Inspectoarea Iuliana Costeniuc de la Inspectoratul Scolar al sectorului 5 a fost eliberata din functie de ministrul Educatiei Remus Pricopie, transmite TVR.ro. Numele inspectoarei apare in referatul procurorilor privind tentativa de frauda la examenul de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca Iuliana Costeniuc conducea Inspectoratul Scolar al Sectorului 5.

Convorbirile inspectoarei cu fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, arestata preventiv marti in scandalul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au aparut in interceptarile din dosar si in refereratele procurorilor.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca Iuliana Costeniuc a fost demisa.

"Hotararea privind demiterea inspectoarei Iuliana Costeniuc vine ca urmare a suspiciunilor privind implicarea acesteia in cazul de la Liceul 'Dimitrie Bolintineanu', anchetat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Iuliana Costeniuc a ocupat functia de inspector pentru implementarea descentralizarii institutionale", a precizat ISMB, potrivit Mediafax.

Iuliana Costeniuc este inspector scolar pentru implementarea descentralizarii institutionale, la Inspectoratul Scolar al sectorului 5 din Capitala.

Din raportul de activitate pe 2010-2011 al liceului "Bolintineanu" reiese ca Iuliana Costeniuc a fost profesoara de chimie in cadrul institutiei de invatamant amintite.

Iuliana Costeniuc, profesor de chimie, cu grad I, este specializata in management educational, fiind trecuta in Registrul National al Expertilor in Management Educational.

Romania TV relateaza ca procurorii au la dosar inregistrari care arata ca directoara liceului "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, i-ar fi cerut inspectoarei scolare sa-i comunice cine vor fi profesorii care vor face parte din comisia de supraveghere de la BAC.

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

  • Fragmente din referatul procurorilor si din interceptari

Parchetul Tribunalului Bucuresti arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu, informeaza Mediafax.

Potrivit procurorilor, Costica Varzaru a intervenit sa fie desemnati anumiti supraveghetori "permisivi" la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum si ca in comisie sa fie anumite persoane care ar putea fi influentate "in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului".

In referatul procurorilor se arata ca, in 25 iunie, Costica Varzaru a avut cu Iuliana Costeniuc, inspector scolar la Inspectoratul Scolar al Sectorului 5, o discutie telefonica in care i-a cerut sa mearga la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) pentru "a alege Bolintineanu".

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca Iuliana Costeniuc este sefa Inspectoratului Scolar al Sectorului 5.

In aceeasi zi, Costeniuc i-ar fi comunicat telefonic lui Varzaru ca a vorbit, dar i s-a comunicat ca nu poate participa intrucat a fost profesoara la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si mai ales pentru ca a avut clasa a XII-a.

"In aceste imprejurari, cele doua discuta cu privire la ce profesor ar putea sa participe la examenul de bacalaureat ce se sustinea la acest examen, stabilind

ca nu este recomandabil sa participe Oprea, ci Curcan. In acest scop, Costeniuc Iuliana urma sa transmita persoanei ce avea in atributii repartizarea profesorilor cererea directoarei Varzaru Costica cu privire la participarea la examenul de bacalaureat ce se sustinea in liceu a lui Curcan: "Ii spus ca ai vorbit cu mine si ca il vreau pe domnul Curcan, da?", noteaza procurorii in referat.

Totodata, Varzaru i-ar fi cere lui Costeniuc sa ii spuna numele vicepresedintilor si membrilor inscrisi pentru comisia de examen de la Liceul "Bolintineanu". Ulterior, Costeniuc i-a spus lui Varzaru ca "s-a rezolvat" si i-a comunicat faptul ca "s-a discutat la inspectorat ca este mai bine ca Curcan sa fie monitor in comisia pentru examenul de bacalaureat, in loc de presedintele acesteia", potrivit procurorilor.

In 30 iunie, Costica Varzaru a discutat din nou cu Costeniuc, pentru a se asigura ca se vor indeplini promisiunile pentru care a pretins si primit bani.

Procurorii mai arata ca Varzaru stia cine este presedintele comisiei de examen, discutand in 26 iunie cu Costeniuc despre acesta.

Fragment din interceptarile discutiilor, prezentate de procurori in referatul cu propunerea de arestare a lui Varzaru.

"Iuliana Costeniuc: Am vorbit, s-a aranjat.

Costica Varzaru:Da.

Iuliana Costeniuc:Si primul si membru si la mine, langa mine si am aflat si ca e langa mine, pe ala mare, presu de la mine. E Craiova

Costica Varzaru:Daca ma intrebai iti spuneam eu.

Iuliana Costeniuc:Nu am stiut.

Costica Varzaru: Pai, eu am crezut ca ti-am spus.

Iuliana Costeniuc:Nu, nu mi-ati zis de ala, mi-ati zis doar de ea, de Grati.

Costica Varzaru: Da.

Iuliana Costeniuc:Si zice, cine e, ca va dau aici pe cine a zis. Pai, nu stiu. A! Stati ca aveti. Ce bine zic. Nu stiam. Si a zis ca da, se rezolva toate.

Costica Varzaru:Da.

Iuliana Costeniuc: I-am cerut si lui un membru, i-am zis, ok, a zis ca e ok.

Costica Varzaru: Bine.

Iuliana Costeniuc: Ca sa stii si tu.

Costica Varzaru: Nu uita de bartie, da?

Iuliana Costeniuc: ... decizie si acum o iau.

Costica Varzaru: Si sa-i trimitem, ii mai dau certificat medical?

Iuliana Costeniuc:Pai da, trebuie copie dupa certificat.

Costica Varzaru:Si Bogdan. Sa stie neaparat Bogdan, da?

Iuliana Costeniuc: M-am dus la Mihaela Carstea si acum ma duc si la Bogdan si ii spun.

Costica Varzaru: Bun. Bine"

In Comisia de bacalaureat din Centrul de examen de la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, presedinta a fost Gazziela Sevastita Niculescu, aceasta fiind schimbata luni de ISMB.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au stabilit ca directoarea Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru, a intervenit sa fie desemnati anumiti supraveghetori "permisivi" la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum si ca in comisie sa fie anumite persoane care ar putea fi influentate "in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind directoarea liceului, Costica Varzaru, demisa luni din functie de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun inceperea urmaririi penale in cazul Costicai Varzaru, pentru trafic de influenta.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care le vor

analiza in cadrul anchetei. De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri.

Luni, la cateva ore dupa sustinerea probei la limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.