VIDEO MApN, despre fostul angajat care va fi extradat pentru terorism in SUA: Aurel Fratila a fost inginer pentru exploatare, nu a participat la misiuni in strainatate
"Aurel A. Fratila a urmat cursurile Sectiei Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din Bucuresti, in perioada 1990-1996, in anul 1993 acordandu-i-se gradul de locotenent. Dupa absolvire a fost repartizat la o escadrila de aviatie a Fortelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, functie pe care a ocupat-o intre 25 mai si 15 iunie 1996, data la care a fost trecut in rezerva", se arata intr-o precizarea transmisa marti de MApN.
Purtatorul de cuvant al MApN, Constantin Spanu, a precizat ca Aurel Fratila a fost trecut in rezerva dupa ce a fost declarat "inapt militar".
Pe timpul intregii activitati desfasurate in MApN, Aurel A. Fratila nu a participat la misiuni in strainatate, mentioneaza sursa citata.
Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat, tot marti, ca actiunea de extradare in SUA a cetateanului roman Aurel Fratila, fost angajat MApN, pentru comert cu produse militare in Iran, reprezinta "rezultatul cooperarii romano-americane".
"Aceasta actiune reprezinta rezultatul cooperarii romano-americane, atat pe dimensiunea de informatii, cat si pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Fratila a fost avut in atentie de catre SRI pentru implicarea in intermedierea tranzactionarii prin firmele pe care le controla a unor produse duale catre state aflate sub incidenta unor restrictii internationale", a afirmat oficialul SRI.
El a adaugat ca Romania se raliaza eforturilor internationale in acest sens.
"In acest context, subliniem inca o data faptul ca Romania se raliaza eforturilor internationale de combatere a proliferarii materialelor cu destinatie militara, catre state aflate sub incidenta restrictiilor internationale - embargouri", a mai spus Sava.
Un roman, fost angajat al MApN, va fi extradat catre Statele Unite pentru terorism, intrucat a facut comert cu produse militare in Iran, Curtea de Apel Bucuresti admitand cererea autoritatilor judiciare, iar cazul a fost investigat in Romania de catre DIICOT in colaborare cu SRI.
Aurel Fratila este acuzat ca a comercializat in Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate si pe aparate civile, dar si militare. Astfel, Aurel Fratila a intrat in atentia autoritatilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autoritatilor de la Bucuresti, avand in vedere afacerile derulate de roman prin firmele sale.
In urma solicitarii americane, Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 11 ianuarie, cererea de extradare a romanului.
"Sentinta penala nr.12 din 11.I.2013 - Admite cererea de extradare formulata de autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extradabila Fratila Aurel. Dispune extradarea numitului Fratila Aurel catre autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act ca persoana extradabila Fratila Aurel se prevaleaza de regula specialitatii. Dispune arestarea persoanei extradabile Fratila Aurel in vederea predarii, pe o perioada de 30 zile, incepand din data de 11.01.2013 pana la data de 09.02.2013, inclusiv. In baza art.192 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia", se arata in minuta instantei.
Potrivit unui site care monitorizeaza capacitatile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi si Fratila au fost inculpati in 17 octombrie 2006 pentru spalare de bani si pentru conspiratie in vederea exportului de articole incluse in catalogul produselor de razboi din SUA catre Iran, via Romania, fara a avea licentele de la Departamentul de Stat american.
Acelasi site mentioneaza ca cei doi au incercat sa exporte catre Romania giroscoape militare si accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, desinatia finala fiind Iranul.
Jamshid Ghassemi a fost arestat in Bangkok in noiembrie 2006, dar a fost eliberat in septembrie 2008 dupa ce cererea SUA de extradare a sa a fost respinsa. El este general al fortelor aeriene iraniene.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Nu-i vorba ca persoana in cauza nu a facut fapte ilegale, insa orice stat care se respecta ... ahaa, acuma am inteles.
sau crezi ca ar putea fi judecat in romania?!
deci la imaginatia fiecaruia ... Nu am nici o indoiala ca echipamentele alea nu sunt arme.
Este prea usor de manipulat opinia publica ...
Daca il judecau in romania ce se intampla?
Sunt curios daca s-au facut expulzari, pe motive din astea, si in alte state europene.
Romania este in NATO si ar fi putut fi judecat in Romania
Americanii nu ne vor stima mai mult dupa asta
Deci va fi luat la intrebari in SUA iar apoi trimis inapoi
Asta pare tap ispasitor la ceva ce a iesit la suprafata.
Asta e un aspect.
Al doilea e cel cu extradarea.
Aici e un servilism si o slugarnicie maxima din partea noastra. Sa faca inchisoare la noi, daca se dovedeste ca e vinovat. De ce sa fie prelucrat in state? USA e prompta in a cere de la altii diversi cetateni, dar ei sunt foarte principiali cand e sa si-i apere pe ai lor. Egalitate si democratie, dar nu pentru catei