80 de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat, vineri, pentru 29 februarie, judecarea acestor cereri, informeaza Agerpres.

Mihai Radu, avocatul parintilor, a declarat ca Ministerul Educatiei trebuia sa consulte societatea civila inainte de a da un asemenea ordin. Potrivit acestuia, ordinul prevede "o metodologie greoaie" si "reduce dreptul parintilor de a alege scoala copilului".

"Din punctul de vedere al Ministerului si al Guvernului a existat o problema cu procedura, in sensul ca nu ar fi fost indeplinita procedura de citare. Reprezentantul Ministerului Educatiei nu a fost pregatit pentru astazi (24 februarie - n.red.), in ciuda faptului ca joi au fost pregatiti cu declaratii oferite media in acest subiect. Acest ordin prevede o metodologie greoaie si reduce practic dreptul parintilor de a alege scoala copilului. Sunt 80 de parinti care au atacat ordinul pana in acest moment", a declarat Radu Mihai, citat de Agerpres.

Sectia de contencios administrativ fiscal a CAB va lua in discutie pe 29 februarie, la ora 15,00, cererea parintilor de suspendare, in prima etapa, a ordinului Ministerului.

Metodologia clasei pregatitoare aprobata prin ordin de ministru

Metodologie_clasa_pregatitoare

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Preuniversitar nu a dat in judecata MECTS

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, a declarat pentru Agerpres ca federatia pe care o conduce nu a luat decizia sa actioneze in judecata Ministerul Educatiei pentru metodologia privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I.

,,Parintii care vor sa dea in judecata MECTS nu fac parte din federatia noastra sau, chiar daca sunt afiliati la federatie, nu aceasta este decizia noastra. Moral, sustinem orice om care isi cere drepturile in limitele legii. Daca decizia lor este sa dea in judecata MECTS, au toata sustinerea noastra morala. Nici pe noi nu ne multumeste aceasta metodologie de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare pentru ca are mai multe lacune", a declarat Guna.

Aceasta sustine ca prin acest ordin "este incalcat dreptul de a alege scoala la care vrei sa invete copilul. Asa cum si actul medical, il poti alege si scoala trebuie sa ai posibilitatea sa o alegi".

,,Aceasta arondare de scoala de care apartii nu face altceva decat sa incurajeze non-calitatea pentru ca o scoala ramane in functiune atata timp cat are finantare. Finantarea urmeaza elevul si arondandu-i un numar de elevi scolii respective face ca aceasta sa ramana in functiune. Nu vor mai fi motivati nici cei care vor sa creasca calitatea actului educational pentru ca toate scolile sunt privite la fel. Implicit numarul de clase ar fi trebuie stabilit dupa ce se facea etapa de inscriere si sa se stabileasca care scoli vor primi sau nu", a continuat Guna, citata de Agerpres.

Daniel Funeriu: Copiii pot fi inscrisi in orice scoala, politicienii care "sareau peste rand", deranjati

Amintim ca miercuri, 22 februarie, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, cel care a lansat clasa pregatitoare, explica faptul ca parintii pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I la orice scoala doresc. Noile reglementari probabil ca ii deranjeaza pe directorii scolilor slabe si pe unii politicieni obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, a declarat Daniel Funeriu, citat de Mediafax. Fostul ministru al Educatiei a explicat ca au aparut unele comentarii prin care i s-a reprosat ca prin ordinul privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I copiii sunt "legati de glie", respectiv obligati sa se inscrie la scoala la care este arondata locuinta.

"Vreau sa fiu extrem de clar: prin procedura de inscriere la clasa pregatitoare si la clasa I parintii pot sa-si inscrie copiii la orice scoala doresc. Desigur, in acelasi timp este asigurat accesul fiecarui copil la scoala din proximitatea casei, daca parintii doresc si solicita acest lucru. Este un principiu de baza al Legii educatiei ca banii urmeaza elevul. Politicienii care sustin sau cred contrariul nu au citit nici ordinul, nici brosura distribuita tuturor parintilor, nici presa si nici nu au sunat la telverde. Diferenta fata de anii trecuti este ca procesul este mult mai bine organizat si mult mai transparent. Parintii nu mai trebuie sa mearga cu dosarul la 10 scoli si nu se mai pot rezolva anumite cazuri prin pile si spaga. Ministerul nu trebuie sa cedeze la interferente politice legate de inscrierea la scoala si sa continue campania de comunicare minutioasa", a declarat Daniel Funeriu, in prezent consilier prezidential, informeaza sursa citata.

Potrivit acestuia, "este posibil ca acest lucru sa-i deranjeze pe directorii scolilor slabe, care ar ramane cu un numar mic de elevi, si acesti directori sa-i dezinformeze pe parintii care nu au accesat informatiile. De asemenea, s-ar putea sa fie deranjati unii politicieni care erau obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, pentru ca acum copilul lor va fi tratat exact ca si copilul oricarui roman. Calculatorul nu este sensibil la pile! Sunt semnale ca si unii directori ai unor scoli cautate sunt nemultumiti pentru ca nu mai pot face trafic cu locurile la inscriere, si chiar presa a relatat in trecut astfel de ilegalitati. Atata timp cat lucrurile sunt in interesul elevilor eu cred ca este o masura corecta".

In ce priveste situatia din Capitala, Funeriu a precizat ca "in Bucuresti, cam 50 la suta dintre parinti vor sa-si dea copiii la alta scoala decat cea de arondare, iar din informatiile mele vor fi putine cazurile in care un elev va ajunge la alta scoala decat cea pe care o doreste. Parintii trebuie sa stie ca nu are rost sa se inregistreze flotant aproape de o scoala sau sa faca astfel de acrobatii administrative, pentru ca ele nu sunt nici legale, nici utile. Trebuie doar respectata procedura, care este in interesul copiilor".

Citeste si: