele 11.00 si 14.00, este organizata Ziua portilor deschise la Flotila 71 Aeriana "General Emanoil Ionescu".

Pe langa tehnica de aviatie, artilerie si radiolocatie prezentata in cadrul expozitiei statice, vizitatorii vor asista la evolutia unor aeronave apartinand aviatiei civile si lansare de parasutisti, precum si la prezentarea in zbor a unui exercitiu aerian tactic cu aeronave MiG-21 LanceR si IAR-330, executat in comun cu militari si tehnica apartinand Statului Major al Fortelor Terestre.

Demonstratia aeriana va include si evolutia aeronavelor C-27J Spartan si IAR-99 Soim.

Pe Aerodromul Giarmata din Timisoara, sambata, incepand cu ora 10,00, se va desfasura Ziua portilor deschise.

Vizitatorii vor putea sa viziteze facilitatile aerodromului, sa participe la ceremonia militara si sa vada aeronave din dotarea Fortelor Aeriene prezentate in expozitia statica. Elicoptere IAR-330 Puma vor survola aerodromul.