Comisia Europeana a initiat procedurile de infringement impotriva Marii Britanii, cerand transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari, potrivit unui document obtinut de Agerpres. Comisia asteapta in prezent raspunsul autoritatilor britanice.

"Am lansat, intr-adevar, procedurile de infringement impotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie. Unul dintre subiectele ridicate in cadrul acestor proceduri a fost faptul ca Marea Britanie nu le elibereaza lucratorilor din Romania si Bulgaria, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.

Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.

Potrivit CE, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, autoritatile britanice si-au exprimat intentia de a se supune in totalitate acestui aspect, afirmand ca vor face in scurt timp modificarile legislative necesare.

"Aceasta recunoastere este importanta in raport cu o alta investigatie, pe care Comisia o deruleaza in acest moment cu privire la durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenta lucratorilor din Bulgaria si Romania", se arata in scrisoarea comisarului Reding.

In document se mai arata ca "primind diferite plangeri individuale in ianuarie 2012, Comisia a informat autoritatile britanice ca nu pare sa existe motive valabile pentru derogarea de la data limita prevazuta in articolul 8(2) al Directivei (conform careia certificatele de inregistrare pentru cetatenii UE ar trebuit sa fie emise imediat). Comisia le-a solicitat autoritatilor din Marea Britanie propriile observatii cu privire la faptul daca timpul de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani care au solicitat cardul de acces este in concordanta cu legea UE".

Autoritatile britanice au raspuns in aprilie 2012 sustinand, in esenta, ca termenul limita pentru Directiva 2004/38/CE nu se aplica, dat fiind faptul ca muncitorilor din Bulgaria si Romania nu trebuie sa li se emita aceleasi certificate de inregistrare ca si lucratorilor din alte state UE.

Dat fiind faptul ca, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, Marea Britanie informa de fapt ca muncitorilor din Bulgaria si Romania trebuie sa li se emita aceleasi documente de rezidenta prevazute de Directiva, Comisia a cerut Marii Britanii sa-si reevalueze observatiile daca durata de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani carora trebuie sa li se ofere carduri de acces de munca este in conformitate cu prevederile Uniunii Europene.

*

Radio Romania Actualitati a anuntat marti dupa-amiaza ca, intr-o scrisoare adresata ministrilor Muncii si Internelor din Romania, comisarul european Viviane Reding a confirmat ca a fost initiata o procedura de infringement impotriva Marii Britanii pentru nerespectarea in totalitate a regulilor europene privind libertatea de circulatie.

Postul public de radio a mentionat ca ceea ce reproseaza Comisia Europeana Marii Britanii este ca nu ofera romanilor si bulgarilor permise de munca cu aceleasi drepturi de rezidenta ca altor europeni, investigand totodata durata procedurilor de acordare a rezidentei in Marea Britanie pentru romani si bulgari.

Conform Comisiei Europene, Marea Britanie nu a raspuns inca la clarificarile cerute de Bruxelles.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a explicat pentru Radio Romania ca atunci cand exista plangeri fie de la un stat membru fie de la cetateni, Comisia Europeana cere informatii de la statul reclamat.

Dar, a declarat George Ciamba, statul respectiv nu are un termen limita in care trebuie sa raspunda.

Daca raspunsul este considerat satisfacator, procedura se claseaza, daca nu, fie Comisia cere noi clarificari sau sa considere ca exista o incalcare a unui drept prevazut in aquis-ul comunitar si atunci tara respectiva intra in procedura de infringement, adica de sanctionare.

Astfel, urmeaza o noua scrisoare in care statului reclamat i se cere sa remedieze problemele, iar "daca acest lucru nu se intampla intr-un termen rezonabil, exista posibilitatea pentru Comisia Europeana sa mearga cu plangerea impotriva statului respectiv la Curtea Europeana de Justitie", a declarat secretarul de stat George Ciamba, pentru RRA.

"Este vorba despre o procedura mai larga care a inceput anterior, legata de discriminarea cetatenilor UE care au drept de sedere in Marea Britanie, in ce priveste dreptul la anumite prestatii sociale. La aceasta s-a adaugat solicitarea venita de la autoritatile romane de a regla problema modului in care sunt acordate certificatele necesare pentru inregistrare, adica de a introduce Romania si Bulgaria in aceleasi termene care sunt pentru ceilalti cetateni europeni si nu in termene de 6 sau 9 luni cum este acum", a declarat Ciamba.

Secretarul de stat in MAE a mai spus ca oficialii CE au promis autoritatilor romane ca le vor tine la curent cu calea pe care Comisia o va urma, in functie de raspunsul autoritatilor britanice.

Comisia Europeana: Informatiile ca Londra ar fi fortata sa acorde din prima zi ajutor social romanilor si bulgarilor, neadevarate

De asemenea, informatiile publicate de presa britanica conform carora Comisia Europeana (CE) forteaza Marea Britanie sa plateasca ajutor social muncitorilor romani si bulgari din prima zi in care sosesc pe teritoriul acestui stat nu sunt adevarate, a declarat marti, la Bruxelles, Emer Traynor, purtatoare de cuvant a CE, in conferinta de presa cotidiana, transmite Agerpres.

"Informatiile din presa ca CE forteaza Marea Britanie sa le asigure beneficii sociale migrantilor romani si bulgari din prima zi nu sunt adevarate. Nu a existat niciodata o propunere a UE sau o directiva care sa prevada ca lucratorii migranti dintr-o tara membra UE sa primeasca ajutor social din ziua in care sosesc. Conform reglementarilor curente ale UE, muncitorii migranti nu pot sa ramana intr-un stat membru mai mult de trei luni daca nu au de lucru sau nu pot face dovada ca se pot intretine", a declarat Emer Traynor.

Ea a precizat ca libera circulatie a lucratorilor ramane "o libertate fundamentala conform tratatelor UE si este una foarte importanta".

In ceea ce priveste acordarea de ajutoare sociale muncitorilor din tarile UE care se muta intr-un alt stat, "regulile sunt foarte clare", a spus purtatoarea de cuvant.

"Legea UE prevede ca muncitorii migranti din UE pot pretinde beneficii sociale in tara in care se muta cand se considera ca sunt rezidenti, ceea ce inseamna ca lucreaza acolo sau au la fata locului membri ai familiei. Iar decizia privind cei care pot beneficia de plati sociale depinde de statele nationale, dar exista criterii clare in legislatie UE care trebuie urmate. Aceste criterii se aplica tuturor cetatenilor UE, inclusiv celor 250.000 de cetateni britanici care traiesc in Spania", a mai spus Traynor.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant Frederic Vincent a refuzat marti sa comenteze asa-numita intentie a guvernului britanic, vehiculata in mass-media, de a lansa o campanie de branding negativa pentru a-i descuraja pe romani si bulgari sa vina in Marea Britanie dupa liberalizarea pietei muncii.