Cercetarea - trimisa in "somaj peste noapte" de minister. Cum a lasat statul fara bani sute de oameni de stiinta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 14 aprilie 2013, 23:56 Actualitate | Esenţial


"Finantarea cercetarii se realizeaza prin competitii de proiecte". Taierea sau plata intarziata a sumelor alocate acestor proiecte face ca unii cercetatori sa se trezeasca "someri peste noapte" sau "bulverseaza intregul plan de implementare" a unui proiect, a declarat pentru HotNews.ro conducerea demisionara a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice. Numai pe programele Resurse Umane si Idei lansate anul trecut, aproximativ 1.500 de oameni de stiinta nu vor avea parte de resurse financiare, in urma deciziilor luate recent, au declarat pentru HotNews.ro Mihai Dima (presedintele demisionar al CNCS), Radu Marinescu si Alexander Baumgarten (vicepresedinti CNCS).

Amintim ca vineri, 12 aprilie, membrii Consiliului au anuntat ca demisioneaza in bloc din cauza lipsei finantarii proiectelor de cercetare. In replica, Ministerul Educatiei a informat ca "a depus toate eforturile pentru demararea finantarii cercetarii - dezvoltarii - inovarii, in conformitate cu" legea bugetului de stat pe anul 2013. "Solicitarea Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) a fost aceea de a finanta cu prioritate Programul Idei, in detrimentul Programului Resurse Umane. Aceasta propunere nu a fost considerata oportuna", a continuat ministerul.

Vezi mai jos raspunsurile acordate HotNews.ro de catre conducerea demisionara a CNCS, respectiv de catre conf. dr. Mihai Dima (presedinte CNCS), prof.dr. Radu Marinescu si conf. univ. dr. Alexander Baumgarten (vicepresedinti CNCS).

Rep: Pentru a intelege foarte bine ce inseamna pentru un cercetator taierea sau micsorarea bugetelor alocate unor proiecte, ne puteti explica cum se realizeaza finantarea in cercetare?
Conducerea CNCS: Finantarea cercetarii se realizeaza prin competitii de proiecte. Pentru a accede la fondurile necesare implementarii unui proiect de cercetare, cercetatorul care va conduce proiectul (principal investigator) depune o aplicatie in care descrie ideea proiectului, planul de implementare, precum si resursele materiale, umane si de mobilitate de care are nevoie. Faptul ca un proiect este acceptat pentru finantare inseamna, pe langa valoarea ideii, si o recunoastere a fezabilitatii planului de implementare prezentat pentru intreaga perioada de derulare a proiectului (2-3 ani).

O micsorare a bugetului si/sau o modificare a duratei de derulare bulverseaza intregul plan de implementare. Ganditi-va doar la resursa umana: orice director de grant angajeaza cel putin un doctorand sau un post-doctorand in cadrul proiectului pe intreaga durata a acestuia. Dar, daca dupa un an finantarea se injumatateste, proiectul nu mai poate sustine salariul post-doctorandului, iar acesta este nevoit sa plece. Dincolo de situatia dramatica a post-doctorandului ramas peste noapte somer, proiectul este si el sever afectat, intrucat odata cu acesta nu pleaca doar un om, ci si toata experienta acestuia in cadrul proiectului; partial, este ca si cum proiectul ar fi derulat inapoi.
 
S-a tot vorbit despre faptul ca nu este vorba despre o re-esalonare a bugetului, ceea ce ar insemna ca banii taiati in 2013 ar urma sa devina disponibili in 2014 sau 2015. Aici trebuie subliniat un aspect important: implementarea unei idei de cercetare trebuie facuta la momentul la care aceasta este actuala. Pe plan international exista o batalie continua pentru a fi primul care publica o idee noua, o tehnica noua, un rezultat experimental inedit. Timpul este esential! Ceva ce publicat in 2013 poate fi revolutionar si poate ajunge intr-o revista de elita, trimis spre publicare un an sau doi mai tarziu, se poate dovedi a fi complet depasit, si deci ne-publicabil la varf... Asta dincolo de faptul ca "re-esalonarea" nu este o certitudine, ci doar o speranta (ca sa nu spunem o himera).

Rep: Care sunt sursele de venit ale unui cercetator?
Conducerea CNCS: Exista doua feluri de cercetatori. O categorie este reprezentata de cei care au un contract pe perioada nedeterminata cu o institutie academica, si pentru care banii din proiectele de cercetare sunt o sursa suplimentara (dar adesea importanta) de venit. Exista insa si o a doua categorie, semnificativa din punct de vedere numeric, a cercetatorilor (si institutiilor de cercetare) care se finanteaza exclusiv din proiecte de cercetare. Daca pentru prima categorie taierile proiecte de cercetare inseamna o puternica sursa de demotivare, pentru cei din a doua categorie o reducere substantiala a bugetului unui proiect poate insemna somajul, sau cel putin o reducere masiva a unicei surse de venit.

Rep: La competitia din 2012 din cadrul programelor Resurse Umane si Idei nici nu au fost anuntati castigatorii, nici nu au fost finantate proiectele castigoare. Cate proiecte ar fi putut castiga? Asta inseamna cate institute de cercetare sau universitati implicate in aceste proiecte care ar putea iesi castigatoare si cati cercetatori implicati? Ce sume de bani ar fi trebuit sa le fie alocate?
Conducerea CNCS: Desi nu a fost inca facuta publica lista proiectelor finantate pentru toate cele trei competitii (PCE, TE si PD) trebuie spus ca vor exista proiecte finantate. Din pacate insa, Ministerul Educatiei Nationale a decis ca numai 15% dintre proiectele intrate in competitie sa fie finantate, ceea ce reprezinta o reducere cu  mai mult de jumatate fata de anul trecut, si fata de listele aprobate de catre CNCS la inceputul lunii decembrie, cand rata de succes era de 35%.

La un total de peste 1600 de aplicatii depuse in cele 3 competitii (PCE, TE, PD), aceasta inseamna cca. 240-250 de proiecte finantate, fata de aproximativ 550-600 cate ar fi urmat sa fie finantate daca s-ar fi pastrat rata de succes de 35%. Daca estimam un numar mediu de 4-5 cercetatori implicati intr-un proiect, rezulta un numar de cel putin 1200 - 1500 cercetatori ce ar fi putut fi finantati si care nu vor avea parte de resurse financiare.

Rep: Printre problemele pe care le mentionati in comunicatul in care va anuntati demisia se numara "intarzierea deschiderii finantarii pe anul curent, pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei".
- este vorba despre proiecte multianuale care au primit anii trecuti aprobare de la MECTS la finantare, dar anul acesta inca nu au fost finantate?
- cati bani intra pe un astfel de proiect si cati cercetatori sunt implicati?
- cate proiecte sunt in derulare in prezent?

Conducerea CNCS: Da, este vorba despre proiectele incepute si lasate la jumatatea drumului. Ele au reusit sa opreasca pentru moment hemoragia de elita intelectuala care afecteaza Romania. Acum va pierde intreaga societate, prin plecarea celor pe care i-am repatriat cu mari eforturi. Suma unui asemenea proiect este variabila, in functia de suma cistigata (maxim 1,7 milioane RON pentru trei ani, ceea ce implica logistica, salarii, deplasari, regia institutiei). In prezent, exista un numar de aproximativ 600 de proiecte aflate in derulare.

Rep: O alta problema pe care ati mentionat-o este "reducerea cu circa 50-55% a bugetelor pe anul 2013, pentru toate proiectele aflate in derulare in competitiile PCE2011 si PCCE2012". Ce inseamna concret acest lucru? Cati cercetatori sunt afectati de aceasta reducere si de unde sunt ei (de la universitati sau institute nationale)? Cat inseamna 100%, cati bani trebuia sa primeasca un proiect, estimativ.

Conducerea CNCS: Bugetul maxim al unui proiect din cadrul copetitiei PCE2011 este de 1.500.000 lei, asadar in acest an proiectele PCE trebuiau sa primeasca circa 500.000 lei. O reducere de 50% a bugetului pentru anul 2013, implica in medie o micsorare cu 250.000 lei a sumei aferente anului in curs. Avand in vedere ca este vorba de aproape 350 proiecte ce au in componenta 4-5 persoane, vor fi afectati aproximativ 1500 cercetatori, care lucreaza atat in institute cat si in universitati.

Rep: Ati facut referire si la "reducerea cu 6 luni a duratei de desfasurare (cu reducerea bugetara aferenta) a tuturor proiectelor de tip PCE finantate in competitia din 2012". Ce inseamna concret acest lucru?
Conducerea CNCS: Practic acest lucru este echivalent cu reducerea bugetului cu aproximativ 17%, corespunzator intarzierii de 6 luni (a sasea parte din perioada de 36 de luni de derulare normala) cu care vor demara proiectele.

Rep: Urmatoarele puncte mentionate in comunicatul dumneavoastra sunt:
- "Reducerea la 15% a ratei de succes pentru competitiile PCE, TE si PD organizate in anul 2012, dupa ce in decembrie 2012 UEFISCDI si CNCS au convenit asupra unei rate de succes de 35%, conforma cu bugetul total anuntat prin pachetele de informatii pentru toate cele trei competitii".
- "intreruperea continuitatii programelor, prin ne-deschiderea unei noi competitii pentru cele trei principale instrumente de finantare aflate in coordonarea CNCS, si anume: PCE, TE si PD".
- "anularea finantarii aplicatiilor eligibile din cadrul programelor Workshop-uri Exploratorii si Scoli de Studii Avansate pentru anul 2013"

Conducerea CNCS: Numarul celor afectati este proportional celor de la intrebarea anterioara. Practic, statul a spus un neadevar cand a anuntat o suma in pachetul de informatii, iar acum aloca mai putin. Noi nu putem fi responsabili in fata comunitatii de aceasta situatie. Intreruperea continuitatii programelor are drept consecinta abandonul Romaniei de catre cercetatorii cu contracte temporare, si aici e vorba mai ales de tineri. Programele de la punctul 3 al intrebarii dumneavoastra vizeaza finantarea modica a unor reuniuni stiintifice. Impactul general al acestora asupra cercetarii romanesti a fost unul deosebit, iar suspendarea lor aduce cu sine slabirea radicala a contactului cu partenerii straini din diferite domenii.

Rep: Ministerul Educatiei, Ministerul Cercetarii sau ANCS v-au dat vreo explicatie pentru toate aceste taieri?
Conducerea CNCS: In ciuda tuturor eforturilor noastre repetate de dialog, nu a existat nici o comunicare intre CNCS si conducerea Ministerului Educatiei, al Cercetarii sau a ANCS, cu exceptia unor discutii telefonice cu un consilier al domnului secretar de stat Prisecaru (presedintele recent-desfiintatului ANCS). Dar pana si aceste discutii telefonice au survenit la initiativa noastra, si au fost ulterioare deciziilor majore de finantare. 

Rep: Care credeti ca sunt motivele pentru care nu au fost finantate proiectele participante in 2012 la concurs in cadrul programelor Resurse Umane si Idei?
Conducerea CNCS: Desi nu a fost inca facuta publica lista proiectelor finantate pentru toate cele trei competitii (PCE, TE si PD) trebuie spus ca vor exista proiecte finantate. Insa trebuie de asemenea mentionat ca toate proiectele din cadrul competitiei Idei (PCE) vor pierde 6 luni de finantare (urmand a fi pornite de abia din 1.Iulie 2012), iar cele din programul Resurse Umane (TE si PD) pierd cate 3 luni de finantare.

Rep: Ministerul v-a transmis motivele lansarii pe 10 aprilie a unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent?
Conducerea CNCS: Nu am fost informati, si cu atat mai putin consultati, cu privire la nici una din deciziile de alocare bugetara intre diferitele tipuri de programe. In ceea ce priveste cazul particular al programului "Parteneriate", trebuie spus ca acesta nu este coordonat de catre CNCS; asadar consultarea noastra ar fi avut sens doar in contextul mai larg al distributiei bugetare. Singura informatie care ne-a parvenit, prin intermediul UEFISCDI, a fost cea referitoare la intentia in sine a ministerului de a lansa o noua competitie "Parteneriate", precum si de bugetul alocat competitiei din anul curent.

Rep: Ministerul Educatiei, Ministerul Cercetarii sau ANCS v-au contactat dupa ce v-ati anuntat demisiile?
Conducerea CNCS: In ton cu nivelul extrem de redus de comunicare din ultimele luni, nu am fost contactati de catre nimeni din conducerea Ministerului, sau ANCS. 

Rep: Ce se intampla in acest moment cu CNCS?
Conducerea CNCS: Din momentul publicarii comunicatului, CNCS este de facto demisionar. Pentru ca demisia noastra sa intre si de drept in vigoare, pregatim in aceste ore scrisoarea oficiala de demisie, pe care luni la prima ora o vom inainta domnului ministru Pricopie.

Nota Redactiei:
Interviul a fost acordat vineri, 12 aprilie.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7382 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  care e problema? (Luni, 15 aprilie 2013, 1:13)

  Anaconda_ [utilizator]

  Trebuie sa se stranga bani din timp pentru pomenile electorale si pentru alte prioritati...
  • +5 (9 voturi)    
   Viitorul este usele! (Luni, 15 aprilie 2013, 9:42)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Anaconda_

   Ce repede s/a terminat cu.... viitorul!
   Ai pus stampila pe comunisti, acum ai ramas cu buza... tumefiata!
  • +4 (6 voturi)    
   plus ca (Luni, 15 aprilie 2013, 10:36)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Anaconda_

   Plus ca astia din cercetare oricum nu voteaza USL, erau deja o cauza pierduta.
 • +11 (15 voturi)    
  Popoare (Luni, 15 aprilie 2013, 1:22)

  torp [utilizator]

  Popoare ca al nostru merita sa dispara.

  Noi investim bani in catedrala mantuirii prostului, in timp ce altii fac acceleratoare de particule, sondeaza alte planete, cerceteaza in medicina sa avem o viata mai buna.

  Sintem o natie in care tot felul de penali castiga 70% din alegeri, avem un condamnat penal la fiecare 10 ani, care face 8 luni de puscarie, lideri homofobi, oameni cu 4 clase primari de capitale

  Ziceti de ce noi ca natie in prezent sintem un plus pt planeta...
  • +1 (1 vot)    
   Fii intelept ! (Luni, 15 aprilie 2013, 11:41)

   harp [utilizator] i-a raspuns lui torp

   Totp, fii mai patriot , invata putina istorie, vezi ca natia de care vorbesti si trebuie sa dispara este radacina parintiilor, bubicilor, strabunicilor tai, doar daca ai alta semintie atunci se explica furia ta .
   Problematrebuie abordata din alta perspectiva , cercetarea romaneasca trebuie sa iasa pe sticla, sa ceara TVR-lui o emisiune de stiinta saptamiala in ore de audienta, ca si emisiunea cu agricultura, care sa prezinte gindirea, orientarea, avantajele acestei cercetari pentru Romania .
   Sa convinga lumea politica care conduce aceasta tara ca-i necesara si benefica aceasta cercetare. Sa prezinte cercetatori de toate virstele , inventii, inovatii, aplicabilitate Citeam despere motorul magnetic aflat in faza experimentala care se poate aplica in domeniul auto, tractoare , despre masina care consuma hidrogen realizat de un dispozitiv de producere a acestuia in timp real, despre extragerea hidrogenului de la mare adincime din marea neagra si reducerea dependentei de gazele naturale... reciclarea plasticului si PET-rilor in petrol....
   Nu problema partidelor , comunisti, fascisti, masonii sunt cauza ci capii cercetarii trebuie sa bata la usa guvernului demonstrindu-le acestora ca sunt buni si pot pune tara pe picioare . Si daca si-au dat demisia credeti ca s-a speriat cineva ?
   Daca pe televiziunea nationala se vorbea clar in termeni de intelegere generala a probleme cercetari sa stie orice om , cu bun simt si desigur emisiunea sa aiba ca invitati si sefi de comisii parlamentare, ministri de resort , totul poate ar fi avut alta rezonanta . Nu la nervi , nu in anonimat , nu acuzind natia.
   Este drept ca trebuie epurate institutiile de vorbe si fite asemaatoare institutului de studiu al comunismului, revolutiei, .... Daca esti cercetator arata-ti intelepciunea si iscusinta in a convinge cu fermitate si metodele eficiente pe cine trebuie .
 • +5 (9 voturi)    
  Nu-i de mirare (Luni, 15 aprilie 2013, 8:39)

  tigan2012 [utilizator]

  Nu-i de mirare ca se intampla asta.Doar "misiunea" guvernantilor Romaniei dupa '89 a fost distrugerea valorilor create in Romania, subjugarea tarii intereselor externe si imprastierea cu buna stiinta a inteligentei tinerilor acestei tari spre toate zarile, numai sa nu ramana aici si sa gandeasca pentru tara!"Unde esti tu TEPES Doamne?"
  • +2 (2 voturi)    
   Rahat (Luni, 15 aprilie 2013, 10:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tigan2012

   Misiunea guvernantilor romaniei a fost sa se capatiuasca ei si familiile lor, nimic mai mult. Iar faptul ca acestia prospera se datoreaza "inteligentei" poporului care voteaza la fiecare alegeri plagiatori, turnatori la secu, chiulangii, penali, analfabeti. Totul pentru un kil de ulei sau o "cinzeaca". asha ca poporul si guvernantii se merita unii pe altii.
   Iar poporul, nefiind in stare sa-si recunoasca responsabilitatea, da vina pe americani, rusi, europeni, evrei, masoni si orice altcineva decit propria persoana.
 • -10 (12 voturi)    
  oricum (Luni, 15 aprilie 2013, 9:36)

  antitot [utilizator]

  Stateau si frecau menta pe banii nostrii.

  Sub acoperirea "cercetarii "se scoteau multi bani de la buget pentru unii "sefi "ai cercetarii.
  Asa ca nu-i plangeti de mila si vorba aia daca sunt asa de buni de ce nu lucrau in laboratoare adevarate de cercetare nu frecat menta in Romania.
  • +3 (3 voturi)    
   mai da-le doi-trei ani (Luni, 15 aprilie 2013, 10:39)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   De ce nu lucrau in laboratoare adevarate?
   Stai ca in doi-trei ani se rezolva si problema asta, o sa-i vezi plecati si p-astia.
   • +1 (1 vot)    
    Fara sa stie limbi nici o limba straina? (Luni, 15 aprilie 2013, 12:17)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Maica Reteza

    http://www.contributors.ro/editorial/despre-oamenii-din-sistemul-romanesc-de-cercetare/
    "Cercetatorii" romani sunt in marea majoritate Mangi, Ponti si Corine Dumitresti.
  • +2 (2 voturi)    
   Esti vai de tine (Luni, 15 aprilie 2013, 10:49)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   Am un cunoscut ca tine, tot ce e de la usl e bun pt ca nu e cu basescu. Basescu a fost rau ca ti a taiat 25 la suta din salariu. Dincolo de varful nasului nu vezi. O sa fii nevoit sa suporti ceea ce ai votat si sustinut in curand, va astept pe amandoi sa va dau de munca la camp in 2 ani.
   • 0 (0 voturi)    
    ha ha (Luni, 15 aprilie 2013, 12:38)

    antitot [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    Tare rau ultima fraza,e posibil sa ajungi sa te angajez si atunci mai vedem ce opinii politice mai ai.
 • +1 (9 voturi)    
  Cercetarea?!? Rezultate? (Luni, 15 aprilie 2013, 9:48)

  Alui [utilizator]

  Ce cercetare avem in România? Ce rezultate a avut? Aratati-mi si mie o descoperire, o inventie a cercetătorilor plătiți de stat. In vest, cercetarea o fac firmele private(Samsung de exemplu aloca 10-12 miliarde de dolari pe an). Un urma cercetării, daca se obțin rezultate, se aplica pentru patente in toate țările lumii. Daca altcineva vrea sa folosească rezultatele cercetării respective trebuie sa plătească bani grei. Așa ca firmele câștiga in urma cercetării, fără ajutorul statului. La nou cercetarea implica plagiatul unor lucrări străine. Pentru asta se dau bani?
  • +2 (2 voturi)    
   Rezultate (Luni, 15 aprilie 2013, 10:51)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Au descoperit leacul impotriva durerilor cauzate de prostie, datorita lor nu esti tu acum in chinuri.
   • +1 (1 vot)    
    Esti cercetator si tu? (Luni, 15 aprilie 2013, 12:05)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    Asa le zice mai nou la aia care stau cu mana intinsa la colt de strada? De, te-ai scos, daca esti si tu "cercetator" de luxembourg (cu L mic). :))
   • 0 (0 voturi)    
    LOL (Luni, 15 aprilie 2013, 12:24)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    Wissenschaftlicher Mitarbeiter in das Institut für Informatik der Ludwig-Maximilians-Universität München stii ce inseamna?
 • +4 (4 voturi)    
  ce te astepti de la un guvern (Luni, 15 aprilie 2013, 10:23)

  __alex__ [utilizator]

  condus de unul ca ponta, pentru care cercetarea e Ctrl+C, Ctrl+V care e gratis?
 • +5 (7 voturi)    
  Excelent! (Luni, 15 aprilie 2013, 10:25)

  Trojan.H [utilizator]

  La lovitura de stat din vara trecuta n-am vazut niciun "om de stiinta" caruia sa-i pese. Ciocu mic!
 • 0 (2 voturi)    
  Bani si iar bani! (Luni, 15 aprilie 2013, 10:35)

  PROFESS [utilizator]

  dar o politica a cercetarii exista? Ce anume vrem de la cercetare? Ce evaluare post cercetare ne indeamna sa mai cheltuim bani pentru cercetare. Funeriu a introdus un unic criteriu de evaluare a cercetarii" lucrarile stiintifice publicate in reviste de prestigiu! Frumos, desigur, dar ma indoiesc ca un cercetator de la o mare firma privata publica ceva , poate doar cu riscul de a fi dat afara. Pentru un universitar poate e corect dar pentru cele cateva zeci de institute romanesti de cercetare criteriul acesta devenit unic si absolut este prostie curata. Mandria de a castiga o tinichea de aur la Geneva ar trebui pedepsita prin lege pentru ca inventiile romanesti nu sunt protejate decat eventual pe teritoriul Romaniei si oricine le poate copia ca sa le produca in alta tara. Si mai pot continua.....
  • 0 (0 voturi)    
   Si universitatile pot aplica pt. patente (Luni, 15 aprilie 2013, 12:08)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui PROFESS

   Nu le opreste nimeni. Ar avea o sursa de finantare in plus.
  • 0 (0 voturi)    
   P.S. Poti publica orice dp ce ai aplicat pt patent (Luni, 15 aprilie 2013, 12:12)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui PROFESS

   Cercetatorii de la marile firme publica bineinteles, dupa ce au aplicatia pt patent in buzunar.
   Cei universitari, daca nu aplica pt patent in numele universitatii sau personal, pot publica dar nu mai au dreptul la exploatarea ideii in mod exclusiv. Idea devine publica, liber de aplicat de toata lumea.
 • +3 (3 voturi)    
  Cercetare (Luni, 15 aprilie 2013, 11:01)

  IonutN1985 [utilizator]

  Se observă clar tendinţa de progres a României: tăiem bugetul în cercetare dar vărsăm râuri de bani în biserică.
  E clar că vom ajunge departe în stilul ăsta.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravoo (Luni, 15 aprilie 2013, 11:25)

  un.Dac [utilizator]

  Ma doare creierul cand vad ce specimene de oameni au ajuns in parlament.

  Dupa parerea mea, obligativitatea prezentei la vot ar face minuni pentru tara asta.

  Doar gloata iese in numar mare la vot de fiecare data. Gloata decide, nu intreg poporul.

  Pacat..
 • 0 (0 voturi)    
  Consiliului National (Luni, 15 aprilie 2013, 11:37)

  PROFESS [utilizator]

  al Cercetarii Stiintifice stie ca laserul de la Magurele are alocata o suma de 260 milioane de EUR bani europeni, "ai nostri" dar ca laserul il construieste o firma franceza si nu laseristii romani?! Presedintele Basescu si-a scos palaria in fata cercetatorilor de la Magurele care construiesc cel mai mare laser din lume. Corectie: construiesc cladirea! Corectie: se construiesc simultan trei astflel de laseri in Cehia, Ungaria si Romania in cadrul aceluiasi program european! Desigur al nostru va fi primul!!!!
  • -1 (1 vot)    
   Daca-l fac romanii... (Luni, 15 aprilie 2013, 12:06)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui PROFESS

   Numai laser n-o sa fie ala!
 • +3 (3 voturi)    
  cercetare (Luni, 15 aprilie 2013, 11:43)

  consting [utilizator]

  pt ce e nevoie de cercetare cand banii putini care sunt tre dati la salariile militarilor lui dogaru. dece trebuiesc bani la investitii. astea pot astepta. mult si bn de la un guv usl care a pus mana pe putere cu minciuni sfruntate. 70% dintre romani le-au crezut si le-au asorbit ca pe cele de leac. ma mir ca si taierea banilor de la cercetare nu e declarata ca alta bomba de la pdl. ei bine, dragi romani. bombele anuntate de ponta ca fiind de la pdl nu sunt decat minciuni strategice care sa mentina increderea credulilor in acest guv de toata rusinea.
 • 0 (0 voturi)    
  Cercetare (Luni, 15 aprilie 2013, 17:01)

  Irina25 [utilizator]

  Bani pentru Cercetare sunt suficienti, dar se doreste deturnarea lor. Cercetatorii romani trebuie sa ceara ajutorul Comunitatii Stiintifice Internationale, pentru a stopa tentativa de delapidare.

  no-cuts-on-research.eu/index.php? file=contact.htm
 • 0 (0 voturi)    
  Romania=Mafie in acest mo (Luni, 15 aprilie 2013, 20:19)

  TYR [utilizator]

  Ar trebui mediatizat subiectul asta mai mult pe plan extern, sa vada lumea ca Romania e o tara controlata acum de un grup de mafioti lipsiti de orice fel de scrupule. Intr-o buna zi acesti mafioti ar trebui sa raspuna pentru mizeria cu musamalizarea plagiatului lui Ponta sau taierile bizare de fonduri in cercetare. Asta ca sa vorbesc doar pe tema din acest articol, ca gainarii mari au loc in toate domeniile de activitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Care mii de cercetatori ? (Marţi, 16 aprilie 2013, 1:19)

  PBuzau [utilizator]

  Prea multe lacrimi si vaiete pentru reducerea asteptata a fondurilor de cercetare. De unde buget la o tara de 20 de milioane de locuitori si numai 5 milioane de salariati. Totusi...... daca:
  - vor fi scosi din randul finantabililor toti plagiatorii tip Abramburica;
 • 0 (0 voturi)    
  Mult zgomot de prea multa vreme (Marţi, 16 aprilie 2013, 1:39)

  PBuzau [utilizator]

  Despre care mii de cercetatori ramasi fara finantare este vorba ?
  Daca:vor fi lasati fara finantare:
  - toti plagiatorii tip Abramburica.
  - toti politrucii si rudele lor;
  - toti managerii de institute de cercetari cu salarii mai mari de 5000 euro/luna,
  - toti precupetii de la ministerul cercetarii si CNCSIS;
  - toate institutele de cercetari private care n-au castigat nici un leu din alte fonduri decat cele bugetare (adica smecherii care s-au privatizat pe banii statului).
  - toate universitatile cu profesori tip Ion Mang si Corina Dumitrescu'
  - toti furnizorii de materiale si echpamente de cercetare de mana doua,
  atunci vor fi bani suficienti pentru cercetare chiar si intr-o tara amarata ca Romania.
  Poate primul plagiator al tarii sa faca purificarea intelectuala de care are nevoie Romania ?
  Pache
 • 0 (0 voturi)    
  Razbunarile doamnei Andronescu (Marţi, 16 aprilie 2013, 15:12)

  ncp [utilizator]

  Nu-i nicio noutate ca cei doi "grei" de la educatie-cercetare sunt grei prin meritele academice cunoscute doar de doamna Ecaterina Andronescu. Asa ca, drept multumire pentru perspicacitatea de a observa neobservabilul, sunt gata sa-i satisfaca orice 'capritz' si 'ambitz'. Si are ceva ambitzuri doamna ca doar e tare-n PSD si s-a invatat sa arunce cu banii cercetarii 'unde vrea muschii ei din cutia craniana'. Pe solidul criteriu de gasca. Si chiar in afara gastii dar cu oarece cistig. Spre exemplu sa fie co-autor la publicatiile profitorilor. Ca doar nu o sa piarda timpul sa-si scrie singura articolele, mai ales ca-i tare greu. I-a mers ani de zile dar nu demult a patit-o urit de tot. Niste fomisti de la un institut national, satui de lipsa cronica de finantare, au pus-o autor pe citeva publicatii care s-au dovedit a fi repetari ale unei publicatii anterioare. Fals intelectual grav ce poate fi numit autoplagiat pentru fomistii cu pricina si plagiat pur pentru autorii adaugati. Consiliul stiintific al institutului cu pricina a hotarit sa spele rusinea propriilor cercetatori cerind editorilor revistelor gazda retragerea articolelor incriminate impreuna cu scuzele de rigoare. Greul de la cercetare a considerat ca aceasta actiune, firesca si necesara in orice tara civilizata, a fost facuta deliberat sa atraga oprobiul comunitatii stiintifice internationale asupra unui anumit autor, ghiciti care. Drept razbunare l-a fortat pe directorul institutului national sa demisioneze.
  Apropos de cele citeva institute nationale cu vizibilitate internationala, ca sa nu se mai dea mari si sa creeze complexe gastilor universitare, se pare ca se pune la cale punerea lor sub tutela unor universitati, pierzindu-si astfel independenta financiara. Nu-i greu de ghicit in ce caprarie va ajunge institutul de care s-a facut vorbire mai sus desi respectiva caprarie are performante semnificativ mai slabe decit institutul tutelat.
  In ce priveste taierile de finantare recente, sa se observe ca
 • 0 (0 voturi)    
  Razbunarile doamnei Andronescu - 2 (Marţi, 16 aprilie 2013, 19:09)

  ncp [utilizator]

  In ce priveste taierile de finantare recente, sa se observe ca cea mai mare taiere, 55%, a fost operata la proiectele de tip «Idei ». Participarea la competitiile pentru acest tip de proiecte presupunea trecerea unui prag de eligibilitate de catre potentialii directori de proiecte: scorul cumulat de influenta al publicatiilor pretendentului pe ultimii cinci ani mai mare sau egal cu 2. Prag usor de trecut. Cei ce au participat la competitia «Idei 2011 » isi vor fi amintind ca acest prag minimal s-a dovedit mult prea ridicat pentru doamna Andronescu care, mai mare rusinea, n-a reusit sa-l treaca. Acum i-a venit din nou apa la moara. A relaxat pina la anulare conditiile de participare la competitie si s-a debarasat de evaluatorii din strainatate pentru a permite gastilor sa ia caimacul prin metodele ‘traditionale’ cunoscute si, culme a razbunarii,a taiat finantarea proiectelor in derulare, lipsindu-i de suport material pe cei ce au indraznit sa arate ca pot fi vizibili in context international. O adevarata atitudine patriotica, nu-i asa ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by