Parintii care au copii de varsta scolara ar urma sa se lamureasca incepand de luni ce presupune clasa pregatitoare care va fi introdusa din septembrie 2012 in invatamentul primar. Din anul scolar viitor, Ministerul Educatiei imparte elevii de 6 ani in doua categorii: cei care implinesc varsta pana la inceputul anului scolar pot fi inscrisi in clasa pregatitoare, iar ceilalti pot opta pentru gradinita.

"Incepand de maine (n.r. luni), toti parintii Romaniei vor fi extrem de minutios informati despre tot ceea ce trebuie sa stie despre cazul lor particular. Parintii vor primi in scoli, si nu doar in scoli, incepand de maine o informare (n.r. o brosura cu informatii) foarte, foarte atenta asupra tuturor intrebarilor pe care ei si le pun", a declarat duminica seara la TVR 2 ministrul Educatiei Daniel Funeriu.

El a dat asigurari ca in septembrie, cand va incepe scoala nu va fi niciun fel de problema referitoare la clasa pregatitoare si nici la clasa intai. Ministrul a explicat ca parintii nu trebuie sa fie ingrijorati caci copiii care merg la scoala in clasa pregatitoare vor avea clase amenajate pentru activitati specifice varstei lor, si vor invata prin joc. Va fi un an in care copiii trec lin de la joaca la invatare, a adaugat Funeriu.

Copiii vor sta la scoala 20 de ore pe saptamana. In clasa pregatitoare prezenta este obligatorie, copiii invata jucandu-se si nu vor primi note sau calificative.

Ministrul a precizat ca 20.000 de copii din Romania nu sunt nici la gradinita nici la scoala, deci va fi un beneficiu ca din septembrie vor fi adusi la scoala. "Orele vor avea loc in scoli in marea majoritatea cazurilor" a precizat ministrul.

Orele vor fi tinute de cadre didactice specializate

Din luna mai, din fonduri europene vor incepe cursuri de formare a cadrelor didactice care sa predea la clasa pregatitoare. Ei pot fi invatatori si cei care au studii potrivite, a explicat ministrul. Inscrierile vor incepe oficial in luna martie 2012 si vor fi electronice.

Procedurile de inscriere vor fi mult mai transparente, a spus ministrul. "Parintele va avea libertatea sa opteze pentru orice scoala in limita locurilor disponibile", a subliniat Funeriu. Sunt interzise teste sau examene, atat la inscrierea la clasa pregatitoare, cat si la inscrierea in clasa I.

Clasa pregatitoare nu fura un an din copliarie

Clasa pregatitoare inlatura trecerea brutala de la gradinita la scoala. Copilul invata jucandu-se si in acelasi timp se familiarizeaza cu atmosfera din scoala.

"Stiu ca multor parinti li se insufla ideea ca prin clasa pregatitoare se "fura un an din copilarie". Acest lucru este total fals, ceea ce facem prin clasa pregatitoare este sa asiguram trecerea lina pentru copil inspre o scolarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat varstei. Ei vor beneficia de resurse ale invatarii, precum jocuri si materiale imprimate gandite pentru varsta lor. Este o practica generala in Europa. Le spun parintilor ca ceea ce se intampla in acest an cu clasa pregatitoare trebuia sa se intample de multi ani, dar lipsa de curaj si viziune au intarziat nepermis acest lucru", a precizat ministrul Educatiei pentru Mediafax.

Scolile vor fi pregatite de la 1 septembrie sa preia clasa pregatitoare

Foarte multe scoli au pentru clasa I banci reglabile si scaune adecvate.

"MECTS organizeaza foarte minutios aceasta clasa pregatitoare. In pofida previziunilor apocaliptice ale unora, MECTS a dovedit, in tot ceea ce a facut pana acum, ca este organizat foarte serios. Sunt convins ca lucrurile vor fi organizate impecabil si pentru clasa pregatitoare, am aceste date si asigurari si de la inspectorii generali scolari, de la directori si primari cu care sunt intr-un continuu dialog", a mai spus ministrul Educatiei.

Mai mult, clasa pregatitoare va descongestiona gradinitele, mai multi copii de trei ani vor avea sansa unui loc la gradinita.

In prezent, peste 62% dintre elevii din clasa I au sapte ani, peste cinci la suta au opt ani, iar unu la suta au noua ani.

Romania, la ora actuala, este una dintre tarile Uniunii Europene, cu cea mai inaintata varsta de incepere a invatamantului obligatoriu.