Numarul de clase pregatitoare in toata tara este de 8.700, desi Ministerul Educatiei a estimat ca vor fi aproximativ 6.000 de clase, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Prezenta la dezbaterea motiunii simple pe Educatie initiate de PDL, Ecaterina Andronescu a afirmat ca a preluat mandatul "la inceput lunii iulie si, in afara de faptul ca era aprobat curriculum, nimic altceva nu era gandit pentru ca aceasta clasa sa demareze la 15 septembrie", transmite Mediafax.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Ministrul Educatiei a sustinut ca nu existau materiale didactice gandite pentru clasa pregatitoare si ca nu au fost pregatite spatiile pentru copiii de la aceste clase. "Putem admite ca s-au facut greseli, dar e diabolic sa preseverezi in greseala. Se impune o analiza astfel incat ca anul viitor sa nu intampinam necazurile acestui an", a spus Andronescu, potrivit Mediafax.

Oficialul a declarat ca s-a ajuns ca parintii sa-si schimbe domiciliile, ajungandu-se la adrese cu 10-12 familii, la parinti care si-au schimbat apartenenta etnica pentru a-si inscrie copiii la scoala germana. "Vom lua masuri necesare pentru remediarea acestor situatii, astfel incat parintii, profesorii, cadrele scolare sa nu se mai confrunte cu ce s-au confruntat anul acesta", a continuat Ecaterina Andronescu.

Deputatul PDL Doinita Chircu, catre Andronescu: In primul mandat ati sustinut scolarizarea de la sase ani. Acum sunteti impotriva

Doinita Chircu

Doinita Chircu

Foto: Agerpres

De cealalta parte, deputatul PDL Doinita Chircu i s-a adresat ministrului Ecaterina Andronescu, in cadrul dezbaterii motiunii simple pe Educatie, spunandu-i: "Ati realizat non-performanta ca ceea ce ati facut intr-un mandat sa anulati in urmatorul. In primul mandat ati sustinut scolarizarea de la sase ani. Am acceptat argumentele dumneavoastra, pe care le-am sustinut si noi. Acum sunteti impotriva pentru ca este o prevedere a legii pe care doriti sa o desfiintati".

"Nu sacrificati copiii Romaniei pentru interese politice", a continuat deputatul democrat-liberal Doinita Chircu. "Ati iesit din jobenul premierului Ponta tot dumneavoastra, pentru a treia oara, spre linistea acolitilor si nelinistea sistemului de invatamant pe care l-ati bulversat de fiecare data. Sunteti posesoarea unui apelativ care va defineste exact, dar care produce societatii grave prejudicii. Abrambureala nu mai poate continua. Pentru a treia oara sistemul de Educatie e supus unor experimente pe spinarea noastra", a acuzat Chircu, citata de Mediafax.

Aceasta i-a spus ministrului: "Mintiti prin omisiune, dezinformati, sustineti furtul intelectual, incurajati incompetenta, sacrificati copiii de dragul voturilor adunate de PSD. Ca ministru sunteti o simbioza intre putinta si neputinta. Puteti orice, oricand, oriunde, cand e vorba de interesul electoral".

Plenul Camerei Deputatilor a inceput, marti dimineata, dezbaterea motiunii simple initiata de 63 de parlamentari PDL pe tema Educatiei, intitulata "Brambureala din Educatie duce la plagiat si esec scolar", in care se solicita demisia premierului si a ministrului Ecaterina Andronescu.

Prin motiune, PDL solicita mai multe masuri prin care sustine ca se poate redresa situatia din Educatie: renuntarea la bacalaureatul profesional pentru 2013 si continuarea invatamantului profesional; renuntarea la ideea mutarii clasei pregatitoare obligatorii de la scoli la gradinite; depolitizarea organismelor care se ocupa de etica universitara si de verificarea titlurilor universitare; renuntarea la numirea politica a directorilor de scoli; retragerea de catre ministrul Educatiei a titlului de doctor detinut "in mod nemeritat" de premierul Victor Ponta.

Citeste si: