Multitudinea de metode de comunicare multimedia intre profesori si elevi, lipsa popularizarii regulamentelor interne in scoli si lipsa unei supravegheri adecvate a copiilor de catre parinti sunt principalele cauze ale aparitiei tot mai multor cazuri de relatii sexuale intre profesori si elevi. Concluzia apartine profesorului Daniel David, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai. Invitat la Discutia de luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga, Stefan Vlaston, profesor si presedintele organizatiei EDU CER, a declarat ca o alta cauza a acestei probleme este si "admiterea in sistem a personalului didactic".

Daniel DavidFoto: HotNews.ro

Asculta aici declaratiile integrale ale prof. Daniel David si Stefan Vlaston

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii ale lui Stefan Vlaston:

  • Paradigma culturala este schimbata comparativ cu acum 20-30 de ani. Elevii au surse de informare extraordinare, ma refer la internet si la televiziuni.
  • Pana la urma, decizia inceperii vietii sexuale le apartine, nu e o problema care sa fie normata prin documente. Grav este cand profesorii profita de pozitia pe care o au vizavi de elevi, de ascendentul moral si legal pana la urma, pentru ca de ei depinde trecerea sau nu a clasei la materia respectiva, si le este complet interzis sa profite de acest ascendent pentru a intretine relatii intime cu elevii.
  • E un fenomen sau sunt cazuri izolate pe care presa le exploateaza? Mai degraba cred ca sunt cazuri izolate. De ce spun asta: exista circa 500.000 de eleve in tot invatamantul liceal si cateva cazuri de acest tip de relatie, profesor-eleve sau elevi-profesoare, ca au mai fost si situatii de tipul asta.
  • Sunt exploatate intr-adevar de presa, dar daca sunt cateva raportate la 500.000 nu reprezinta un fenomen de masa de nestapanit. Sigur ca presa isi face datoria si de data asta chiar a facut un lucru bun, pentru ca a mediatizat aruncand un semnal in lumea scolii: atentie, ca daca faceti la fel ati putea pati si voi la fel, adica arestati, adica dati afara din invatamant, adica suspendati. Din punctul asta de vedere, rolul igienic, ca sa zic, al presei functioneaza si este corect.

  • Cum va explicati ca in cazul profesorului de la Liceul Jean Monnet a existat, cel putin asta reda presa, si o puternica solidarizare cu persoana profesorului si nu cu eleva? Asta e o solidaritate prost inteleasa pentru niste elevi care nu inteleg exact menirea profesorului si limita pana la care poate sa actioneze un profesor in relatia cu elevii. Insa justitia a fost prompta si bine a facut.
  • Mai putin prompta a fost actiunea inspectoratului scolar, care are datoria sa sanctioneze nu numai profesorul, ci si directorii care nu au sesizat abateri de comportament inainte de excursia respectiva. Si celelalte profesoare care au participat la excursie de asemenea trebuie sanctionate.
  • Admiterea in sistem a personalului didactic, a profesorilor este o problema. Eu am mari sperante de la prevederea care spune ca profesorul trebuie sa aiba un an de mentorat: asta inseamna sa lucreze sub supravegherea unui mentor care se pricepe la caractere, care are experienta didactica, care poate depista eventuale devieri de comportament si care eu sper sa aiba puterea sa spuna "Nu" unui profesor care nu are chemare.
  • Indiferent cati ani are profesorul, trebuie sa isi controleze instinctele si sentimentele, trebuie sa stie exact cat are dreptul sa faca, cat are dreptul sa nu faca, pentru ca altminteri nu are ce sa caute in invatamant.
  • Educatia sexuala in scoli nu se face decat daca dirigintele ia initiativa sa invite medicul din scoala sa le vorbeasca elevilor o data pe an sau o data pe semestru, timp de o ora, despre probleme de acestea.
  • Problema copiilor cu parinti aflati la munca in strainatate are repercusiuni asupra moralitatii in scoli? Are, pentru ca scoala ar trebui sa suplineasca si prezenta parintilor alaturi de copii si sa faca ce nu fac parintii.
  • De ce nu dezvolta scolile romanesti in sistemul public sisteme after-school? Doua explicatii sunt cele mai importante: unele scoli nu au spatii pentru ca invata in doua schimburi, iar cealalta explicatie este banul care lipseste pentru plata profesorilor.
  • Cele mai importante declaratii ale profesorului Daniel David

    • Profesorii trebuie sa fie testati din punct de vedere psihologic. Acum, sigur, in ce masura aceasta testare psihologica reuseste sa isi atinga obiectivele este o alta intrebare si eu cred ca in mare masura nu reuseste din cauza faptului ca psihologii din scoli sunt prea putini pentru activitatile pe care ar trebui sa le desfasoare.
    • In 2004, un studiu facut de departamentul de educatie din SUA a aratat ca in scolile publice americane 10% din copii au fost provocati sexual de personalul scolii. Deci, altfel spus, se pare ca in SUA aceasta nu este o problema atat de rara, ci devine o problema epidemica.

  • La nivel international exista aceasta tendinta de modificare a varstei cand tinerii isi incep activitatea sexuala. Dar problema, asa cum o vad eu, nu este modificarea acestei varste, ci noi mai degraba trebuie sa ne punem urmatoarea intrebare: care sunt cauzele principale pentru care apar astfel de fenomene?
  • 1. sa nu uitam ca scolile ar trebui sa aiba un regulament intern foarte bine precizat, in care sa fie o combinatie intre reglementarile legale si morale. Este foarte important ca acest regulament intern sa existe si sa fie constientizat. Copiii sa stie ca daca au o relatie cu profesorul, daca profesorul are o relatie cu o colega, asta este un lucru rau si care se va pedepsi.
  • 2. A doua cauza se refera la parinti, care trebuie sa inteleaga ca tinerii nu pot fi lasati atata timp nesupravegheati. Parintii sunt tot mai ocupati, iar copiii sunt tot mai putin supravegheati.
  • 3. A treia cauza se refera la dezvoltare sociala, pe care nu stiu daca o putem noi controla foarte bine. Si anume, a aparut o tehnologie avansata care permite deja comunicare si mesaje private intre elevi si profesori, lucruri care nu se puteau intampla acum 20 de ani (FB, messenger, sms) si expunerea copiilor la pornografie.
  • Scandaluri sexuale la clasa si cum au fost solutionate acestea, in ultimii ani

    Amintim ca, in ultimii ani, presa a relatat pe larg despre cazuri in care profesori conditionau trecerea la clasa sau acordarea unei note de favoruri sexuale. Citeste mai jos cum au fost solutionate cateva astfel de cazuri.

    Ilie Parpucea, profesor universitar filmat in timp ce ii cerea unei studente sa intretina relatii sexuale cu el

    In luna iulie a acestui an, Universitatea Babes-Bolyai decidea desfacerea contractului de munca al profesorului Ilie Parpucea, cadru didactic la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. O studenta in anul al III-lea l-a filmat pe profesorul de matematica, in varsta de 61 de ani, cu o camera video ascunsa, intr-o incapere din camin, in timp ce acesta, pe jumatate dezbracat, ii facea avansuri sexuale pentru promovarea unui examen, potrivit Ziua de Cluj.

    Potrivit sursei citate, Ilie Parpucea a fost cercetat si de Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj sub aspectul savarsirii infractiunii de hartuire sexuala, iar dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. Purtatorul de cuvant al UBB, Cristina Nistor, a declarat pentru HotNews.ro ca Senatul universitatii a decis in luna iulie desfacerea contractului de munca.

    Corina Vasile - profesoara al carui elev s-a aruncat de la balconul apartamentului ei

    Un alt caz relatat pe larg in presa este cel al profesoarei de limba romana Corina Vasile, de la Liceul "Lucian Blaga" din Bucuresti, si al elevului Bogdan Costache. In mai 2007, tanarul de 19 ani - elev in clasa a XII-a la Colegiul Tehnic "Grivita" - s-a sinucis aruncandu-se de la etajul 9 al apartamentului acesteia.

    Corina Vasile (atunci in varsta de 27 de ani) l-a cunoscut pe Bogdan Costache cand acesta era in clasa a XI-a, singurul an in care i-a fost profesoara. In clasa a XII-a ii dadea insa meditatii pentru examenul de Bacalaureat.

    Apropiatii lui Bogdan Costache au spus atunci ca ultimele SMS-uri primite de acesta de la Corina Vasile indica faptul ca profesoara este autorul moral al mortii tanarului elev. "La inceputul anului, cand i-am spus lui Bogdan ca o relatie intre noi nu are viitor si ar fi bine sa-i punem capat, acesta a avut o reactie foarte impulsiva, spunand ca se arunca in fata masinilor, lucru pe care l-a si facut, dar masinile au claxonat si au franat, iar Bogdan nu a fost lovit", a declarat profesoara in fata anchetatorilor.

    Profesoara era casatorita, insa nu a tinut ascunsa relatia cu Bogdan, potrivit mamei baiatului. "Nu au ascuns lumii relatia. Se sarutau fara nicio retinere. Mi-erau dragi cand ii vedeam cat sunt de indragostiti. De la vecini pana la bunicii lui Bogdan, toti o stiau ca fiind iubirea vietii lui!", declara mama lui, citata de EVZ.ro.

    In iunie 2007, Consiliul profesoral a respins propunerea directorului scolii de constituire a unei comisii de ancheta si a decis sa nu-i aplice profesoarei nicio sanctiune. Ministerul Educatiei a cerut atunci concedierea profesoarei.

    In august, procurorii Tribunalului Bucuresti au stabilit ca profesoara nu este vinovata pentru mai multe acuzatii, printre care determinare sau inlesnire a sinuciderii. Tot atunci, profesoara si sotul ei au parasit Romania si au plecat in Anglia.

    Ioan Branea - profesorul care isi obliga studentele sa intretina relatii sexuale cu el pentru mariri de note

    In 2004, profesorul Ioan Branea de la Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara a fost filmat in timp ce se dezbraca si ii cerea unei studente sa-i faca sex oral, pentru a-i mari nota de la examen. Imediat dupa publicarea in media a imaginilor inregistrate, Universitatea de Medicina si Farmacie a covocat o sedinta de senat in care s-a decis in unanimitate suspendarea profesorului Ioan Branea din invatamantul universitar pe perioada sesiunii de examene.

    Ulterior, mai multe studente au declarat ca nu este prima oara cand profesorul a facut astfel de propuneri, iar Ioan Branea a fost exclus din invatamant. "Va fi exclus din corpul profesoral. Este un caz de dereglare psihica, faptele au fost dovedite cu aceasta inregistrare si nu mai are ce cauta in invatamant", declara Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.

    Senatul Universitatii a decis sa-l dea afara din invatamant pe Ioan Branea, iar Directia de Sanatate Publica Timis a decis suspendarea lui din comisiile de primariat.

    Gheorghe Marian - profesor de fizica acuzat ca ar fi sarutat si pipait o eleva de 14 ani

    In urma cu un an, parintii unei fete de 14 ani din comuna ieseana Probota au depus la politie o plangere pe numele profesorului de fizica Gheorghe Marian. Acestia il acuzau pe profesor ca ar fi facut avansuri sexuale fiicei lor in cursul lunii decembrie, toate acestea petrecandu-se in incinta scolii, potrivit Mediafax.

    In urma plangerii depuse de parinti, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi a anuntat ca profesorului Gheorghe Marian i-a fost desfacut contractul de munca, decizia fiind luata de conducerea scolii. "Scoala din Probota a facut o ancheta si a decis desfacerea contractului de munca", a declarat seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, Liliana Romaniuc.

    Profesor de limba romana inregistrat video in timp ce facea sex oral cu un elev de clasa a XII-a

    In 2007, George Andrei Pestrea, profesor de limba romana la Scoala Profesionala "Gheorghe Atanasiu" din Timisoara, a fost inregistrat video in timp ce ii facea sex oral unui elev de clasa a XII-a. Potrivit Banateanul.ro, liceanul nu a fost singura victima a profesorului, asa ca cei care au planuit inregistrarea video a actului sexual au fost mai multi elevi supusi la perversiuni sexuale de catre acesta.

    Dupa publicarea in presa a imaginilor, profesorul a intrat in concediu, iar conducerea scolii i-a desfacut contractul de munca. La patru luni de la aceasta decizie, Pestrea a contestat hotararea de desfacere a contractului de munca si a vrut sa revina la catedra. Tribunalul Timis i-a dat dreptate profesorului, in martie 2010, pentru ca in ianuarie 2011 Curtea de Apel Timis sa decida definitiv si irevocabil ca desfacerea contractului de munca este legala.