Consiliul din Westminster cere Guvernului Romaniei sa trimita un grup de agenti de politie pentru a-i ajuta sa rezolve problemele provocate de tiganii nomazi, veniti din Romania, care si-au stabilit tabara, abuziv, in jurul monumentului Marble Arch din Londra sau care dorm pe strazile metropolei, scrie publicatia britanica The Evening Standard.

Autoritatile britanice eu propus ca partea romana sa trimita acelasi grup de agenti de politie care a fost trimis la Londra in timpul Jocurilor Olimpice din 2012.

Potrivit cotidianului britanic, nomazii care s-au stabilit in jurul Marble Arch sunt acuzati de comportamente anti-sociale si ca se ocupa cu furturi din buzunare, fraude la bancomate si alte infractiuni, precum inselaciunea cu inelul "de aur" gasit pe strada pe care se arata dispusi sa il vanda cu 20 de lire trecatorilor creduli.

Consilierul metropolitan Nickie Allen, membru al cabinetului pentru protectia comunitatii, i-a scris ambasadorul roman in Marea Britanie pentru a solicita trimiterea echipei de agenti de politie, arata The Evening Standard.

"Noi si politia locala reorientam zilnic resurse pentru a ne ocupa de acest lucru. Sunt ingrijorata ca situatia se va inrautati odata cu cresterea temperaturilor", a declarat Nickie Allen.

Consilierul a precizat ca spera ca guvernul roman sa contribuie la sustinerea financiara a unui grup de circa 10 politisti adaugand ca, "pana cand nu impiedicam acesti oameni sa vina in tara, nu vom scapa de aceasta problema. E precum in cazul musuroaielor facute de cartita, le indepartezi intr-un loc, apar in altul".

Allen a anuntat ca intentioneaza sa intervina pe langa Ministerul de Interne britanic pentru a preveni ca imigrantii acuzati de comportamente anti-sociale sa reintre in Marea Britanie.

Politistii britanici arata ca actioneaza impotriva taberelor ilegale insa puterile lor sunt limitate. Rezidentii sustin ca nomazii care dorm pe strazile din West End transforma zona intr-un "canal deschis" iar proprietarii afacerilor din zona povestesc ca sunt nevoiti sa spele zilnic trotuarele cu inalbitori si detergenti pentru a le curata.

The Evening Standard precizeaza ca si Franta dezbate noi masuri pentru a indeparta miile de nomazi de pe teritoriul tarii, ceea ce, arata cotidianul britanic, ar putea insemna ca acestia sa se mute in Marea Britanie.

Westminster estimeaza ca in fiecare an cheltuie 500.000 de lire pentru a se ocupa de aceasta problema si spune ca 200 dintre cele 292 de persoane arestate in zona pentru cersit erau romani.