"Diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate in derulare, fara o evaluare prealabila, duce la dezorganizarea activitatilor planificate si asumate, si la descurajarea performantei in cercetare", a anuntat Universitatea din Bucuresti printr-un comunicat remis HotNews.ro. Sub titlul "Pozitia Universitatii din Bucuresti fata de reducerea de catre MEN a fondurilor alocate unor proiecte de cercetare", universitatea precizeaza ca "procesul de evaluare a proiectelor de cercetare a inregistrat progrese calitative in ultimii ani (2011-2012) si dorim ca aceste progrese sa fie consolidate in continuare".

Universitatea din Bucuresti avertizeaza ca "modificarea termenelor de contractare pentru proiectele depuse si evaluate in competitia din 2012 si reducerea finantarii alocate initial pentru aceste proiecte contribuie, de asemenea, la scaderea credibilitatii sistemului de finantare a cercetarii in Romania". Un alt punct important este "utilizarea in continuare a evaluatorilor straini, atat pentru obiectivitatea evaluarii, cat si pentru internationalizarea cercetarii romanesti", informeaza universitatea.

"Redistribuirea fondurilor intre diversele categorii de cercetare (in principal intre cercetarea fundamentala si cea aplicata) s-a facut fara o evaluare prealabila, ignorand criteriile de performanta si rezultatele dovedite pana in prezent in fiecare domeniu. In aceste conditii, Universitatea din Bucuresti considera ca ii sunt periclitate misiunea asumata, de institutie de cercetare avansata si educatie, si perspectivele de dezvoltare ca unul dintre principalii actori in cercetarea romaneasca", anunta Universitatea din Bucuresti.

Comunicatul integral remis HotNews.ro de catre Universitatea din Bucuresti

"Pozitia Universitatii din Bucuresti fata de reducerea de catre MEN a fondurilor alocate unor proiecte de cercetare

In urma discutiilor purtate in Senatul Universitatii din Bucuresti si a informarii facute de catre domnul Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale si domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, care au avut amabilitatea de a raspunde invitatiei de a participa la intrunirea extraordinara a Senatului Universitatii din Bucuresti din data de 19.04.2013, Universitatea din Bucuresti exprima urmatoarele puncte de vedere.

Apreciem eforturile MEN de a pastra bugetul alocat cercetarii pentru anul 2013 la cote comparabile cu acelea ale bugetului pentru cercetare din anul 2012. Cu toate acestea, diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate in derulare, fara o evaluare prealabila, duce la dezorganizarea activitatilor planificate si asumate, si la descurajarea performantei in cercetare.

Modificarea termenelor de contractare pentru proiectele depuse si evaluate in competitia din 2012 si reducerea finantarii alocate initial pentru aceste proiecte contribuie, de asemenea, la scaderea credibilitatii sistemului de finantare a cercetarii in Romania.

Procesul de evaluare a proiectelor de cercetare a inregistrat progrese calitative in ultimii ani (2011-2012) si dorim ca aceste progrese sa fie consolidate in continuare. In acest sens, este esentiala alocarea unor fonduri judicioase pentru activitatile de evaluare. Consideram totodata ca este foarte importanta utilizarea in continuare a evaluatorilor straini, atat pentru obiectivitatea evaluarii, cat si pentru internationalizarea cercetarii romanesti.

Redistribuirea fondurilor intre diversele categorii de cercetare (in principal intre cercetarea fundamentala si cea aplicata) s-a facut fara o evaluare prealabila, ignorand criteriile de performanta si rezultatele dovedite pana in prezent in fiecare domeniu.

In aceste conditii, Universitatea din Bucuresti considera ca ii sunt periclitate misiunea asumata, de institutie de cercetare avansata si educatie, si perspectivele de dezvoltare ca unul dintre principalii actori in cercetarea romaneasca".

De unde a pornit scandalul sub-finantarii din cercetare

Pe 10 aprilie, Ministerul Cercetarii anunta lansarea unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent (Sursa). Anuntul a venit in contextul in care pana atunci nu fusesera anuntate si nici finantate proiectele de cercetare care au castigat competitiile din toamna anului trecut in cadrul programelor Resurse Umane si Idei, si pe fondul intarzierii finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei.

In acest context, membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) au demisionat in bloc din organismul care asista Ministerul Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania. Membrii CNCS au explicat in urma cu mai bine de o saptamana, pe 12 aprilie, ca "bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentala a suferit reduceri dramatice fata de anii precedenti", iar "toate aceste modificari au fost anuntate fara nici o consultare prealabila a CNCS. Mai mult, aceste schimbari semnificative vin in contradictie cu asigurarile primite din partea conducerii ANCS cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate in derulare".

Vezi aici pe larg cine sunt membrii demisionari ai CNCS si care sunt problemele din cercetare

In aceeasi zi cu demisia in bloc a membrilor CNCS, mai multi cercetatori de la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (INFLPR) s-au adunat in fata Ministerului Cercetarii pentru a protesta fata de taierea de catre Ministerul Educatiei a sumelor alocate proiectelor de cercetare. "Protestam fata de aceasta taiere din pix de catre ministrul Educatiei a proiectelor de cercetare - 40% la programul Parteneriate, 55% la programul Idei", a declarat pentru HotNews.ro George Epurescu, cercetator stiintific III la INFLPR Magurele, care a explicat care este mecanismul finantarii pe aceste proiecte.

In replica, Ministerul Educatiei a anuntat ca a depus toate eforturile pentru demararea finantarii cercetarii, in conformitate cu legea bugetului de stat pe 2013.

Care sunt efectele taierii de fonduri in cercetare

"Finantarea cercetarii se realizeaza prin competitii de proiecte". Taierea sau plata intarziata a sumelor alocate acestor proiecte face ca unii cercetatori sa se trezeasca "someri peste noapte" sau "bulverseaza intregul plan de implementare" a unui proiect, a declarat pentru HotNews.ro conducerea demisionara a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice. Numai pe programele Resurse Umane si Idei lansate anul trecut, aproximativ 1.500 de oameni de stiinta nu vor avea parte de resurse financiare, in urma deciziilor luate recent, au declarat pentru HotNews.ro Mihai Dima (presedintele demisionar al CNCS), Radu Marinescu si Alexander Baumgarten (vicepresedinti CNCS).

Citeste si: