Decizia Ministerului Educatiei de a demite conducerea Liceului Jean Monnet a generat luni proteste atat din partea unor profesori, cat si din partea unui grup de elevi. Ce spun cele doua parti implicate in "cazul Jean Monnet": ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat duminica faptul ca "relatia nefireasca intre profesor si eleva, indiferent de cat de emancipat este mediul de la 'Jean Monnet', a fost si rezultatul unor disfunctionalitati grave in conducerea liceului si gestionarea relatiei parinte - scoala". De cealalta parte, mai multi elevi si profesori de la Liceul Jean Monnet sustin ca directorul nu poate fi responsabil de actiunile tuturor elevilor si ca "elevele in discutie nu reprezinta liceul, precum nici profesorul de sport, venit ca suplinitor".

Argumentele Ministerului Educatiei

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat duminica decizia luata in cazul Liceului Jean Monnet: conducerea liceului a fost demisa, iar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti va monitoriza timp de un an activitatea unitatii de invatamant. Motivele acestei decizii:

  • "Controlul efectuat (de Corpul de control al MECTS - n.red) a aratat ca relatia nefireasca intre profesor si eleva, indiferent de cat de emancipat este mediul de la 'Jean Monnet', a fost si rezultatul unor disfunctionalitati grave in conducerea liceului si gestionarea relatiei parinte - scoala", a declarat ministrul Daniel Funeriu. 
  • Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul "Jean Monnet" din Capitala indica multiple nereguli, incepand cu registrele privind evidentele sedintelor Consiliului de administratie, unde apar situatii in care cei care decid sunt diferiti de cei care au participat la intrunire, aprobarea de transfer a elevilor care se bazeaza pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violentei, gestionarea situatiei de criza.
  • Rezultatele controlului au aratat lipsa unei comisii si a unor strategii pentru reducerea abandonului si a absenteismului scolar, in conditiile in care elevii Liceului "Jean Monnet" au un numar mare de absente nemotivate, neexistand un plan pentru reducerea acestui fenomen.
  • Sedinte la care figurau unii profesori, dar semnau altii, sedinte validate fara cvorum, dosare de transfer ale elevilor incomplete, absente nesanctionate si nesemnalate parintilor, sunt alte nereguli constatate in urma controlului.
  • In unitatea de invatamant nu sunt cunoscute programele sociale specifice care debuteaza la inceput de an scolar, cum ar fi "Bani de liceu", ci se mentioneaza ca este vorba despre programul Euro200 - arata Raportul.
  • Nu exista niciun plan pentru reducerea absenteismului, nu exista comunicare cu parintii, cu acestia discutandu-se numai cand situatia devine critica.
  • Eleva care l-a acuzat de viol pe profesorul de sport are 45 de absente nemotivate.
  • Transferul elevei la Liceul "Jean Monnet" a fost "aprobat fara respectarea prevederilor legale", dosarul nu are fisa medicala si fisa individuala de observatie, potrivit raportului Ministerului Educatiei.

Argumentele profesorilor si elevilor care au protestat luni, 5 decembrie, in curtea liceului

Zeci de elevi si profesori ai liceului "Jean Monnet" au protestat luni, 5 decembrie, in timpul pauzelor, in curtea institutiei, fata de decizia Ministerului Educatiei de a demite conducerea scolii. Argumentele profesorilor si elevilor protestatari:

  • "Elevele in discutie nu reprezinta liceul, precum nici profesorul de sport, venit ca suplinitor. Nu l-am adus noi, nu este decizia scolii, cine l-a trimis aici ca suplinitor sa raspunda" - declaratia unei profesoare de la Jean Monnet.
  • "Suntem convinsi de verticalitatea, moralitatea si competenta directorilor" - declaratia unei profesoare de la Jean Monnet.
  • "Ancheta facuta de Minister a urmarit sa gaseasca in acest lant al deciziilor un tap ispasitor".
  • "Doamnele directoare nu sunt inregimentate politic ca sa aiba protectie de aceasta natura".
  • "Coordonez activitatea comisiei care monitorizeaza absentele; in perioada in care a avut loc excursia, am facut un raport in consiliul profesoral in care am ridicat problema absenteismului. Raportat la anii scolari trecuti si comparat cu alte licee cu care avem contact, numarul absentelor a scazut".
  • "Sanctiunea de exmatriculare se face conform regulamentului. Nu directiunea decide exmatricularea, ci profesorii, prin vot. S-a decis scaderea notei la purtare, la 4, si asteptam rezultatul anchetei juridice. Decizia a fost luata dupa izbucnirea scandalului din cauza faptului ca absentele au aparut ca urmare a acestui scandal".
  • "Madalina Pamfile, Oana Racovita nu sunt copiii crescuti de noi. Noi avem copii care acum sunt in clasa a XII-a, sau care sunt la facultati, acestia sunt reprezentativi pentru noi".
  • Intrebata de ce dosarul de transfer al elevei care l-a acuzat de viol pe profesorul de sport era incomplet, una dintre profesoarele prezente la protest a raspuns ca lipsa fisei medicale nu reprezinta o abatere atat de grava, in conditiile in care aceasta vine de la o unitate scolara din Belgia, iar unele documente trebuie traduse. Aceasta a precizat ca aprobarea de transfer a elevei a venit de la ISMB, nu de la conducerea liceului, transmite Mediafax.
  • Spune-ti parerea! Este corecta sau exagerata masura Ministerului Educatiei de a demite conducerea Liceului Jean Monnet?

Scandalul de la "Jean Monnet" - informatii de context

Amintim ca pe 21 noiembrie Corpul de control al Ministrului Educatiei a inceput o ancheta la Liceul "Jean Monnet", pentru a vedea daca incidentul in urma caruia o eleva l-a acuzat pe profesorul de sport ca a violat-o a fost un caz izolat sau daca regulamentul scolii permite incurajarea unui astfel de comportament.

Decizia Ministerului a venit dupa ce o eleva de la Liceul "Jean Monnet" din Bucuresti s-a prezentat, in 3 noiembrie, la Sectia 1 Politie insotita de parinti si a depus plangere impotriva profesorului de sport Dan-Octavian Visan, acuzandu-l ca a violat-o in timpul unei excursii la Predeal.

Pe 18 noiembrie, profesorul de sport Dan-Octavian Visan a fost arestat pentru 29 de zile, fiind acuzat de acte sexuale cu un minor.

Numele Liceului "Jean Monnet" a fost implicat si in alte scandaluri, recent doua eleve fiind acuzate ca au furat un telefon mobil si o camera foto de la doua studente. Incidentul a avut loc in noaptea de joi spre vineri (1-2 decembrie), intr-un club din Capitala.

O alta eleva de la Liceul "Jean Monnet" a pozat in Playboy, alaturi de primarul Radu Mazare. Madalina Pamfile a aparut pe coperta numarului din noiembrie al revistei Playboy, alaturi de Radu Mazare si alte doua tinere nud.

In urma deciziei de a poza in Playboy, dar si pentru alte contraventii la codul Liceului "Jean Monnet", a fost propusa scaderea notei la purtare elevei Madalina Pamfile. Consiliul profesoral a decis sa propuna sanctionarea Madalinei Pamfile si pentru absentele repetate si nemotivate de la ore, dar si pentru prezenta in diverse emisiuni de televiziune fara a avea permisiunea conducerii liceului.

Citeste si: