"Finantarea cercetarii se realizeaza prin competitii de proiecte". Taierea sau plata intarziata a sumelor alocate acestor proiecte face ca unii cercetatori sa se trezeasca "someri peste noapte" sau "bulverseaza intregul plan de implementare" a unui proiect, a declarat pentru HotNews.ro conducerea demisionara a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice. Numai pe programele Resurse Umane si Idei lansate anul trecut, aproximativ 1.500 de oameni de stiinta nu vor avea parte de resurse financiare, in urma deciziilor luate recent, au declarat pentru HotNews.ro Mihai Dima (presedintele demisionar al CNCS), Radu Marinescu si Alexander Baumgarten (vicepresedinti CNCS).

Amintim ca vineri, 12 aprilie, membrii Consiliului au anuntat ca demisioneaza in bloc din cauza lipsei finantarii proiectelor de cercetare. In replica, Ministerul Educatiei a informat ca "a depus toate eforturile pentru demararea finantarii cercetarii - dezvoltarii - inovarii, in conformitate cu" legea bugetului de stat pe anul 2013. "Solicitarea Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) a fost aceea de a finanta cu prioritate Programul Idei, in detrimentul Programului Resurse Umane. Aceasta propunere nu a fost considerata oportuna", a continuat ministerul.

Vezi mai jos raspunsurile acordate HotNews.ro de catre conducerea demisionara a CNCS, respectiv de catre conf. dr. Mihai Dima (presedinte CNCS), prof.dr. Radu Marinescu si conf. univ. dr. Alexander Baumgarten (vicepresedinti CNCS).

Rep: Pentru a intelege foarte bine ce inseamna pentru un cercetator taierea sau micsorarea bugetelor alocate unor proiecte, ne puteti explica cum se realizeaza finantarea in cercetare?

Conducerea CNCS: Finantarea cercetarii se realizeaza prin competitii de proiecte. Pentru a accede la fondurile necesare implementarii unui proiect de cercetare, cercetatorul care va conduce proiectul (principal investigator) depune o aplicatie in care descrie ideea proiectului, planul de implementare, precum si resursele materiale, umane si de mobilitate de care are nevoie. Faptul ca un proiect este acceptat pentru finantare inseamna, pe langa valoarea ideii, si o recunoastere a fezabilitatii planului de implementare prezentat pentru intreaga perioada de derulare a proiectului (2-3 ani).

O micsorare a bugetului si/sau o modificare a duratei de derulare bulverseaza intregul plan de implementare. Ganditi-va doar la resursa umana: orice director de grant angajeaza cel putin un doctorand sau un post-doctorand in cadrul proiectului pe intreaga durata a acestuia. Dar, daca dupa un an finantarea se injumatateste, proiectul nu mai poate sustine salariul post-doctorandului, iar acesta este nevoit sa plece. Dincolo de situatia dramatica a post-doctorandului ramas peste noapte somer, proiectul este si el sever afectat, intrucat odata cu acesta nu pleaca doar un om, ci si toata experienta acestuia in cadrul proiectului; partial, este ca si cum proiectul ar fi derulat inapoi.

S-a tot vorbit despre faptul ca nu este vorba despre o re-esalonare a bugetului, ceea ce ar insemna ca banii taiati in 2013 ar urma sa devina disponibili in 2014 sau 2015. Aici trebuie subliniat un aspect important: implementarea unei idei de cercetare trebuie facuta la momentul la care aceasta este actuala. Pe plan international exista o batalie continua pentru a fi primul care publica o idee noua, o tehnica noua, un rezultat experimental inedit. Timpul este esential! Ceva ce publicat in 2013 poate fi revolutionar si poate ajunge intr-o revista de elita, trimis spre publicare un an sau doi mai tarziu, se poate dovedi a fi complet depasit, si deci ne-publicabil la varf... Asta dincolo de faptul ca "re-esalonarea" nu este o certitudine, ci doar o speranta (ca sa nu spunem o himera).

Rep: Care sunt sursele de venit ale unui cercetator?

Conducerea CNCS: Exista doua feluri de cercetatori. O categorie este reprezentata de cei care au un contract pe perioada nedeterminata cu o institutie academica, si pentru care banii din proiectele de cercetare sunt o sursa suplimentara (dar adesea importanta) de venit. Exista insa si o a doua categorie, semnificativa din punct de vedere numeric, a cercetatorilor (si institutiilor de cercetare) care se finanteaza exclusiv din proiecte de cercetare. Daca pentru prima categorie taierile proiecte de cercetare inseamna o puternica sursa de demotivare, pentru cei din a doua categorie o reducere substantiala a bugetului unui proiect poate insemna somajul, sau cel putin o reducere masiva a unicei surse de venit.

Rep: La competitia din 2012 din cadrul programelor Resurse Umane si Idei nici nu au fost anuntati castigatorii, nici nu au fost finantate proiectele castigoare. Cate proiecte ar fi putut castiga? Asta inseamna cate institute de cercetare sau universitati implicate in aceste proiecte care ar putea iesi castigatoare si cati cercetatori implicati? Ce sume de bani ar fi trebuit sa le fie alocate?

Conducerea CNCS: Desi nu a fost inca facuta publica lista proiectelor finantate pentru toate cele trei competitii (PCE, TE si PD) trebuie spus ca vor exista proiecte finantate. Din pacate insa, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca numai 15% dintre proiectele intrate in competitie sa fie finantate, ceea ce reprezinta o reducere cu mai mult de jumatate fata de anul trecut, si fata de listele aprobate de catre CNCS la inceputul lunii decembrie, cand rata de succes era de 35%.

La un total de peste 1600 de aplicatii depuse in cele 3 competitii (PCE, TE, PD), aceasta inseamna cca. 240-250 de proiecte finantate, fata de aproximativ 550-600 cate ar fi urmat sa fie finantate daca s-ar fi pastrat rata de succes de 35%. Daca estimam un numar mediu de 4-5 cercetatori implicati intr-un proiect, rezulta un numar de cel putin 1200 - 1500 cercetatori ce ar fi putut fi finantati si care nu vor avea parte de resurse financiare.

Rep: Printre problemele pe care le mentionati in comunicatul in care va anuntati demisia se numara "intarzierea deschiderii finantarii pe anul curent, pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei".

- este vorba despre proiecte multianuale care au primit anii trecuti aprobare de la MECTS la finantare, dar anul acesta inca nu au fost finantate?

- cati bani intra pe un astfel de proiect si cati cercetatori sunt implicati?

- cate proiecte sunt in derulare in prezent?

Conducerea CNCS: Da, este vorba despre proiectele incepute si lasate la jumatatea drumului. Ele au reusit sa opreasca pentru moment hemoragia de elita intelectuala care afecteaza Romania. Acum va pierde intreaga societate, prin plecarea celor pe care i-am repatriat cu mari eforturi. Suma unui asemenea proiect este variabila, in functia de suma cistigata (maxim 1,7 milioane RON pentru trei ani, ceea ce implica logistica, salarii, deplasari, regia institutiei). In prezent, exista un numar de aproximativ 600 de proiecte aflate in derulare.

Rep: O alta problema pe care ati mentionat-o este "reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate in derulare in competitiile PCE2011 si PCCE2012". Ce inseamna concret acest lucru? Cati cercetatori sunt afectati de aceasta reducere si de unde sunt ei (de la universitati sau institute nationale)? Cat inseamna 100%, cati bani trebuia sa primeasca un proiect, estimativ.

Conducerea CNCS: Bugetul maxim al unui proiect din cadrul copetitiei PCE2011 este de 1.500.000 lei, asadar in acest an proiectele PCE trebuiau sa primeasca circa 500.000 lei. O reducere de 50% a bugetului pentru anul 2013, implica in medie o micsorare cu 250.000 lei a sumei aferente anului in curs. Avand in vedere ca este vorba de aproape 350 proiecte ce au in componenta 4-5 persoane, vor fi afectati aproximativ 1500 cercetatori, care lucreaza atat in institute cat si in universitati.

Rep: Ati facut referire si la "reducerea cu 6 luni a duratei de desfasurare (cu reducerea bugetara aferenta) a tuturor proiectelor de tip PCE finantate in competitia din 2012". Ce inseamna concret acest lucru?

Conducerea CNCS: Practic acest lucru este echivalent cu reducerea bugetului cu aproximativ 17%, corespunzator intarzierii de 6 luni (a sasea parte din perioada de 36 de luni de derulare normala) cu care vor demara proiectele.

Rep: Urmatoarele puncte mentionate in comunicatul dumneavoastra sunt:

- "Reducerea la 15% a ratei de succes pentru competitiile PCE, TE si PD organizate in anul 2012, dupa ce in decembrie 2012 UEFISCDI si CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conforma cu bugetul total anuntat prin pachetele de informatii pentru toate cele trei competitii".

- "intreruperea continuitatii programelor, prin ne-deschiderea unei noi competitii pentru cele trei principale instrumente de finantare aflate in coordonarea CNCS, si anume: PCE, TE si PD".

- "anularea finantarii aplicatiilor eligibile din cadrul programelor Workshop-uri Exploratorii si Scoli de Studii Avansate pentru anul 2013"

Conducerea CNCS: Numarul celor afectati este proportional celor de la intrebarea anterioara. Practic, statul a spus un neadevar cand a anuntat o suma in pachetul de informatii, iar acum aloca mai putin. Noi nu putem fi responsabili in fata comunitatii de aceasta situatie. Intreruperea continuitatii programelor are drept consecinta abandonul Romaniei de catre cercetatorii cu contracte temporare, si aici e vorba mai ales de tineri. Programele de la punctul 3 al intrebarii dumneavoastra vizeaza finantarea modica a unor reuniuni stiintifice. Impactul general al acestora asupra cercetarii romanesti a fost unul deosebit, iar suspendarea lor aduce cu sine slabirea radicala a contactului cu partenerii straini din diferite domenii.

Rep: Ministerul Educatiei, Ministerul Cercetarii sau ANCS v-au dat vreo explicatie pentru toate aceste taieri?

Conducerea CNCS: In ciuda tuturor eforturilor noastre repetate de dialog, nu a existat nici o comunicare intre CNCS si conducerea Ministerului Educatiei, al Cercetarii sau a ANCS, cu exceptia unor discutii telefonice cu un consilier al domnului secretar de stat Prisecaru (presedintele recent-desfiintatului ANCS). Dar pana si aceste discutii telefonice au survenit la initiativa noastra, si au fost ulterioare deciziilor majore de finantare.

Rep: Care credeti ca sunt motivele pentru care nu au fost finantate proiectele participante in 2012 la concurs in cadrul programelor Resurse Umane si Idei?

Conducerea CNCS: Desi nu a fost inca facuta publica lista proiectelor finantate pentru toate cele trei competitii (PCE, TE si PD) trebuie spus ca vor exista proiecte finantate. Insa trebuie de asemenea mentionat ca toate proiectele din cadrul competitiei Idei (PCE) vor pierde 6 luni de finantare (urmand a fi pornite de abia din 1.Iulie 2012), iar cele din programul Resurse Umane (TE si PD) pierd cate 3 luni de finantare.

Rep: Ministerul v-a transmis motivele lansarii pe 10 aprilie a unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent?

Conducerea CNCS: Nu am fost informati, si cu atat mai putin consultati, cu privire la nici una din deciziile de alocare bugetara intre diferitele tipuri de programe. In ceea ce priveste cazul particular al programului "Parteneriate", trebuie spus ca acesta nu este coordonat de catre CNCS; asadar consultarea noastra ar fi avut sens doar in contextul mai larg al distributiei bugetare. Singura informatie care ne-a parvenit, prin intermediul UEFISCDI, a fost cea referitoare la intentia in sine a ministerului de a lansa o noua competitie "Parteneriate", precum si de bugetul alocat competitiei din anul curent.

Rep: Ministerul Educatiei, Ministerul Cercetarii sau ANCS v-au contactat dupa ce v-ati anuntat demisiile?

Conducerea CNCS: In ton cu nivelul extrem de redus de comunicare din ultimele luni, nu am fost contactati de catre nimeni din conducerea Ministerului, sau ANCS.

Rep: Ce se intampla in acest moment cu CNCS?

Conducerea CNCS: Din momentul publicarii comunicatului, CNCS este de facto demisionar. Pentru ca demisia noastra sa intre si de drept in vigoare, pregatim in aceste ore scrisoarea oficiala de demisie, pe care luni la prima ora o vom inainta domnului ministru Pricopie.

Nota Redactiei: Interviul a fost acordat vineri, 12 aprilie.

Citeste si: