Recomandarea facuta joi seara de Consiliul European privind aderarea Romaniei la Schengen nu este o victorie, ci o tergiversare, a declarat intr-un interviu la RFI seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu. Liderii europeni au recomandat ca Romania si Bulgaria sa primeasca in septembrie 2012 o data clara de aderare la spatiul de libera circulatie.

Marian TutilescuFoto: Agerpres

Pentru Marian Tutilescu, decizia de joi seara nu este o veste buna: "Nu neaparat. N-o privesc nici macar ca pe o victorie. Este iarasi o tergiversare privind luarea unei decizii pe acest subiect extrem de important, de fapt acest dosar european, ca nu e vorba numai de problema Romaniei".

Seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne aminteste ca "la Consiliul JAI din 22 septembrie anul trecut a mai existat o astfel de situatie, in care a fost prezentat compromisul franco-german privind aderarea in doua trepte (...). Din pacate, aceasta formula nu a putut fi adoptata, initial din cauza opozitiei finlandeze si olandeze si mai nou, cand putea fi adoptata acum o ridicare a controalelor la frontiere pe 25 martie, din cauza opozitiei singulare a Olandei".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.