"Va rugam sa nu veniti in Marea Britanie - ploua si locurile de munca sunt putine si prost platite." Ministrii au in vedere lansarea unei campanii de publicitate negative in Romania si Bulgaria pentru a convinge potentialii imigranti sa stea departe de Marea Britanie, noteaza The Guardian.

Planul, care ar urma sa se concentreze pe dezavantajele vietii britanice, este unul dintr-o serie de masuri posibile pentru a reduce imigratia in Marea Britanie anul viitor, atunci cand limitarile impuse acestor cetateni care traiesc si muncesc in Marea Britanie vor expira.

Informatiile au circulat in presa britanica dupa ce un ministru a declarat ca un astfel de anunt negativ ar urma sa "corecteze impresia ca strazile de aici sunt pavate cu aur".

Nu se stie inca daca se va folosi strategia de a face Marea Britanie sa arate cat mai oribil posibil sau se va incerca incurajarea migrantilor sa se bucure de frumusetile proprilor tari, fie de muntii Carpati in Romania sau de statiunile de la Marea Neagra in Bulgaria.

Guvernele din intreaga lume cheltuiesc milioane pentru a angaja consultanti care intreprind o "spalare a reputatiei", ar fi o ironie ciudata daca Marea Britanie ar alege sa-si arunce la gunoi propria imagine, probabil prin evidentierea inundatiilor din iarna sau a carnagiului de sambata seara de la A&E.

Duminica, o sursa de pe Downing Street, a declarat: "Este adevarat ca avem in vedere o astfel de optiune dar nu vrem sa comentam nimic referitor la aceste informatii... in mod evident ca acesta este un proces in desfasurare si vom inainta in timp util propunerile".

Sursa a mai mentionat ca guvernul nu crede ca modificarile legii vor atrage dupa sine un val de imigranti, din moment ce romanii au legaturi stranse cu Germania si Italia, mai degraba decat cu Marea Britanie.

Alte optiuni vehiculate includ inasprirea accesului la serviciile publice pentru migrantii din UE si deportarea celor care nu isi gasesc de munca in termen de trei luni de la sosirea pe pamant britanic.

MigrationWatch estimeaza ca din cele doua tari vor emigra 250.000 de oameni in urmatorii cinci ani. Un alt grup de campanie, estimeaza ca in urmatorii doi ani aproximativ 425.000 de imigranti bulgari si romani vor sosi in Marea Britanie.