VIDEO Inscrierea pentru clasa pregatitoare incepe pe 5 martie. Care sunt conditiile si ce vor face copiii la ore / Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al Capitalei:​ A fost finalizat curriculumul pentru clasa I si clasa pregatitoare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 23 ianuarie 2012, 12:43 Actualitate | Esenţial


Curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I, care va intra in vigoare o data cu inceperea anului scolar 2012-2013, a fost finalizat. Anuntul a fost facut de Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al Capitalei, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "un grup de experti de la Ministerul Educatiei a finalizat elaborarea curriculului pentru clasa I si clasa pregatitoare".

Perioada de inscriere pentru clasa pregatitoare va incepe pe 5 martie, iar la nivelul municipiului Bucuresti la nicio scoala nu se va intra pe baza de teste sau evaluari. "Nu se mai dau testari la nivelul varstei de 6 ani pentru a putea fi acceptati la scoala", a precizat Alexandrescu.

Cele mai importante declaratii ale lui Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al Capitalei:
 • In acest moment, la nivelul Municipiului Bucuresti sunt 19.700 de copii cu varsta de incepere a clasei pregatitoare sau a clasei I
 • In aceasta zi, atat la MECTS, cat si la Inspectoratul scolar al municipiului Bucuresti vom demara toate demersurile pentru a putea sa avem o buna comunicare cu populatia legat de inceperea anului scolar 2012-2013, de clasa pregatitoare si de clasa I.
 • Toate statistcile arata ca, la nivelul UE, Romania este tara in care varsta de incepere a invatamantului este cea mai inaintata. In UE scoala se incepe la 6 ani, iar in 11 state sistemul incepe la 3-4 ani, ceea ce inseamna ca si Romania trebuia sa se alinieze standardelor acestora.
 • Invatamantul prescolar nu era oligatoriu, ceea ce a dus de-a lungul timpului la imposibilitatea multor familii de a-si gasi loc in invatamant la varste fragede.
 • Pana cum, peste 20.000 de copii de 6 ani nu erau cuprinsi in invatamant.
 • LEN prevede in acest scop infiintarea acestei clase pregatitoare si intrarea in sistem odata cu implinirea varstei de 6 ani
 • Anul acesta este primul si singurul an in care acest lucru se va intampla si pentru cei care incep clasa pregatitoare, cat si pentru cei de clasa I.
 • In acest moment avem doua tipuri de comunicari: incepand de astazi vrem sa avem o comunicare cat mai corecta cu familiile, cu parintii din Municipiul Bucuresti, dar si o comunicare institutionala la nivelul tuturor directorilor de scoli, in asa fel incat sa fie finalizata toata activitatea pe care noi am depus-o de la inceputul anului scolar
 • Ce se intampla cu copiii de 6 ani: toti copiii de 6 ani vor intra in cadrul invatamantului obligatoriu, fie in clasa I fie in clasa pregatitoare.
 • Toti copiii nascuti inainte de septembrie 2005 vor incepe clasa I
 • Copiii nascuti in perioada 1 septembrie 2005 - 31 august 2006 vor avea posibilitatea, la solicitarea scrisa a parintelui, sa intre in clasa I, indiferent daca au frecventat grupa mare pregatitoare sau nu.
 • Daca parintii nu doresc ca copiii lor sa intre in clasa I, atunci ei intra in clasa pregatitoare.
 • Copiii nascuti in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2006, in baza cererii parintilor, vor putea sa intre in clasa pregatitoare sau vor ramane la gradinita. Totul se bazeaza in mare masura pe optiunea parintilor.
 • Perioada de inscriere va incepe pe 5 martie
 • La nivelul Bucurestiului, fiecare strada este cuprinsa intr-o circumscriptie scolara, unde exista o scoala apropiata de locuitorii din acea zona.
 • Perioada de inscriere se va desfasura pe etape, pentru ca cererile parintilor sa poata fi solutionate
 • Cum se va face inscrierea: intr-un sistem electronic, va fi o fisa pe care personalul unitatii de invatamant o va completa, in asa fel incat sa nu mai existe posiblitatea inscrierii la mai multe unitati de invatamant in acelasi timp si sa existe o transparenta cat mai mare in privinta modalitatii de inscriere
 • In momentul in care la o scoala exista mai multe cerereri depuse fata de numarul de locuri pus la dispozitie, o sa existe o serie de criterii generale care se refera la incadrarea copilului intr-un grad de handicap, la familiile monoparentale, la familiile care sunt incadrate in scoala respectiva, criterii care vor putea sa fie completate cu o serie de criterii specifice fiecarei scoli, gandite de catre acestea si validate la nivelul inspectoratului scolar.
 • La nivelul municipiului Bucuresti, la nicio scoala nu se vor da teste sau evaluari pentru ca copiii sa fie admisi. Nu se mai dau testari la nivelul varstei de 6 ani pentru a putea fi acceptati la scoala
 • Ce se face in clasa pregatitoare: aceasta clasa reprezinta o trecere graduala de la sistemul prescolar catre scoala. Nu vor exista note sau calificative in clasa pregatitoare, vor putea sa se faca evaluari specifice varstei copiilor de catre cadrul didactic ce preda la clasa prin activitati specifice varstei de 6 ani. Prin joc se doreste ca copilul sa fie invatat sa invete, pentru ca intrarea in clasa I sa fie corecta.
 • De foarte multe ori, parintii si invatatorii se plangeau ca in clasa I majoritatea copiilor nu reusesc sa se incadreze in stilul scolii, sa stea in banci o perioada de timp delimitata.
 • Absente se vor pune pentru ca sistemul educational are ca inceput clasa pregatitoare, asadar se vor pune absente. Acestea pot sa afecteze, in cazul in care copilul nu se prezinta in ritmul normal, alte activitati sau alte solutii pe care familia le avea: acele ajutoare sociale care sunt reglementate de numarul de absente al copiilor
 • Exista acum la nivelul MECTS un grup de experti care a finalizat elaborarea curriculului pentru clasa I si clasa pregatitoare, in conformitate cu specificul varstei copiilor
 • Cine va preda: orice cadru didactic, profesor pentru invatamantul primar sau pentru invatamantul prescolar, care are pregatirea corespunzatoare, va putea sa predea la acest tip de clasa pregatitoare
 • MECTS a gandit un proiect pe fonduri europene care ii va ajuta pe toti cei care indeplinesc legal conditiile de a fi cadre didactice pentru aceste clase sa poata fi formati pana pe 1 septembrie pentru a putea sa faca fata cerintelor sistemului educational
 • Vor fi facute formari cu noul curriculum, vor fi prezentate activitati specifice pe care le vor desfasura copiii in aceasta perioada
 • Unde va fi creata clasa pregatitoare: in majoritatea cazurilor, in scoli. Clasa pregatitoare e clasa de inceput pentru invatamantul primar, deci vor fi create aceste clase la nivelul unitatilor de invatamant care au invatamant primar.
 • Ele vor avea o structura diferita de celelalte clase si avem certitudinea la nivelul Bucurestiului ca vom gestiona cat mai corect acest deziderat. Noi ne dorim ca aceste clase sa fie concepute astfel incat copilul sa poata sa aiba si perioada de invatare, dar si de joc. Perioada in care se va intampla acest lucru va fi zilnic, maximum 4 ore.
 • Bucurestiul este pregatit ca la 1 septembrie 2012 sa poata acorda tuturor familiilor bucurestene cele mai bune conditii, atat din punct de vedere al dotarilor, cat si al resursei umane.

In ce priveste pana la ce clasa vor preda profesorii care vor prelua aceste clase pregatitoare, inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti a declarat pentru HotNews.ro ca, cel mai probabil, decizia va fi luata la nivelul scolii. In acest moment, la nivel european exista doua modele diferite: cel german, care merge pe ideea continuitatii si, in consecinta, pe existenta unui profesor care duce copiii pana la clasa a IV-a, si modelul francez, care merge pe ideea diversitatii, a invatarii copiilor cu schimbarea si in cadrul caruia elevilor nu li se schimba doar profesorii in fiecare an, dar si clasele de elevi se schimba in ce priveste componenta copiilor. In acest moment exista si un model intermediar, luat in discutie de specialistii de la Ministerul Educatiei, care prevede ca elevii claselor pregatitoare - clasa a II-a sa aiba un profesor, care se schimba cu alt profesor in clasele a III-a - a IV-a. "Dar, cel mai probabil, decizia va fi luata la nivelul scolilor", a precizat Cristian Alexandrescu.

Citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6289 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  E bine ca educatia sa inceapa devreme (Luni, 23 ianuarie 2012, 12:59)

  Sunt primele reforme adevarate in 20 de ani [anonim]

  Scoala are un rol specific pentru educatia oricarui individ, adesea compensator fata de familie (pt ca multi parinti nu au cunostintele generale ce pot fi utile copiilor), uneori chiar decisiv (atunci cand forteaza parinti iresponsabili sa accepte de nevoie o minima educatie pt copiii lor).

  Sa mergi la scoala e un drept al oricarui copil, iar daca parintii se opun, societatea intervine prin intermediul fortei constrangatoare (politie+justitie).
  Sa lasi educatia doar la acceptul parintilor e o eroare grava si pana in prezent sistemul de la noi lasa deoparte zeci de mii de copii care aveau toata capacitatea sa invete dar pe care parintii inca ii tineau acasa.

  Socializarea oferita de o educatie timpurie e unul dintre avantaje, celalalt fiind o inculcarea unui minim nivel de disciplina si de obisnuinta la efortul de intelegere structurata a lumii inconjuratoare.

  Din pacate, in Romania avem problema copiilor mai mari, de 12-16 ani, care abandoneaza scoala la presiunea familiei (clanurile tiganesti care isi vand, isi casatoresc sau isi pun la cersit copiii) sau datorita neglijentei familiei (parinti care pleaca la munca lasand copiii singuri sub o autoritate mai mult simbolica a vreunei bunici sau matusi).

  E bine ca ne aliniem la modernitatea educatiei occidentale, dar e foarte util sa fim atenti sa nu ajungem la esecul sistemelor publice din tarile vestice, distruse de prea mult laxism si indiferenta fata de competitie.

  Bine ca ministerul a inceput atat de devreme cu explicatiile pt CP, sa fie timp pt ca parintii sa priceapa despre ce este vorba. Succes tuturor copiilor care vor incepe astfel prima mare etapa de socializare si educatie din viata lor!
 • 0 (0 voturi)    
  un lucru bun ... (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:06)

  popcorn monta [utilizator]

  de stiut...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu cred nimic... (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:07)

  dan [anonim]

  Dupa cum am vazut ieri, Ministrul E&I a zis ca repartizarea in clasa I se va face de catre calculator...
  O sa fie tare cand o sa vedem cum odraslele celor din viloacele din Pipera vor fi trimise obligatoriu la scoala din Tunari.... Sau cei din Paradisul Verde o sa mearga obligatoriu la scoala din Tamasi... Pe pariu ca n-o sa fie asa?
 • 0 (0 voturi)    
  clasa pregatitoare (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:09)

  noftag [anonim]

  Cadrele didactice pentru clasa pregatitoare vor lucra numai la aceasta sau anul urmator clasa pregatitoare va fi preluata de alte cadre didactice?
 • 0 (0 voturi)    
  Varsta minima (Luni, 23 ianuarie 2012, 13:33)

  Anca [anonim]

  Ce se intampla cu copiii nascuti in ianuarie - martie, sau chiar si in vara? Sunt obligati sa inceapa clasa pregatioare la aproape 7 ani si clasa I la aproape 8 ani? Nu este mult prea mult?
 • 0 (0 voturi)    
  Clasa pregatitoare (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:30)

  Ioana [anonim]

  Ministerul s-a asigurat ca exista si spatiul si dotarile necesare in scoli?

  Cum vor sta copiii 4 ore in bancile de scoala?

  Daca se va folosi alt mobilier, cand se vor amenaja clasele si cate scoli isi permit sa aiba clase rezervate doar clasei pregatitoare, cand se invata in cel putin 2 schimburi (am auzit si de 3)

  A vazut cineva din minister cum arata grupurile sanitare? Pe langa lipsa hartiei, sapunului, a capacelor de wc, a zavorului la usi, inchipuiti-va un prichindel de 6 ani dand nas in nas cu un adolescent teribilist de 14 ani ...
 • 0 (0 voturi)    
  oct 2006 (Luni, 23 ianuarie 2012, 15:37)

  Cristina [anonim]

  Poate au inteles altii mai bine... copilul meu e nascut in oct 2006 ("Copiii nascuti in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2006, in baza cererii parintilor, vor putea sa intre in clasa pregatitoare sau vor ramane la gradinita. Totul se bazeaza in mare masura pe optiunea parintilor."). Daca aleg sa nu il dau la clasa pregatitoare anul acesta, anul viitor va intra in clasa pregatiotoare sau in clasa I?
  • 0 (0 voturi)    
   clasa pregatitoare (Luni, 23 ianuarie 2012, 16:23)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Cristina

   In clasa pregatitoare. La gradinita nu va mai exista grupa pregatitoare. Eu asa am inteles.
 • 0 (0 voturi)    
  clasa pregatitoare (Marţi, 24 ianuarie 2012, 1:18)

  euridice [anonim]

  dupa cate vad , dragi parinti, Bucurestiul este pregatit pt clasa pregatitoare !!!!!!!
  in rest ce mai conteaza....
  in acest articol ni se tot subliniaza, Bucuresti in sus, Bucuresti in jos..........
  restul tarii? sau vreun satuc indepartat?
  suntem asa de bine informati, si ministerul asa bine a pregatit legea asta, incat nu stii de fapt nimic.......si acolo unde nu e prevazut nimic, " se lasa la latitudinea scolii"/sau a inspectoratelor. Jalnic !!!!!
  pe bune daca nu suna bine, o trecere dulce de la gradi la scoala. dar mai conteaza si cum faci aceasta trecere......
  ce ma deranjeaza ingrozitor este ca inca nu se stie nimic, cand s-au facut inscrieri " neoficiale"la scoli pe liste " neoficiale " inca din noiembrie !!!!!! si nu cred o iota ca vor amenaja spatii, ca vor moderniza toaletele, etc........
  .a fost ocupat Dl. Funeriu cu comasarea claselor pe la licee , tot pt. un invatamant mai bun, de calitate, dar cu cate 40 de elevi intr-o clasa......o fi si asta tot pt. alinierea la UE,
  • +1 (1 vot)    
   Clasa pregatitoare (Marţi, 24 ianuarie 2012, 7:43)

   Narcisa [anonim] i-a raspuns lui euridice

   Aveti dreptate, dar daca "soarele nostru de la Bucuresti rasare", ce mai conteaza restul tarii. Eu una am un copil care implineste 6 ani in octombrie si cand am vazut locatia pe care o au la dispozitie pentru clasa 0, am decis sa las copilul inca un an la gradinita, chiar daca unii parinti ma vor condamna. Dar Nu cred ca cineva si-ar lasa un copil sa mearga la scoala intr-o clasa neincalzita si fara grup sanitar, iar mobilierul este din acela pe care am invatat eu inainte de Revolutie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by